Jeff Novitzky: Jon Jones ook positief in augustus en september

0
480
Foto: Mike Roach/Zuffa LLC via Getty Images

Om meer in detail te treden over het gebruik van Turinabol van Jon Jones, was Jeff Novitzky donderdag te gast bij The Joe Rogan Experience. Novitzky onthulde in het uitgebreide interview onder meer dat Jones dit jaar tweemaal eerder positief testte op een bovengemiddeld turinabolgehalte, maar niet gestraft is.

Novitzky, vicepresident van ‘Athlete Health and Performance’ bij de UFC, vertelde dat Jones bij een controle op 9 augustus schoon was, maar Bones twintig dagen later positief testte wegens negentien picogram Turinabol.

Op 18 september was dit nogmaals het geval, weer wegens negentien picogram Turinabol. De vier controles die Jones vervolgens inleverde waren weer schoon, tot 9 december. Toen was het weer raak bij Jones met 60 tot 80 picogram Turinabol.

NSAC
De meest recente controle van 9 december zorgde ervoor dat Jones geen licentie kreeg van de Nevada State Athletic Commission (NSAC) en UFC 232 zes dagen van tevoren werd verplaatst van Las Vegas naar Los Angeles. De California State Athletic Commission (CSAC) zag namelijk geen reden om Jones’ licentie in te houden.

“Hier bestaat wat misconceptie over”, aldus Novitky. “De NSAC zei niet dat dit gevecht absoluut niet plaatsvindt volgende week. Volgens mij begrepen zij de problemen en zeiden ze: ‘Kijk, dit ziet er niet goed uit en wij vinden dat we, uit voorzorg, een hoorzitting moeten houden en erg transparant hierover moeten zijn, omdat dit rare sh*t is.'”

Novitzky wilde ook duidelijkmaken dat Jones dit niet met opzet gedaan heeft: “Kijk, niemand zegt, en ik zeker niet, dat Jon niets fout gedaan heeft. Dat is duidelijk wel zo. Jon heeft nu twee keer positief getest op verboden middelen.”

“Maar, in beide gevallen, hebben arbiters bepaald dat het niet met opzet was. Voor iedereen die zegt dat Jones er makkelijk van afgekomen is: hij is bijna tweeënhalf jaar geschorst geweest met te weinig bewijs van opzet of valsspelerij.”

“Weet je hoeveel geld hem dit gekost heeft in die tweeënhalf jaar? Hoeveel tientallen miljoenen dollars? Zijn reputatie? Iedereen die zegt dat hij er ongestraft vanaf is gekomen, ik zou het tegenovergestelde zeggen. Hij werd aan de strengste normen van aansprakelijkheid gehouden.”