Leslie Smith neemt juridische stappen tegen UFC na afkopen contract

0
397
Foto: Jeff BottariZuffa LLC via Getty Images

Leslie Smith is nog niet helemaal klaar met de UFC. De Amerikaanse gaat juridische stappen ondernemen tegen haar voormalig werkgever nadat ze haar aflopende contract afkochten en niet verlengde.

Smith zou afgelopen zaterdag vechten tegen Aspen Ladd op UFC Fight Night 128 in Atlantic City. Maar nadat Ladd te zwaar inwoog op de wegingen, kreeg Smith haar gage en winstgage van de UFC zonder te vechten.

Daarmee werd haar aflopende contract niet verlengd, waardoor The Peacemaker, die het inwegen van Ladd wilde gebruiken om een verlenging af te dwingen, kon vertrekken.

Vakbond
Aannemelijk is dat Smith, die negende stond op de UFC-bantamgewichtranglijst voordat ze weg moest, ontslagen is vanwege Project Spearhead, een initiatief dat ze startte om de status van UFC-vechters te onderzoeken.

Momenteel worden UFC-vechters als ZZP’ers behandeld door de UFC, maar Smith wil onderzoeken of UFC-vechters als werknemers behandeld moeten worden.

“Begin februari dit jaar lanceerde ik Project Spearhead. Project Spearhead is een initiatief om machtigingskaarten te verzamelen van mijn mede UFC-vechters met het doel om kaarten van minstens dertig procent van de vechters voor te leggen om te bepalen of wij, de vechters, werknemers zijn die het recht hebben om een vakbond te vormen”, vertelt Smith op haar GoFundMe-pagina om haar juridische kosten te dekken.

“Ik was open in mijn pogingen om mede UFC-collega’s te verenigen in de pers, online, via social media en in interviews. Ik was net zo luidruchtig om de rechten van vechters te beschermen toen ik zag hoe ze behandeld werden.”

Smith hoopt 20.000 dollar op te halen om de kosten te dekken.

Wraak
Smith won vier van haar zeven gevechten in de UFC-kooi, waaronder haar laatste twee. Hierdoor verdenkt ze de UFC ervan dat ze haar hebben laten gaan als wedervergelding voor het opstarten van Project Spearhead.

“Op vrijdag 20 april 2018, miste mijn tegenstandster het vastgelegde gewicht van 135 pond. Ik probeerde mijn contract bij de UFC te verlengen nadat mijn opponent gewicht miste”, schrijft de 35-jarige Amerikaanse verder.

“Maar de UFC, waarschijnlijk als vergelding tegen mijn juridische recht om te verenigen, wees de contractverlenging af. Daarbij gaf de UFC het ongekende advies om mijn gage en winstgage te betalen zonder te vechten, zodat het overgebleven gevecht op mijn contract als voltooid beschouwd werd. Ik werd minder dan 48 uur later verwijderd van de ranglijsten van de UFC.”

“Ik ben een van de weinige UFC-vechters die publiekelijk voor het vormen van een vechtersvakbond is. Ik heb recentelijk ook Project Spearhead gestart, een organisatie die momenteel machtigingskaarten van UFC-vechters verzamelt om deze aan de National Labor Relations Board (NLRB) te geven.”

“Ik stond negende op de UFC-bantamgewichtranglijst voor vrouwen en won drie van mijn laatste vier gevechten, maar de UFC’s acties resulteerden in mijn verwijdering als vechter in de UFC. Naar mijn mening was ik verwijderd als directe wedervergelding voor het uitoefenen van mijn rechten om te verenigen. De UFC heeft me geforcerd om deze rechten te gebruiken voor juridische stappen.”

Aanklacht
Smith’s advocaat, Lucas Middlebrook, vertelt aan ESPN dat hij een aanklacht heeft ingediend bij de NLRB naar aanleiding van Smith’s ontslag. Hierdoor zou het onderzoek versneld kunnen worden.

Pas als de NLRB UFC-vechters erkent als werknemers in plaats van ZZP’ers, zouden ze een vakbond mogen oprichten.