Hoe groot is Derrick Lewis’ buitenkansje?

0
381
Oscar Davila schrijft maandelijks een column voor mmaplanet.nl

Derrick Lewis krijgt op 3 november de kans van zijn leven: een gevecht om UFC-goud. Het is onmiskenbaar dat zijn populariteit een steuntje in de rug heeft gegeven om dit gevecht te krijgen, maar om te zeggen dat dit de enige reden is voor een gevecht voor goud is te kort door de bocht.

Lewis heeft een redelijk indrukwekkende cv en daarbij is er niemand anders die absoluut een titelgevecht op dit moment verdient. De enige zorg is dat hij nog geen maand terug een zwaar gevecht had tegen Alexander Volkov, die hij op z’n tandvlees versloeg. Is hij er klaar voor?

We hebben het hier over The Black Beast, de vechter met de meeste knock-outs ooit in de geschiedenis van het zwaargewicht in de UFC (samen met Cain Velasquez). Dit is een vechter die er enerzijds nooit en anderzijds altijd klaar voor is.

Hij is de eerste die toegeeft dat hij geen techneut is en dat zijn conditie voor bijna elk gevecht te wensen overlaat. Dat weet hij grappig en met een knipoog te brengen, maar je kunt geen succesvolle carrière in de UFC hebben zonder progressie te maken.

Ik zie hem niet voor submissies gaan, maar als een gevecht op de grond belandt weet de Texaan toch altijd op te staan. Is dat alleen pure kracht of geluk? Heel technisch ziet het er niet uit, maar hij weet zijn momenten wel te timen.

Dat is ook gelijk een van zijn wapens: timing, hoewel je dat niet terughoort in de commentaren. Wat er meestal wordt gezegd is dat hij met explosies werkt. Zijn tegenstanders weten dit ook, maar men onderschat zijn gevoel voor timing. Toegegeven, het is niet zo goed dat hij al zijn tegenstanders in de eerste minuten richting canvas werkt, maar je ziet het in zijn aanvallen en zijn ontsnappingen op de grond; hij wordt hier steeds beter in.

Een ander wapen is zijn incasseringsvermogen. Hij lijkt soms aangeslagen, en is dat op die moment waarschijnlijk ook, maar hij kan behoorlijk wat nemen; zelfs als hij moe is. Uiteraard zijn dit niet zijn enige eigenschappen.

Het belangrijkste wapen is zijn oerkracht. The Black Beast heeft een mokerslag in huis die elke tegenstander net even wat zenuwachtiger maakt in de Octagon, zeker nu hij steeds meer ervaring heeft.

En dan nog iets: hij mag dan wel zeggen dat hij geen achtergrond heeft in vechtsport, maar voor zo’n grote kerel met zo’n hoog vetpercentage kan hij ook behoorlijke karatetrappen uitdelen. Laat dit gezegd zijn!

Dit weekend staat hij tegenover een van de meest complete vechters van dit moment. Een kampioen met superieure vaardigheden, enorme ervaring en altijd een intelligente aanpak. Kampioen Daniel Cormier heeft alles in huis om zijn titel te kunnen verdedigen. De kans is aanzienlijk dat dit lukt, maar toch. Wat als hij toch tegen die stoot aanloopt? Draagt The Black Beast straks UFC-goud?

Als Lewis wint, denk ik niet dat dit een blamage is voor de UFC-zwaargewichten. Iets wat Lewis nu zelf predikt. Nogmaals, hij is niet de meeste gepolijste vechter, maar zijn MMA-vaardigheden en aanpak zijn professioneler dan dat hij doet voorkomen.

Ik ben benieuwd of hij een antwoord heeft op het worstelen van Cormier. Kan hij overeind komen? Kan hij Cormier misschien op de grond pijn doen? Als hij die vragen positief beantwoordt heeft hij nog meer in huis dan ik nu schets. Zo niet, dan denk ik dat hij zijn plafond heeft bereikt en heeft hij zaterdag niet meer dan een ‘punchers chance’.

Of het spectaculair gaat worden durf ik niet te voorspellen. Maar ik hoop in ieder geval dat de MMA-wereld na dit gevecht weer een grappige quote van Lewis rijker is.