Fedor en de nieuwe generatie zwaargewichten

11
796

Door Sherko Kamali.

Mijn trip naar de Greet and Meet met Fedor heeft een aantal voordelen gekend. Naast het feit dat ik mijn sportheld heb ontmoet en een foto ermee heb gemaakt, ben ik ook in contact gekomen met de jongens van MMAplanet.nl. Deze arme jongens waren tot voor kort niet op de hoogte van mijn brainwash methodes, maar gelukkig kan ik nu MMAplanet gebruiken om mijn gemompel, dat normaal niet verder komt dan mijn lokale sportschool, als propaganda te verkondigen door heel Nederland.

Waar ik vaak over mompel is de twijfel over Fedor Emelianenko als beste vechter aller tijden. Nu kan ik voor eens en altijd alles van me afmompelen en de volgende persoon die deze discussie met mij aangaat kan ik voortaan naar dit artikel dirigeren. Mijn doel is dan ook om binnen een paar jaar genoeg artikelen te hebben geschreven, waardoor ik helemaal niets meer hoef te zeggen en complete gesprekken kan voeren door mensen alleen maar links te sturen.

Wat mij tegenwoordig verbaast, is dat de naam Fedor Emelianko niet meer genoemd kan worden zonder dat er iemand is, die de prestaties van de beste vechter aller tijden in twijfel trekt. De meeste voorkomende kreten die ik hoor of lees zijn:

“Fedor vocht tegen slechte competitie!”

“MMA is te ver geëvolueerd voor Fedor!”

“Fedor vermeed zijn concurrentie om zijn legendarische status te behouden!”

Laat ik nu voor eens en altijd uitleggen waarom ik al deze argumenten volstrekte lariekoek vind!

Fedor vocht tegen slechte competitie.
Deze uitspraak toont gewoonweg een gebrek aan kennis van de sport. De tegenstanders die Fedor heeft verslagen waren ooit in hun carrière:
ADCC kampioenen, Worstel kampioenen, K1 kampioenen, Pancrase Super Heavyweight kampioenen, UFC kampioenen en Olympische zilver medaillisten. Er is geen enkele MMA kampioen die zulke indrukwekkende overwinningen op zijn naam heeft staan. Fedor was de meest dominante vechter in de beste MMA organisatie die ooit bestaan heeft: Pride FC.

MMA is te ver geëvolueerd voor Fedor.
De grootste evolutie in het MMA is naar mijn mening de enorme voordelen die de worstelaars tegenwoordig hebben in een kooi hebben Fedor vocht staand tegen Crocop en sprong in de guard van Nogueira. Crocop staat bekend als meest gevreesde HW striker ooit en Nogueira wordt beschouwd als de man met de beste MMA guard ooit.

Crocop werd gedwongen achteruit te lopen terwijl Fedor naar voren bleef gaan en het tempo bleef bepalen. Ook sloeg hij Nogueira helemaal lens op de grond terwijl geen enkele submission poging maar enigszins succesvol leek. Zelfs worstelaar Cain Velasquez en BJJ specialist of Frank Mir haalden het niet in hun hoofd om in de guard te liggen van Nogueira, die tegenwoordig niet meer op zijn top is. Fedor sprong erin alsof hij even een duik nam in een zwembad om af te koelen.

Wat Fedor toendertijd bewees is dat zijn tegenstanders de staande technieken van Crocop konden hebben gecombineerd met Nogueira’s BJJ en nog hadden ze niet genoeg skills in huis om hem te verslaan. Er is op dit moment niemand in MMA die over deze vaardigheden beschikt.

Ik heb Cain Velasquez nog nooit een submission zien doen. Ik heb nog nooit enige grappling skills van Junior Dos Santos gezien. Ik heb nog nooit Brock Lesnar gezien die gevaarlijk was vanaf zijn.Fedor sloeg mensen staand KO, kwam vanaf zijn rug met submissions en sloeg vechters aan gort terwijl hij bovenop lag. Cain, Brock en JDS hebben gezamenlijk niet eens zoveel gevechten als Fedor gevochten, dus alleen al op basis daarvan is het een absolute belediging om ze te vergelijken met de beste vechter aller tijden.

Fedor vermeed zijn concurrentie om zijn legendarische status te behouden.
Fedor is 1,80m en weegt nauwelijks 100 kilo. (106kg red.) Als Fedor concurrentie had willen vermijden, dan had hij gedaan wat de beste vechters in de UFC doen. Namelijk voor een gigantische weightcut gaan om tegen kleinere tegenstanders te vechten. Het enige wat is vermeden is een contract met de UFC en dit was zeker niet vanwege het vermijden van de UFC competitie.

Met Affliction is nog geprobeerd om buiten de UFC een supergevecht op te zetten, maar helaas heeft deze organisatie niet lang bestaan. Toen de contractsonderhandelingen met Fedor voor een overgang naar de UFC begon was het 2007. In dat jaar waren de top HW’s van de UFC; Antonio Nogueira, Andrei Arvloski, Tim Sylvia, Frank Mir en Randy Couture. Daarvan heeft Fedor er drie met grote overtuiging verslagen. Fedor was ook zeer bereid om te vechten tegen Randy Couture, wat helaas ondanks de wil van beide vechters niet tot stand kwam.

