Gegard Mousasi, de titeljager

0
821
Oscar Davila schrijft maandelijks een column voor mmaplanet.nl

Gegard Mousasi heeft in zijn laatste gevecht een stuk geschiedenis geschreven. In de eerste plaats voor zichzelf; de nieuwe titelhouder op middengewicht in Bellator. Maar het is natuurlijk ook een winst voor de Nederlandse vechtsport.

Mousasi heeft al een niet te misverstane staat van dienst en heeft nu deze riem ook nog eens toegevoegd. Het goede nieuws: hij is nog maar 32 jaar. Kortom, wat kan hij nog meer bereiken?

Het is helemaal niet onwerkelijk dat een vechter op deze leeftijd z’n beste jaren nog voor zich heeft. Hij heeft ervaring, maar relatief weinig schade voor het aantal gevechten dat hij gedraaid heeft.The Dreamcatcher staat nu aan de top.

Maar om in deze wereld stappen te kunnen maken is entertainmentwaarde een belangrijk onderdeel. Aangezien Mousasi buiten de arena een man van no nonsens is, zal zijn ster niet verder rijzen via media-optredens. Maar de combinatie van zijn stoïcijnse mystiek en indrukwekkende optredens in de kooi kunnen voldoende schijnwerpers op hem zetten en houden.

In zijn laatste gevecht was hij overtuigend. Nu is Rafael Carvalho niet de gevaarlijkste man die hij is tegengekomen, maar ook zeker geen pannenkoek. Echte grote namen zijn er niet in Bellator’s middengewichtdivisie, dus riep Mousasi na afloop van zijn gevecht dat hij interesse had in Rory MacDonald, de huidige titelhouder op weltergewicht. Het is inderdaad een naam, maar is het wel een verstandig gevecht?

Als Mousasi niet wint, verliest hij van een weltergewicht. Dat staat niet mooi op zijn cv. Als hij wel wint, wint hij van iemand met naam. Maar dan toch ook van een weltergewicht. Wint hij daar veel lof mee?

Hoe het ook zij, het zal lastig zijn om goede tegenstanders te vinden in Bellator, maar ik denk wel dat hij daar meer schijnwerpers op zich kan laten richten. Hij hoeft niet eens te vechten tegen hele grote namen. Zijn belangrijkste troef is de titel. Want als hij die weet te houden kan hij langzaam zijn Infinity Gauntlet compleet maken.

Zoals gezegd, Mousasi heeft een rits aan riemen en trofeeën en daar is hij met recht trots op, maar ik durf te wedden dat UFC-goud de ultieme droom is die Mousasi altijd nog wil vangen.

Tijdens zijn periode in de UFC heeft hij ondanks enkele verliespartijen het niet slecht gedaan. Het échte probleem is om in de UFC de kans te krijgen om voor de titel te vechten. In de periode dat The Dreamcatcher de gordel in zicht kreeg, werd de divisie opgehouden door de onnodige partijen van toenmalig kampioen Michael Bisping.

Daarna kwam het oponthoud met interim-titels en nu wachten we op Robert Whittaker om te zien of hij in staat is om nogmaals te winnen van Yoel Romero en daarmee de onbetwiste titel kan houden die hij nooit officieel won. Met andere woorden: de weg naar UFC-goud is lang.

Die weg is vooral lang voor vechters die geen sluiproute naar de titel weten te vinden. Om die route wel te vinden komt nu die titel van Bellator van pas. Naast het feit dat hij met een winstpartij is vertrokken bij de UFC, is het is dé troef die hij kan inzetten voor een direct titelgevecht bij een rentree.

Titelgevechten zijn misschien niet meer wat ze geweest zijn. De grootste namen jagen vooral op de zogenaamde ‘money fights’, maar voor Gegard Mousasi is een titelgevecht een money fight en ik maak me sterk dat een oldschool vechter als Mousasi ervan droomt om z’n collectie compleet te maken. Ik hoop in ieder geval dat hij die droom weet te verwezenlijken.