Het avontuur van Jonathan Brookins

0
634

Jonathan Brookins

Wie herinnert zich nog de winnaar van het twaalf seizoen van ‘The Ultimate Fighter’, Jonathan Brookins? In 2010 was hij de nuchtere en leergierige winnaar van dat seizoen door lightweight contender Michael Johnson te verslaan. In 2012 vocht hij voor het laatst in de UFC en is ging hij met pensioen om een spirituele reis in India te maken. Nu is hij terug om te vechten bij Legacy Fighting Championship, op flyweight.

Voordat hij aan TUF meedeed, had Brookins al de nodige ervaring in zijn vechtloopbaan. Een record van 11-3, een overwinning op Yves Jabouin (die het vandaag tegen Eddie Wineland op UFC on FOX 10 zal opnemen), een overwinning op de eerste show van Bellator en stond hij in WEC tegenover Jose Aldo. Om in ‘het huis’ te komen wint hij van Ran Weathers, waarna St-Pierre hem als tweede in zijn team kiest na Michael Johnson. De nuchtere, vriendelijke en jonge vechter met opvallende blonde dreadlocks, opvallend genoeg erg goed bevriend met Charles “Krazy Horse” Bennett, heeft een fan in UFC-president Dana White vanwege zijn houding en vaardigheden. Hij komt in de finale door Sako Chivitchian van Team Koscheck en Kyle Watson van Team GSP te verslaan. Watson staat bekend als de jiu-jitsu-coach van H.I.T. Squad, het team van o.a. Matt Hughes en Robbie Lawler, maar Brookins controleert het gevecht op de grond en wint overtuigend via decision. In de finale legt hij zijn wil ook op Michael Johnson, waarna hij zich kroont tot ‘Ultimate Fighter’.

In zijn eerste gevecht na die overwinning, ruim negen maanden later, vecht hij weer op zijn oorspronkelijk gewichtsklasse: featherweight. Een ander jong talent in Erik Koch is zijn tegenstander en verslaat hem via unanimous decision in een niet al te spectaculair gevecht in New Orleans, Louisiana. In zijn tweede gevecht maakt hij gehakt van Vagner Rocha via knock-out in de eerste ronde, maar tegen Charles Oliveira en Dustin Poirier kan hij geen vuist maken en moet hij tegen beide vechter afkloppen.

Tegenover Fightland laat Brookins weten te stoppen met vechten omdat hij zijn hoofd er niet voor de volle honderd procent bij heeft. Hij blut, verkoopt zijn huis en trekt naar India om zich daar te focussen op andere dingen dan vechten. In april 2013 vertrekt hij voor vier maanden naar het Aziatische land en focust hij zich op yoga, hoewel het idee om nog de kooi in te stappen niet is verdwenen. In India werkt hij desondanks hard en gaat hij dagelijks naar school om zich te ontwikkelen tot yogi. Eind augustus verloopt zijn visa en is zijn geld dat hij heeft verdiend in het gevecht met Dustin Poirier bijna op, waarna hij zich weer meldt bij Tristar Gym.

Lichter dan ooit en veel levenservaringen rijker, zal hij op 23 maart zijn debuut maken op flyweight. Op Legacy Fighting Championship 23 zal hij tegen Cody Fuller opnemen in zijn eerste gevecht na ruim een jaar.