Jon Jones krijgt geen licentie van Nevada, UFC 232 verplaatst naar Los Angeles

0
2954
Foto: Al Bello/Zuffa LLC via Getty Images

De locatie van UFC 232 is een kleine week van tevoren veranderd. Het evenement van aanstaande zaterdag vindt niet in Las Vegas plaats, maar in Los Angeles, aldus Brett Okamoto van ESPN. De aanleiding: een dopingcontrole van Jon Jones.

Turinabol
Bones vecht dit weekeinde tegen Alexander Gustafsson voor de UFC-lichtzwaargewichttitel, maar heeft op 9 december positief getest op dezelfde substantie waar hij in 2017 positief op testte op de dag van UFC 214: orale Turinabol.

Jones kreeg hiervoor uiteindelijk een schorsing van vijftien maanden van USADA. Daarbij werd zijn zege op Daniel Cormier van dat evenement in Anaheim omgezet naar een No Contest en moest hij de UFC-lichtzwaargewichttitel inleveren.

Picogram
Toch mag Jones dit weekend zijn comeback maken na de schorsing, maar niet in Las Vegas. De Nevada State Athletic Commission (NSAC) laat weten dat ze niet genoeg tijd hebben om de zaak nauwkeurig te onderzoeken, waardoor ze Jones voor UFC 232 geen groen licht kunnen geven.

De commissie basseert dit op een analyse van Jones’ dopingcontroles van de afgelopen achttien maanden. Hierdoor moet Bones zich volgende maand verantwoorden op een hoortzitting in Nevada.

USADA daarentegen laat in een statement weten dat het Jones niet zal tegenhouden om zaterdag de kooi te betreden. Het Amerikaanse anti-dopingagentschap meldt dat Bones met zijn positieve controle het anti-dopingbeleid niet overtreden heeft.

Jeff Novitzky, vicepresident van ‘Athlete Health & Performance’ bij de UFC, gelooft namelijk dat de positieve controle duidt op een ‘pulserend effect’, niet op inname van Turinabol. Hij zegt dat Jones maar ‘picogrammen’ Turinabol in zijn systeem heeft. Een picogram is een miljoenste van een miljoenste gram.

Jones kreeg op 11 december zijn licentie tijdelijk terug van de California State Athletic Commission (CSAC) om te vechten op UFC 232 na een uitgebreide hoorzitting en zal Jones ook goedkeuren voor het gevecht van aanstaande zaterdag, aldus Andy Foster van de CSAC aan MMA Fighting.

“We hebben een statement van drie verschillende wetenschappers. Een WADA-accrediteerde labdirecteur in Salt Lake City zegt dat er geen bewijs is van nieuwe inname”, aldus Foster. “Dit is niets nieuws. Dit is waar hij al voor gestraft is. Hij heeft zijn tijd al uitgezeten hiervoor.”

“Hij is een schone atleet.”

UFC 232 zal zaterdag dus niet plaatsvinden in de T-Mobile Arena in Las Vegas, maar in The Forum in Inglewood.

Reactie Daniel Cormier
Zoals verwacht, hoefde men niet lang te wachten op de reactie van Cormier.