One Gate 2 Far: Interview met Marc Duncan

5
1104

Op 12 november verdedigt Nederlands Mixed Martial Arts kampioen onder 75 kilogram Marc Duncan zijn titel voor het laatst op One Gate 2 Far in Hoensbroek. Hij zal in het main event staan tegenover submission expert Duane van Helvoirt, maar na twaalf jaar MMA is het tijd voor hem om zijn gloves aan de wilgen te hangen. Voor MMAplanet had ik het volgende interview met hem.

Wat vind je van het MMA in Nederland?

Leuk, boeiend. Maar ik had het leuker gevonden als de promotors met een rankingsystem zouden werken. Het gaat nu dezelfde kant op als het kickboksen met al die titels. Hoe meer titels er zijn, hoe minder ze zeggen. Iedereen kan maar een gala organiseren en een titel in het leven roepen. Ik ben daar niet zo van.

In Nederland zijn veel goede vechters die van mij best wat vaker tegen elkaar gematched mogen worden. Dat maakt de competitie ook wat strakker. Wat je vaak ziet is dat mensen op hun eigen gala mensen van buitenaf halen die duidelijk minder zijn dan de “top guy” van de regio. In plaats daarvan kan je ook iemand uit Nederland halen waar je een mooie match tegen creëert zodat je ook kunt zien waar je staat.

Merk je dat de sport de afgelopen twaalf jaar populairder geworden is?

Absoluut. Ik run nu mijn eigen sportschool en als ik zie wat de toeloop daarvan is, kan je zeggen dat het veel populairder is geworden. Vroeger stond ik soms voor één persoon in de gym. Nu is dat ondenkbaar, want soms heb ik 28 man voor me staan. Ik denk af en toe weleens dat het teveel is, maar goed. Het is dan ook terecht de snelst groeiende vechtsport in de wereld.

Zoals je al zei, de sport groeit enorm. In de VS wordt het ook steeds groter. Verwachtte je dat toen je begon?

Ik hoopte het wel, maar het is altijd wel koffiedik kijken. De reden dat ik in MMA terecht ben gekomen is omdat ik altijd een uitdaging zoek en die vind ik zeker in het MMA. Toch denk ik dat er altijd bezwaren blijven bestaan omdat er in Nederland toch een beetje een criminele sfeer om de sport heen hangt.

Merk je daar ook wat van?

Ik heb dit jaar een eigen sportschool geopend en daar gaat enorm veel geld in zitten. Daar moet dan natuurlijk wel wat van gefinancierd worden. Als de bank dan simpelweg nee zegt… “We hebben geen affiniteit met hetgene wat jij doet.”  Dat terwijl 20% van hetgene wat ik doe vechtsport is, en de 80% bestaat uit maatschappelijk werk met moeilijk opvoedbare jongeren op ROC’s. Maar daar wordt gewoon heel hard nee gezegd. Ze horen het woordje vechtsport en de deur wordt dicht geklapt.

De sport groeit dus keihard. Is het daarom nu een extra opwindende tijd?

Ik was liever tien jaar jonger geweest. Ik ben gek op de nieuwe competitie. Ik ben nu bijna 39 en mijn lichaam kan het nog aan, maar ik moet er zoveel voor laten om op dit niveau mee te kunnen. Nu ben ik blij dat ik me kan meten met de jonge honden en dat ik fysiek gezond ben, maar ik had natuurlijk het liefst nog tien jaar mee willen doen.

Ben je eigenlijk nog nerveus voor een gevecht?

Natuurlijk, en iedereen die zegt dat hij dat niet is liegt. Voor een gevecht ben ik heel erg zenuwachtig maar ik heb ook zenuwen omdat ik er echt zin in heb. Ik wil me graag meten met de goede jonge gasten en Duane (van Helvoirt) is gewoon een hele goede knokker. Hij is enorm goed op de grond. Ik ben erg nieuwsgierig naar die partij en heb er heel veel zin in.

Omdat MMA nog niet zo groot is het natuurlijk moeilijk om hem te bestuderen.

Ik weet van Duane wat hij wil en dat weet hij zelf ook. Ik weet wat mijn eigen kracht is en wat dat betreft heb ik hem goed kunnen bestuderen. Ik weet wat ik wil, ik weet wat hij wilt en ik weet wat hij niet wilt. En vooral wat hij niet wilt is het belangrijkste denk ik.

Kan je nou zeggen dat MMA het voor iedereen is?

MMA? Absoluut! De programma’s die wij aanbieden in de sportschool zijn voor iedereen en er is voor ieder wat wils. We doen aan grappling, grappling pure technique, stootzaktrainingen, staande trainingen, MMA en crossfit.

Ook PDR, dat voor Personal Defence and Readiness staat is voor iedereen geschikt. PDR is een weerbaarheidssysteem dat ik in de Verenigde Staten geleerd heb en dat is uitermate geschikt voor vrouwen, kinderen en andere mensen die zich op de juiste manier willen leren verdedigen.

Stel nou dat meer mensen willen weten over Marc Duncan en Team Duncan, hoe zouden ze daar achter kunnen komen?

Check DuncansTrainingCenter.nl of kom gewoon een keer langs. Als je komt trainen leer je de echte Marc kennen. Ik zeg altijd: What you see, is what you get, geen nonsense of poespas. Gewoon relaxed en leuk trainen!

 

 

5 COMMENTS