Jon Jones krijgt dikke boete en moet licentie inleveren van CSAC

0
799
Foto: Mike Roach/Zuffa LLC via Getty Images

De kans is groot dat Jon Jones niet vecht in 2018. De California State Athletic Commission (CSAC) heeft dinsdag esloten dat Jones een boete van 205.000 dollar moet betalen en zijn licentie ingetrokken wordt naar aanleiding van dopingovertreding op UFC 214.

Jones (30) werd door USADA betrapt met Turinabol, dat hij voor de rematch met Daniel Cormier om de UFC-lichtgewichttitel ingenomen zou hebben. Hierdoor moet hij een maximale boete van veertig procent van zijn gage inleveren, plus 5.000 dollar.

Ook heeft de CSAC zijn licentie ingetrokken. CSAC-voorzitter Andy Foster heeft aanbevolen dat Bones deze niet terugkrijgt tot USADA, dat een hechte samenwerking heeft met de CSAC, uitspraak heeft gedaan in de zaak.

USADA kan vier jaar schorsing opleggen, aangezien het Jones’ tweede overtreding is. Hiervoor is nog geen datum geprikt.

‘Klote situatie’
Jones ontkende tijdens de hoorzitting dat hij expres een verboden middel gebruikt had. Dit werd onderstreept door zijn advocaat, Howard Jacobs, die ook niet ontkende dat zijn client niet positief bevonden was.

Daaraan werd toegevoegd dat Jones tussen 28 juli, de dag van de dopingcontrole, en 11 oktober niet een keer positief bevonden is, vertelt getuige en dopingonderzoeker Paul Scott.

“Deze situatie is erg klote”, aldus Jones. “Ik snap niet hoe dit gebeurd is en hoe het in mijn systeem is gekomen. Zet jezelf in mijn schoenen. Ik heb geen idee hoe dit gebeurd is. Ik probeer het net als iedereen uit te vinden.”

De verdediging gooit het op een mogelijk vervuild supplement, hoewel geen van Jones’ gebruikte supplementen positief werden bevonden op Turinabol bij controles. Turinabol is een middel dat oraal ingenomen moet worden.

Vraagtekens
De verdediging zorgde ook voor vraagtekens. Jones is al een keer geschorst geweest vanwege roekeloosheid met verboden middelen toen hij een jaar geschorst werd door het gebruik van vervuilde erectiepillen.

Commissaris Martha Shen-Urquidez haalde de eerdere problemen van Jones ook aan, waaruit bleek dat Jones nog nooit de USADA-instructies heeft bestudeerd. Deze bestaat, volgens USADA, uit een instructievideo en test om te slagen. Jones zegt dat hij deze door zijn manegement heeft laten invullen.

Jones won de rematch met Cormier via knock-out in de derde ronde. Nadat de dopingovertreding aan het licht kwam moest Bones de gordel weer inleveren. Dit is de derde keer dat Jones een UFC-gordel moest inleveren.