Jon Jones krijgt vijftien maanden schorsing, mag 28 oktober weer de kooi in

0
475
Foto: Mike Roach/Zuffa LLC via Getty Images

Jon Jones is bijna weer een vrij man. USADA maakt bekend dat Bones een schorsing van vijftien maanden heeft gekregen, waardoor hij, met terugwerkende kracht, op 28 oktober weer de kooi in mag.

Opvallend is de wijze waarop de uitspraak tot stand is gekomen. Jones spande een arbritagezaak aan, waarin een onafhankelijke arbiter een besluit heeft genomen dat de voormalig UFC-kampioen vijftien maanden geschorst is.

Jones werd positief bevonden op 28 juli, een dag voor de rematch met Daniel Cormier op UFC 214. Hij testte positief op Chlorodehydromethyltestosterone, beter bekend als orale Turinabol. Hierdoor schorste de California State Athletic Commission (CSAC) hem voor onbepaalde tijd en werd zijn licentie ingenomen, in afwachting van USADA’s uitspraak.

Een vierjarige schorsing dreigde voor Jones, maar voor de arbitragezaak heeft USADA hem dertig maanden strafreductie gegeven omdat Bones informatie gaf aan het Amerikaanse dopingagenschap over een andere overtreder. Hierdoor kon hij nog maximaal achttien maanden geschorst worden.

Richard McLaren
USADA meldt dat de arbiter, Richard McLaren, Jones ‘een zekere mate van schuld’ heeft dat de verboden stof in zijn systeem zat, maar ‘de overtreding was niet bedoeld en kon ook niet prestatieverbeterend’ zijn.

Jones werd oorspronkelijk dus betrapt met orale Turinabol, maar McLaren trof in een WADA-lab geen sporen aan van het oorspronkelijke middel. Wel werd een ‘extreem laag niveau’ van de steroïde M3 aangetroffen, wat gelinkt wordt aan twee vergelijkbare soorten orale Turinabol.

Volgens McLaren had Jones meer kunnen doen om dit te voorkomen en dat hij ‘verkeerd aannam’ dat de veertien supplementen die hij in 2017 gebruikte allemaal goedgekeurd waren door USADA. Daarbij zei McLaren ook dat Bones slachtoffer is geworden van het anti-doping proces, terwijl hij het correct wilde doen.

Tweede keer
Dit was Jones’ tweede overtreding van het anti-dopinbeleid van USADA: vlak voor UFC 200 werd bekend dat Bones clomifeen en letrozol in zijn systeem had. Dit leverde hem een eenjarige schorsing op.