Jon Jones krijgt licentie terug, heeft groen licht voor UFC 232

0
291
Foto: Al Bello/Zuffa LLC via Getty Images

Niets staat Jon Jones nog in de weg om zijn terugkeer te maken op UFC 232. Bones kreeg woensdag zijn licentie tijdelijk terug van de California State Athletic Commission (CSAC).

Het was de laatste horde voor Jones om terug in de kooi te stappen op 29 december. Dan staat hij voor de tweede keer tegen Alexander Gustafsson voor de UFC-lichtzwaargewichttitel.

Eerder was Jones’ licentie door de CSAC voor onbepaalde tijd ingenomen en kreeg hij ook een boete van 205.000 dollar omdat hij na UFC 214 gepakt werd met een verboden middel: Chlorodehydromethyltestosterone, beter bekend als orale Turinabol.

De CSAC wachtte met straffen tot USADA een oordeel over Jones geveld had en dat gebeurde op 20 september. Toen werd de Amerikaan voor vijftien maanden geschorst, waardoor hij, met terugwerkende kracht, sinds 28 oktober weer de kooi in mag.

Om zijn licentie helemaal terug te krijgen moet Jones van de CSAC een taakstraf uitvoeren. Wat deze precies inhoudt is nog onduidelijk, maar Bones stelde voor om met een jeugdprogramma samen te werken op Gracie Barra-scholen in Anaheim en Albuquerque. Hierdoor zou hij begin 2019 zijn licentie weer volledig terugkrijgen.

VADA
Daarbij stelde commissaris Martha Shen-Urquidez voor dat Jones drie tot vier maanden extra getest gaat worden door het VADA. “Ik weet dat je blij bent dat USADA heeft vastgesteld dat je dit niet met opzet hebt gedaan bij je laatste controle enzo, maar jij en ik weten dat er een groot aantal mensen wat twijfels hebben, toch?”, aldus Shen-Urquidez.

“Ze bestaan en het is niet zo’n klein beetje twijfel, maar er zijn mensen die serieuze twijfel hierover hebben. Dus ik wil de twijfel voor eens en altijd wegnemen en de mensen in jou te laten geloven als de getalenteerde en grootste en dat je een gevecht schoon kan winnen en dat dit Jon Jones is. Dus, ik heb een idee dat ik er zomaar uitgooi en kijken of je akkoord gaat.”

Jones ging ‘in principe’ akkoord, maar niet formeel. Dat hoeft ook niet, want hij kan het voorstel afwijzen zonder gevolgen. Als Jones wel akkoord gaat, moet de CSAC betalen voor deze extra controles.