Iron Lady of Bad Girl? Wereldkampioen!

0
1532
Foto: Cho Tang MMAPlanet.nl

Germaine de Randamie zette met haar winst op Holly Holm afgelopen zaterdag een unieke prestatie neer. Als eerste Nederlandse vrouw – en pas de tweede Nederlander – mag ze zich UFC-kampioen noemen. Maar terwijl de Nederlanders haar overladen met complimenten, maken de Amerikanen haar uit voor rotte vis.

“Fuck you!”, klonk het op de achtergrond toen De Randamie na het gevecht haar woordje voor de microfoon van Joe Rogan deed. De leus kwam voorbij tijdens periodes van luid boegeroep van de toeschouwers in New York. Waar Rogan het normaliter opneemt voor de vechter en het publiek tot rust maant, hield hij zich nu op de vlakte.

De reden voor deze houding waren de milliseconden vlak na de bel aan het einde van de tweede en derde ronde toen De Randamie nog wat rake tikken uitdeelde aan tegenstander Holm. Met name die na de tweede ronde kwam hard aan en liet Holm wankelend op haar voeten naar haar hoek tollen. In interviews zei De Randamie later dat de scheidsrechter tegen haar had gezegd dat de stoot nog binnen de tijd was en ze zich geen zorgen hoefde te maken. Thuis leek het er toch op dat de knock-out punch net na de buzzer viel.

De stoten vlak na de derde ronde kwamen weliswaar minder hard aan bij Holm, maar zorgde er wel voor dat De Randamie de schijn bij de fans tegenhad. Van goedlachse Hollandse kickbokskampioen werd ze nu gezien als bikkelharde valsspeler, een bad girl á la het personage van Lucia Rijker in Million Dollar Baby.

Toen ze na afloop door de jury unaniem werd aangewezen als winnaar klonk er daarom ook veel gescheld en boegeroep. Ook in de dagen erna lieten veel MMA-journalisten, vechters en fans hun ongenoegen over de uitslag merken op websites en sociale media. En waarom eigenlijk?

Het gevecht tussen De Randamie en Holm was close, maar als een veelvoudig bokskampioen als Holm gaat worstelen, dan weet je genoeg. Want waar Holm met Sjarapova-achtige gilletjes vaak in de lege ruimte voor en naast De Randamie stootte en trapte, knalde De Randamie met krachtige klappen op het gezicht en lichaam van de Amerikaanse.

Geen wonder dat ze dan liever de grapplingvaardigheden van de Utrechtse test. Helaas voor haar bleken die meer dan voldoende om het gevecht staande te houden en de gevreesde takedown te blokkeren. Kortom, niet zo gek dat de jury De Randamie als winnaar koos.

“Maar ze had een punt in mindering moeten krijgen!” werd er geroepen. Zelfs dan was er geen winst voor Holm geweest. Holm kwam gewoon tekort tegen een kickbokskampioen die haar staand overklaste.

De stoten na het klinken van de bel waren onfortuinlijk en hadden een strafpunt moeten opleveren, maar dat is niet aan De Randamie. Haar late stoten zijn natuurlijk wel haar verantwoordelijkheid, maar in het heetst van de strijd, middenin een stootcombinatie, wil het lichaam nog weleens op de automatische piloot werken, helemaal als je net een scheenbeen van je tegenstander hebt weggekopt.

De Randamie is een voorbeeldig rolmodel en goede reclame voor de vechtsport, daarnaast is ze ook nog eens politieagente. Ze heeft er niets aan om met vuile trucjes de titel te winnen. Dat blijkt wel na alle drek die ze sinds haar winst over zich heen heeft gekregen.

Vechters krijgen als geen ander enorm veel kritiek te verduren, van jan en alleman, en dan ook nog eens tegenstrijdige kritiek. Als Holly Holm het gevecht naar de grond wil halen, is het een teken van haar kracht, als Georges St-Pierre het doet, is het een teken dat hij bang – en vooral saai – is.

Zo is ook de ene dopingzondaar de andere niet. Waar de meesten zich verstoppen in een schaduwrijk hoekje om zich dood te schamen, zat Christiane Justino, beter bekend als Cyborg (wat, gezien haar ervaring met verboden middelen, een zeer passende bijnaam is), op de eerste rij te kijken naar De Randamie en Holm. De UFC wil haar koste wat kost als volgende titeluitdager hebben. Ook al is nog niet eens bekend wat haar schorsing zal zijn nadat ze in december vorig jaar wederom werd betrapt op doping.

Het doet er blijkbaar niet toe. Het enige dat telt in deze doldwaze wereld waar iedereen langs een andere meetlat wordt gelegd, is wie de kampioensgordel om haar middel heeft hangen. En laat dat nou net onze Iron Lady zijn. En of het nou Holly Holm of Cyborg wordt, De Randamie heeft al gezegd dat ze haar titel in Nederland wil verdedigen. De champ is hier!