Mark Huizinga doet mee aan BJJ toernooi

4
2378

6 Mei heeft Mark Huizinga mee gedaan aan de Holland Gi Challenge. Mark Huizinga is natuurlijk bekend als judoka en wel een van de meest succesvolle van Nederland en misschien wel de wereld. 3 Olympische spelen achter elkaar wist hij een podiumplaats te bemachtigen, 2 bronzen en 1 gouden. Zo nu en dan traint hij BJJ in Rotterdam en hij vond het tijd om zichzelf eens te testen op een BJJ toernooi. Hij schreef zich in bij de paarse band en hoger en zijn ervaringen schreef hij op:

Vandaag meegedaan aan een BJJ-toernooi (Braziliaans jiu-jitsu). Dat lijkt op grondjudo met wat andere regels en puntentelling. Heel soms doe ik een BJJ-training en ik wilde kijken hoever ik zou komen met mijn judo-achtergrond. Mijn spelinzicht? Die had ik niet. Kennis van de regels? Alleen van horen zeggen. Mijn tactiek? Gewoon maar beginnen en proberen iemand te laten aftikken.

Ik had maar 5 deelnemers in mijn pool (paarse band en hoger), ik stond meteen in de halve finale tegen de Braziliaan Mauricio Cristo, naar het schijnt wereldkampioen-bij-de-bruine-banden. Hij had een aparte vechtstijl, ik kon er weinig mee. Er gebeurde in mijn judobeleving niet veel (geen houdgreep, klem of wurging), maar hij sprokkelde wel 8 punten bij elkaar. Ik weet eigenlijk niet hoe, die puntentelling moet ik nog leren. Maar hij was de terechte winnaar, ik heb hem niet in de problemen kunnen brengen. Verlies op punten.

Ik stond daarna meteen om brons tegen Radoslaw Senger, een Pool met een bruine band. Dit leek meer op een grondjudopartij en al vrij vroeg kreeg ik hem in een sankaku te pakken. Hij lag strak klem en bewoog niet meer. De scheidsrechter greep in en riep mij als winnaar uit. Brons.

Twee partijen vond ik wel weinig, dus ik gaf me op voor de open klasse. Daarin stond ik tegen een Nederlandse bruine band, Willem Peters. Voor mijn gevoel ging het goed, we waren lekker actief bezig. Toch had ik al wel weer 6 punten achterstand opgelopen door bepaalde bewegingen. Hij probeerde een verwurging en ik zag er weinig gevaar in, mijn jas zat toch over mijn gezicht. Dat mag niet bij judo, maar wel bij BJJ! sweet poopie, daar moest ik uitkomen! Ik ging staan om ‘mate’ te krijgen. Een judoreflex, maar bij BJJ gaat het dan gewoon door natuurlijk. Er was geen escape meer mogelijk, ik moest aftikken. Verloren.

Het was een mooie dag! Kleinschalig, heel prettige sfeer en goede deelnemers. Ik wilde eens meemaken hoe zo’n toernooi was en hoe mijn judo zich verhoudt tot het spel van deze BJJ-mannen. Ik ben blij dat ik me met goede tegenstanders heb kunnen meten. Ik had graag meer partijen willen winnen, maar mijn tegenstanders weten natuurlijk veel beter hoe ze de specifieke regels en puntentelling van hun sport moeten gebruiken. Het was een leuk uitstapje!

Dat viel dus toch nog niet mee. Judo en BJJ hebben veel raakvlakken, maar om goed te zijn in elke discipline is het dus duidelijk dat specifieke kennis van de regels erg belangrijk is. Daarnaast is het trainen op sportspecifieke strategien ook niet verkeerd. Daar waar het in Judo nut heeft te gaan staan als je in een wurging zit, is het in BJJ fataal. Toch gaat alle lof naar Huizinga, die ondanks zijn grootse prestatie in het judo, zichzelf op de proef stelt binnen een andere vechtsport discipline!

4 COMMENTS