Gilbert Yvel met pensioen

0
2949
Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC via Getty Images

Gilbert Yvel bergt zijn handschoenen op. De PRIDE-, Affliction- en UFC-veteraan heeft dit bekendgemaakt op het Duitse ‘Ground and Pound TV’. Na een aantal verschoven en afgelaste gevechten en een nierprobleem, vond Yvel het een goed moment om zijn loopbaan af te sluiten.

Yvel sluit na zestien jaar een carrière af vol ups en downs. The Hurricane vocht een record van 38-16 bij elkaar waarvan hij 32 gevechten via knockout won. Ook vocht hij een keer tot een gelijkspel tegen Daniel Tabera en een No Contest tegen Wanderlei Silva in PRIDE door een trap van Silva in Yvel’s kruis. Zijn laatste twee gevechten waren op lichtzwaargewicht en won hij beide via knock-out in de eerste ronde.

In het begin van zijn loopbaan stond Yvel zowel bekend als een knockoutmachine en een onsportieve vechter. Zo beet hij een tegenstander en kerfte hij in het oog van Don Frye. Het bekendste voorbeeld van onsportiviteit kwam in 2004, toen hij een scheidsrechter knockout sloeg in Finland.

Sindsdien omhelsde Yvel het bad guy-imago en won hij acht van zijn tien gevechten, zonder dat er een jury aan te pas kwam. Mede hierdoor mocht hij vechten in de UFC, maar werd dit niet zo een succes. In zijn debuut op UFC 108 ging hij knockout tegen Junior dos Santos, waarna Ben Rothwell en Jon Madsen hem versloegen in de gevechten erop.

“It was back in the day. We were young and stupid, and when you’re young, you do stupid things. I always had the misfortune that there was always a camera nearby or … it was when I was fighting.”

Gilbert Yvel over zijn slechte imago

Hierop volgde een afwezigheid van ruim een jaar, maar kwam hij op RFA 1 sterk terug in de kooi tegen Damian Dantibo op lichtzwaargewicht. Hierna volgde het laatste gevecht in de loopbaan van Yvel op RFA 2 tegen UFC-veteraan Houston Alexander. The Assassin ging ook snel knockout in de eerste ronde.

Een gevecht met Marcio Cruz werd nog gepland voor RFA 4, maar door een blessure meldde de Nederlander zach af.

Met overwinningen op Semmy Schilt, Valentijn Overeem, Pedro Rizzo en Cheick Kongo sluit Yvel zijn loopbaan af. The Hurricane zal zich richten op het trainen van andere vechters.