Kan de UFC Dana White niet gewoon wegbezuinigen?

0
1058
Foto: Andrius Petrucenia CC BY-SA 2.0

Een episch titelgevecht dat over en weer knalde totdat Max Holloway als winnaar opstond en een verslagen Jose Aldo in een hoopje op het canvas achterliet. Wat een spectaculaire overwinning! Toch had Holloway al gelijk heel andere dingen aan zijn hoofd: hij wilde om de tafel met Dana White voor nieuwe contractbesprekingen en zei hem “Pay my money!”

Dat de man die net op prachtige wijze kampioen is geworden dit bovenaan zijn lijstje met prioriteiten heeft staan, is het zoveelste voorbeeld van de verziekte werksfeer bij de UFC.

Kampioen Demetrious Mighty Mouse Johnson kan er over meepraten. White bedreigde hem al een tijdje met het opdoeken van zijn divisie als hij niet tegen TJ Dillashaw zou vechten. Mighty Mouse bleef echter weigeren en was de dreigementen zo zat dat hij het hele verhaal online deelde.

Tot dat moment had Johnson zich stilgehouden, terwijl White hem op de bedrijfspodcast van de UFC “gestoord” noemde omdat hij geen trek had in een potentieel lucratief gevecht tegen Dillashaw. Het zou hem een percentage van de pay-per-view opleveren, zei White. Voor het eerst! Veel luisteraars vroegen zich na afloop dan ook af wie er nou gestoord was: Johnson omdat hij het pay-per-view gevecht weigerde of White omdat hij zijn meest dominante kampioen nog nooit eerder zo’n voorstel had gedaan.

Deze week ging White door met zijn aanval op Johnson door Conor McGregor tot de pound-for-pound beste UFC-kampioen te bombarderen – een titel die hij twee maanden geleden nog aan Johnson had gegeven.

Het is niet de eerste keer dat White zijn meest geprijsde kampioenen af- en aanvalt. Toen Dan Henderson geblesseerd raakte voor zijn titelgevecht tegen kampioen Jon Jones tijdens UFC 151, besloot Jones om niet tegen een late vervanging te vechten. Het was een besluit dat ervoor zorgde dat White en co het evenement afgelastten en White de schuld daarvoor geheel bij Jones legde. Hij “walgde” van hem en noemde hem en zijn trainer Greg Jackson “fucking sports killers”.

Alhoewel White hier erg overdreef, kon men in ieder geval zijn boosheid wel begrijpen, ergens. Maar toen White tijdens een persconferentie na afloop van UFC 167 kampioen Georges St-Pierre tot de grond toe afbrandde omdat hij onterecht van Johny Hendricks zou hebben gewonnen, ging hij te ver. Eerst door zijn personeel opdracht te geven GSP bij de persconferentie weg te houden en vervolgens door met een rood aangelopen gezicht van boosheid de kampioen zijn beslissing om met (tijdelijk) pensioen te gaan te weigeren en hem te dwingen terug te komen voor een rematch.

Liegen, bedriegen en afzeiken. Het is typisch Dana White. En natuurlijk is het allemaal maar praat. Dana White is gonna Dana White. Zolang het maar geld en macht oplevert. Maar blijft dat nog wel werken? Meer en meer vechters komen in opstand en laten van zich horen. Ze schelden en tieren op Reebok en de UFC, sommigen zelfs direct op Dana White, en verschillende van hen weigeren te vechten voor het karige loon. De oneerlijke praktijken wekken ook weerstand op bij fans die de vechters steunen.

Ondertussen brokkelt het goede imago van de UFC steeds verder af. Hele divisies liggen in puin door op geldbeluste matchmaking. Wie in het licht- en middengewicht kampioen wil worden mag plaatsnemen in de ruime wachtkamer met wachttijden die variëren van een half jaar tot Sint Juttemis.

Sowieso, waarom zou je nog UFC-kampioen willen worden als je vervolgens nog eens met de baas moet vechten voor een eerlijk loonstrookje?

Nee, Dana Whites gezeik en dreigementen hebben lang genoeg geduurd. Als er echt zo weinig geld is om vechters gewoon te betalen wat ze horen te verdienen, zoek dan eens op waar er flink bezuinigd kan worden zodat je het mogelijk kunt maken.

Met de miljardenverkoop van de UFC verdiende White $360 miljoen dollar. Bovenop de miljoenen die hij de afgelopen jaren al had verdiend natuurlijk. Geld dat hem in staat stelde gigantische villa’s en dure bolides te kopen. Genoeg ook om rapper Kendrick Lamar te laten optreden op het verjaardagsfeestje van zijn zoontje, die afgelopen zaterdag 16 jaar werd.

Na de verkoop tekende hij bij het nieuwe management een vijfjarig contract dat hem 9% van de jaarlijkse winst oplevert. Dat is flink wat poen! Als die negen procent nou eens werden verdeeld onder de vechters?

Afgaande op de cijfers die bekend zijn van 2015, toen de UFC een winst behaalde van $157 miljoen, zou Whites aandeel dan $14,1 miljoen bedragen. Verdeeld over de ongeveer 500 vechters is dat $28.200 dollar per vechter. Geen vetpot, maar wel een mooi begin en een verademing voor heel veel vechters en hun families.

Een plus een is twee lijkt mij. Wie wijst Dana White de deur?