Wie zou Fedor dus hebben willen vermijden? Junior Dos Santos of Cain Velasquez, die op dat moment totaal niet relevant waren in de top van de HW divisie? Of misschien Brock Lesnar, die slechts op een kleinere blanke versie van Bob Sapp leek?

Nu moet ik wel eerlijk bekennen dat mijn beste kans tegen Brock Lesnar keihard gillen en wegrennen is, maar Brock Lesnar is niet iets waar professionele MMA vechters volledig van onder de indruk raken. Helemaal niet als die professionele MMA vechter Fedor Emelianenko heet. Naar mijn mening was oud MMA vechter Mark Kerr veel verder dan Brock, als je ziet dat het een worstel kampioen en ADCC (Abu Dhabi Combat Club. Een prestigieus grapple toernooi. Red.) kampioen was, die daarnaast ook enorme spierkracht bezat.

Huidige situatie
Fedor is nu helaas niet meer de vechter die hij ooit was, maar zijn meest recente optredens zijn geen reden om hem te diskwalificeren. Om Fabricio Werdum of Antonio Silva nu een betere vechter noemen dan Fedor is als Kevin McBride een betere vechter dan Mike Tyson noemen of roepen dat Leon Spinks een gelijkwaardige vechter is aan Muhammed Ali.

Fedor stal onze harten met zijn ongelooflijke prestaties. Nooit heeft hij opgeschept over zijn overwinningen,nooit heeft hij een tegenstander beledigd en nog nooit beweerde hij de beste vechter van de wereld te zijn, nadat hij 10 jaar lang de HW divisie volledig gedomineerd heeft.

Fedor praat niet, hij vecht. Vandaar dat zijn fans extra vocaal moeten zijn. Ik zeg dan ook met trots:

Fedor Emelianenko is de beste vechter aller tijden!!

11 COMMENTS

 1. Hmm, goed stukje tekst!
  En ik ben het ermee eens dat Emelianenko de beste HW aller tijden is, maar de beste vechter… mwah… GSP, Anderson komen ook een eind. P4P is altijd lastig in te schatten. Dus laten we het bij HW houden en Couture een goede 2e noemen… 🙂

  • Ik denk dat Overeem supergoed is, maar heeft heel veel te danken aan zijn fysieke omvang. Qua talent en gameplan is Fedor zo goed!Ik denk dat heel veel vechters niet zo goed getraint waren zonder Fedor…de man is een hele grote inspiratie geweest voor veel pro`s.

 2. Ik dacht dat nieuws altijd subjectief was? Ali is de beste vechter ooit. Fedor is een grootheid en zijn record is ongeevenaard al is deze niet dusdanig legendarisch dat hij bij Ali Frasier en Tyson’s hoort. Denk dat fedor wel getopped gaat worden binnen afzienbare tijd

 3. helemaal mee eens.. ali, tyson , fedor past allemaal in het zelfde rijtje..maar omdat ie er 2 heeft verloren gaan mensen gelijk dingen roepen hou op hoor…fedor domineerde jaren… vergeet dat niet…

  voor mij is fedor de grootste en blijft hij dat…. in HW heb ik het dan over…want ben er mee eens anderson silva en gsp zijn dat in hun gewichtsklasse…

  • Precies, helemaal mee eens. Helaas zijn de heavyweights pas sinds enkele jaren echt goed. Helaas voor de prime van Fedor. Fedor domineerde in de tijd van Big Nog, Tim Sylvia en Cro Cop. Alleen Fedor won van allen, maar voor de rest was er geen competitie voor hem. Daarom zeggen mensen dan ook heel veel dat hij slechte competitie, dat hij tegen zwakke tegenstanders ging om zijn status te behouden. Maar er was gewoon mindere, of zelfs geen competitie in zijn prime.

   Het is pas sinds een paar jaar dat de grote jongens echt een competitie is. Nu heb je Velasquez, Overeem(op heavyweight), JDS, Brock Lesnar, Werdum, Antonio Silva, Shane Carwin.

   Maar als je deze nu tegenover Fedor zet, Fedors lichaam is denk ik op. Dan kan je misschien zeggen, Carwin is ouder dan Fedor, maar Carwin heeft pas 13 mma gevechten gehad, Fedor 32(ofzo). Het is hetzelfde als een basketballer(bijvoorbeeld) die pas laat begint met basketballen, zij zullen op een later stadium waarschijnlijk op hun top zijn, en zullen op een latere leeftijd stoppen.

 4. Fedor was de beste hw ooit. maar ik hoop dat hij plaats kan maken voor onze Alistair “The Reem”Overeem… door naar een lichtere gevechtsklasse te gaan en daar total domination te brengen.. en vooral nog een paar jaartjes doorgaat.. prachtig…

  voor nu zeg ik Overeem go rule the HW world..