Is Francis Ngannou de nieuwe Mighty Mouse?

0
797
Oscar Davila schrijft maandelijks een column voor mmaplanet.nl

In de zwaarste gewichtsklasse is het kampioenschap altijd een hete aardappel geweest. Ik ben om eerlijk te zijn verbaasd dat Stipe Miocic nog steeds in het bezit is van de riem.

Zijn winst op Fabricio Werdum zag ik op dat moment als een gelukstreffer. Hij heeft voor een zwaargewicht relatief vaak zijn titel verdedigt. Daarnaast is hij als vechter echt gegroeid. Maar toch, ik zie in de huidige zwaargewicht kampioen geen tweede Jon Jones. Sterker nog: als Jones niet weer in de penarie terecht was gekomen en geboekt werd tegen Miocic, gaf ik Bones het voordeel.

Terwijl de aandacht van de MMA-wereld de laatste jaren vooral is gericht op de gewichtsklassen in het midden, heeft de laagste gewichtsklasse voor mannen een stabiele kampioen: Demetrious Johnson. Mighty Mouse is geen kijkcijferkanon maar als hij straks voor een elfde keer, en misschien daarna nog wel vaker, zijn titel verdedigt, wordt zijn erfenis een belangrijk deel van de MMA-geschiedenis. Hij zal als een ‘Hollandse meester’ de waardering krijgen die hij verdient, mogelijk lang nadat zijn periode geweest is.

Mighty Mouse is een kampioen waarbij vriend en vijand het eens is dat hij heer en meester is van zijn divisie. Een positie die we vaker hebben gezien in verschillende gewichtsklassen maar wie is dat ooit geweest in het zwaargewicht?

Over welke oud-kampioen praten we nog steeds? Het is niet Randy Couture, ook niet Brock Lesnar. Ondanks de populariteit die de laatste genoot, zie je dat wanneer de stof is gaan liggen, wat relatief snel is gebeurd, er weinig over blijft van de illusie. Lesnar was een He-Man die zijn intrede deed in MMA in een periode dat een incomplete vechter nog redelijk kon compenseren met vooral fysiek.

Maar wellicht is er opnieuw een rijzende ster aan de horizon. Ook iemand met een indrukwekkend fysiek voorkomen, of in ieder geval veel kracht. En ja, het is eveneens mogelijk dat hij nog incompleet is. Het is de Frans-Kameroense Francis Ngannou. Een bokser die zich pas sinds 2013 richt op MMA. Maar in vier jaar tijd heeft hij zich naar de top weten te vechten en wat we tot nu toe in de Octagon hebben gezien is behoorlijk overtuigend.

Toegegeven, we hebben hem nog niet in moeilijkheden gezien. Heeft hij de conditie om vijf ronden hard te vechten? Hoe goed is zijn incasseringsvermogen? Kan hij takedowns tegenhouden, of submissies? Als hij zich letterlijk staande weet te houden tegen worstelaars als Daniel Cormier of Cain Velasquez en daarnaast kan incasseren, hebben we het hier waarschijnlijk over een toekomstige kampioen. Iemand die het zwaargewicht een gezicht kan geven. Een kampioen die de rest van de divisie weer hongerig maakt.

The Predators’ eerstvolgende gevecht is tegen Alistair Overeem; een belangrijk gevecht. Het is niet ondenkbaar dat Overeem Ngannou naar de grond krijgt en laat zien dat de Frans-Kameroense (nog) niet compleet genoeg is. Ik gun Overeem de winst, met daarbij nog een kans op een titelgevecht. Het is de kroon op zijn werk als hij UFC-goud in de wacht sleept.

Maar een nieuwe ster in het zwaargewicht als Ngannou zou ook niet slecht zijn. Een positie die Velasquez leek te gaan vervullen, maar niet heeft kunnen doorzetten. Francis Ngannou is een combinatie van de bokskwaliteiten van Junior dos Santos met de kracht van Derrick Lewis en nu is het zien of hij de belofte kan inlossen.

The Predator is in ieder geval vol overtuiging op jacht naar goud. Als hij die top bereikt, zie ik hem daar regeren. Dan is hij voorlopig de Mighty Mouse, of eerder Godzilla, in de zwaarste divisie van de UFC.

Voor iemand die armoede heeft gekend als deze Frans-Kameroense is dat succes extra gegund, maar ook de UFC en fans wachten met smart op een nieuwe MMA-ster.