Is Fedor de redder in nood voor Bellator?

0
959
Oscar Davila schrijft maandelijks een column voor mmaplanet.nl

Het gaat niet goed met Bellator… De kijkcijfers zijn schrikbarend en Scott Coker lijkt geen konijnen meer uit zijn hoed te kunnen toveren. In ieder geval niet tot aan zaterdag 28 april.

De avond dat Fedor Emelianenko tegen Frank Mir vecht op Bellator 192. Het is de eerste keer sinds 2010 dat de Rus wint tegen een degelijke tegenstander en zwaargewicht van naam. Hoewel Mir flink op z’n retour is en een tijd inactief was. Evengoed lijkt de MMA-wereld weer in de ban van de Rus.

Voor velen is Emelianenko de onbetwiste beste zwaargewicht en zelfs beste vechter ooit. Ikzelf heb dat wel eens tegengesproken. Maar daarbij zeg ik: tijdens de heerschappij van Emelianenko was ik geen diehard fan. Ik heb de Rus leren kennen door die wedstrijden terug te kijken. Zodoende heb ik een andere blik op zijn erfenis.

Maar goed, Fedor flikt het weer. De stoïcijnse Rus die nog altijd alleen vooruit kan vechten. Ondanks een flinke tik van Mir wist hij terug te komen en eindigde Mir op dezelfde wijze als Dan Henderson hem ooit stopte. Maar nu ging Mir richting canvas, waardoor de populairste vechter die nooit in de UFC heeft gevochten weer furore maakte.

Of het echt iets heeft gedaan voor Bellator kunnen we later terugzien in de cijfers, maar het lijkt erop dat de Last Emperor momenteel meer fans aantrekt dan wie dan ook in Bellator. De UFC heeft betere cijfers, maar ook zij hebben sterren nodig om kijkers te trekken. Is Emelianenko in staat om de Conor McGregor van Bellator te zijn?

De Rus zit nu vast in een flater van een zwaargewicht toernooi. Voornamelijk omdat de ene helft geen zwaargewicht is en de andere helft uitgerangeerd is. Dat geldt ook voor Emelianenko. Zijn zege is leuk voor het moraal en het moment. Een vintage-beleving voor de oude garde, maar meer is het niet.

Toegegeven, Emelianenko kan meer dan Kimbo Slice in de kooi. Slice was tot nu toe de enige echte kijkcijferkanon voor Bellator in het Coker-tijdperk. De straatvechter wist vooral met zijn optredens buiten de kooi fans aan zich te binden. Wat dat betreft hoef je geen spectaculaire acties van de Last Emperor te verwachten buiten de kooi.

Hier is dan het grootste probleem. De diehard MMA-fans kijken naar Emelianenko, maar ook naar Michael Chandler. De reden dat Slice in Bellator, of McGregor in de UFC, zoveel kijkcijferrecords breken is hun aantrekkingskracht op de casual fans.

Bellator heeft iemand nodig met allure om in ieder geval met een paar evenementen in het jaar boven het maaiveld uit te komen. Er is wel degelijk aantrekkingskracht in de expressieloze blik van de Rus. Fans zitten op het puntje van hun stoel terwijl ‘dé Fedor’ richting de kooi loopt alsof hij boodschappen gaat halen bij de bakker om de hoek.

Maar als hij niet vecht, hoor je hem niet. Hij zoekt de spotlights niet op. Daarnaast vraag ik mij nog steeds af of die afhankelijk van oudgedienden het beste voor de organisatie is.

Nogmaals, het is zonde dat Coker de Last Emperor in dit nietszeggende toernooi heeft gestopt. Maar mocht hij het toernooi winnen is het natuurlijk wel heel goed voor Bellator. De kans dat Emelianenko voorbij iemand als Ryan Bader komt is overigens gering.

Ik zeg: voer de Last Emperor veteranen met enige naamsbekendheid. Het liefst vechters waarbij hij een redelijke kans maakt op winst. Dat is het beste voor Emelianenko’s erfenis en de enige manier waarop hij Bellator (tijdelijk) kan redden.