Judo 2010 GP

6
457

Judo

De meeste MMA vechters trainen in kickboksen, worstelen en Braziliaans jiu jitsu. Vaak wordt vergeten dat judo ook een erg sterke vechtsport is, omdat judo partijen vaak direct na de worp al ophouden. In het volgende filmpje zie je het relatief zeldzame judo grondgevecht. Erg indrukwekkend!

Actie vanaf 1.50

6 COMMENTS

 1. Judo is niet zo toepasbaar in MMA als de meeste mensen denken, niet alleen in wedstrijden is het grondgevecht zeldzaam maar ook bij het trainen. Mark Huizinga traint weleens BJJ bij mijn vereniging, maar hij word aan de lopende band gesubmit door bauwe en paarse banders. Natuurlijk zijn de worpen handig in MMA, maar met alleen judo red je het echt niet. Het is gewoon niet compleet genoeg.

  • Jose Aldo, hebben wij elkaar ooit ontmoet? Ik heb inderdaad vorig jaar een tijdje BJJ getraind, bij BJJ Rotterdam. Ik ben tijdens BJJ nog nooit gesubmit, hoe kom je daarbij?

   Ne-waza (grondgevecht) is een wezenlijk onderdeel van het judo. Ik heb in 15 jaar op het hoogste niveau vaak genoeg belangrijke partijen gewonnen d.m.v. een houdgreep, verwurging of armklem.

   Mark Huizinga
   mark@markhuizinga.nl

 2. Vaak denken mensen dat je met een ‘hype’sport hét bent. als iemand kickboksen doet of MMA dan zijn zij helemaal onder de indruk. Echter is geen enkele vechtsport de ultieme. Zelf doe ik judo, en heb zwarte band daarin, en ik heb getraint bij de Korte, trainer van Huizinga. Dat wil dus zeggen dat ik goed kan judoen, niet dat ik goed kan vechten. Ik ben Grappling en (Thai/kick)boksen erbij gaan doen en moet zeggen dat dat mij goed af gaat. Veel trucjes en vage judostuff gebruik ik bij grappling en boksen. Zo vecht ik bij thaiboksen erg dichtbij, bij het clinchen werp je ongeveer elke bokser. Geen enkele vechtsport is de ultieme, leer van verschillende disciplines en bestudeer zoveel mogelijk. Pas als je niet aan hollywoodverhalen doet, vechtsport begrijpt en je eigen stijl hebt, ben je pas op weg een goee vechter te worden. Ik vind judo dus wel toepasselijk in MMA.

  • MMA is toch echt de ultieme vechtsport omdat het gewoon vechten ís. Tijdens de vroege UFC’s bleek dat BJJ de ultieme ‘klassieke’ vechtsport is (Klassiek= Alle vechtsport behalve MMA in deze context), maar dat kwam vooral omdat er bijna geen andere vechtsporten zijn gebaseerd op het grondwerk. Tegenwoordig weten de MMA’ers hoe ze het naar de grond gaan kunnen voorkomen, en daarom is striking een belangrijkere rol gaan spelen. Op straat is BJJ nogsteeds de ultieme vechtsport, en bij MMA wedstrijden mag je gewoon geen (grote) zwaktes hebben. Judo is echter gebaseerd op het neerhalen van de tegenstander, en natuurlijk is dat handig in MMA, maar voor de rest stelt het allemaal niet zo veel voor naar mijn mening.

 3. Judo is inderdaad wel toepasselijk in MMA, maar zoals veel sporten kun je er hier en daar wat aspecten uit halen, dit verweef je tot je eigen stijl.
  Daarom ook mixed martial arts 😉
  Maar toch hebben weinig judoka’s het echt goed gedaan bij grote mma bonden, Karo Parisyan schiet mij dan alleen te binnen en dat was ook niet om over naar huis te schrijven.