Jon Jones: ‘Een week voor elk gevecht dronk ik mezelf black-out’

0
930
Foto: Mike Roach/Zuffa LLC via Getty Images

Jon Jones is ongetwijfeld een van de grootste talenten die de MMA-wereld ooit heeft gekend, maar zijn leven buiten de kooi hebben veel jaren van zijn loopbaan gekost. Toen hij donderdag te gast was bij The Joe Rogan Experience heeft Bones toegegeven dat alcohol hem een mentaal steuntje in de rug gaf voor elk gevecht.

Alcohol maakt meer kapot dan je lief is en dat heeft Jones aan levende lijve ondervonden. Zo vertelde hij in het openhartig gesprek met UFC-commentator Joe Rogan dat hij in dronken staat was van de dag ervoor toen hij in april 2015 een auto-ongeluk veroorzaakte en een zwangere vrouw raakte, waardoor hij de UFC-lichtzwaargewichttitel moest inleveren.

Tot nu toe had zijn alcoholgebruik hem niet in de kooi tegengezeten, maar Alexander Gustafsson wist het Bones op UFC 165 wel heel moeilijk te maken. “Ik had getraind voor die partij, maar toen had ik het gevoel dat ik onverslaanbaar was”, aldus Jones over de voorbereiding op die partij, die hij uiteindelijk won via een controversieel jurybesluit. “Maar, ik deed heel veel wilde dingen in aanloop daar naartoe en had niet alles gegeven: feesten, drinken en lang opblijven.”

Mentale kruk
“Voor elk gevecht deed ik iets geks, waarbij ik een week van tevoren feestte en mezelf, letterlijk, black-out dronk. Dit deed ik mijn hele carrière. Het was stom, maar gaf mij een mentale kruk.” Voor Jones diende deze logica als een ingebouwd excuus: “Als iemand mij ooit had verslagen, dan had ik mezelf in de spiegel kunnen kijken en de schuld kunnen geven aan de alcohol van de week ervoor.”

“Mijn relatie met alcohol is nooit gezond geweest, ik heb nooit een periode meegemaakt waarin ik een volwassen, gezonde en verantwoordelijke verstandshouding ermee gehad heb.”

Jones zit momenteel een schorsing uit die USADA hem heeft opgelegd voor het gebruik van vervuilde erectiepillen. Hierdoor zou hij in juli 2017 weer mogen vechten, mits de Nevada State Athletic Commission (NSAC) hem geen hogere schorsing zal opleggen.