Frankie Edgar is onverwoestbaar

0
820
Foto: Donald Miralle/Zuffa LLC/ via Getty Images

Tegen Brian Ortega haalde Frankie Edgar voor het eerst in zijn carrière niet het slot van een gevecht. Een keiharde knock-out maakte een eind aan de legende van de onverwoestbare kleine man uit New Jersey. Zo leek het tenminste.

Edgar is de pitbull die wankelt, maar doorvecht. Met bloed, zweet en tranen skipt hij door de Octagon. Met korte bewegingen – stoot, stoot, stap, stap, in en uit, een takedown hier en daar – zet hij continue druk, waarmee hij zijn tegenstanders compleet uitwringt en langzaam sloopt.

Zijn partijen gingen vaak naar de jury. Geen enkele UFC-vechter stond langer in de kooi dan hij. Maar liefst 6 uur 32 minuten en 35 seconden vocht hij zich naar eeuwige roem. Een koning van de rematch is hij ook. BJ Penn en Gray Maynard stonden ieder drie keer tegenover hem, vier van die gevechten waren voor de lichtgewichttitel. Benson Henderson versloeg Edgar tweemaal in een kampioensgevecht.

Hij zakte vervolgens een divisie, waar hij als vanouds huishield. De titel lonkte vaak, maar hij won er geen meer. Een titelgevecht tegen kampioen Max Holloway ging wegens een blessure niet door en in plaats van af te wachten, ging hij akkoord met een partij tegen de hongerige Ortega.

Het werd een pijnlijk gevecht. Edgar was, zoals gewoonlijk in zijn partijen, kleiner dan zijn tegenstander. Maar er was meer aan de hand. Het was alsof zijn onverzettelijkheid wat had ingeboet. Hij bewoog langzamer, was minder krachtig.

Het neemt niet weg dat dit net zo goed lag aan Ortega, die zelf een mooie winstreeks neerzette met zeer imposante optredens. Het zelfvertrouwen droop van hem af, terwijl hij Edgar door de kooi achtervolgde en overklaste.

Wie gewend was om de onverwoestbare Edgar de tijd te zien volmaken, werd in de eerste ronde geschokt door de elleboog van Ortega. Daarna volgde een genadeloze opstoot en was het einde verhaal. De man die niet kapot te krijgen was, de kleine pitbull, lag daarna bewusteloos op de grond.

Kapot. Verwoest. Gebroken. Zo leek het. Maar niets bleek minder waar. Kampioen Max Holloway verwoordde het perfect toen hij schreef: “Je had niets te winnen door dit gevecht te nemen, Frankie Edgar. Maar je nam het en je verdedigde wat je allang hebt verdiend. Er is geen titel voor complete opoffering, maar de echte fans en New Jersey weten dat geen enkele kampioensgordel feller schijnt dan wat jij deze sport brengt.”

En zo is het. Frankie Edgar staat en blijft staan als een onverwoestbare kampioen. Een echte legende. Niet te verwarren met een papieren kampioen die vooral hamburgers eet bij Burger King.