Favoriet Pat Barry stopt voorlopig met MMA

0
942

Pat Barry 3

Pat “HD” Barry stopt voorlopig met MMA en na overleg met de UFC heeft hij zijn contract ontbonden. Mogelijk gaat Barry zich weer richten op het kickboksen, maar MMA, en vooral worstelen, komen niet in zijn plannen voor. Dit heeft zijn manager, Brian Butler, bekend gemaakt via een persbericht:

After long discussions with our client Pat Barry over the recent weeks, he has come to the decision that he will be taking an indefinite leave from competing in MMA. The UFC and Zuffa have been very gracious in releasing him from his contract and Pat is very grateful for everything they have done for him and his career.
“Over the past few fights I’ve just had this sinking feeling in my stomach whenever I have stepped into the Octagon and I realize, I DONT WANT TO WRESTLE. Not saying I will never do MMA again, but right now I just want to hit people. MMA and the UFC have been great to me and I will always support the company and the sport. I want to thank all my fans, sponsors and haters for being with me on this journey and I look forward to what future holds.” – HD!

“Pat and I have talked about this for a while now and with recent changes in the landscape of combat sports, he wants to explore some options and try to get back to his roots. He’s going to take a little time to clear his head and then we will explore our options. We will keep you posted on things as they develop.”

aldus Brian Butler, Barry’s manager

Dat Barry zijn besluit hierom neemt is geen verassing. “HD” vocht voor zijn MMA-loopbaan in K-1, waarin hij onder andere won van Gary Goodridge. Na 27 kickbokspartijen, verlaat de Amerikaan Team Mr. Perfect in 2008 na een ruzie met Ernesto Hoost. Hij stapt hierdoor over naar Roufusport en MMA waarin hij een echte favoriet wordt. Na twee overwinningen via TKO door beentrappen en een overwinning via een trap naar het hoofd, tekent hij bij de UFC.

Na opnieuw een overwinning via beentrappen, komt “HD” erachter dat er meer nodig is dan zijn kickbokservaring om een gevecht te winnen in de UFC. Tim Hague laat hem makkelijk afkloppen via guillotine choke binnen twee minuten op UFC 98.

Hierna boekt Barry de grootste overwinning in zijn loopbaan tegen voormalig teamgenoot Antoni Hardonk. De overwinning op zichzelf is niet het belangrijkste, maar de manier waarop en alles eromheen wat volgt betekent veel voor hem. Barry is blut, ‘eet ketchup met rijst voor zijn avondeten’, maar krijgt, naast zijn winbeurs, de ‘Fight of the Night’-bonus en ‘Knock-out of the Night’-bonus waardoor hij in totaal 134.000 dollar wint. Hierna is hij dan ook erg emotioneel, ook omdat hij wint van zijn voormalig teamgenoot.

Zijn gevecht erna is tegen zijn held in de co-main event van UFC 115: Mirko “Cro Cop” Filipovic. In de aanloop hier naartoe laat de Amerikaan meer van zijn opvallende en grappige karakter zien die hem erg populair maakt. Zelfs de normaal erg serieuze Filipovic wordt er losser door wat zorgt voor grappige momenten heen- en weer. De Kroaat wint het gevecht via submission, waarbij velen vinden dat Barry teveel in het moment leefde en niet als zichzelf vocht. Opnieuw werd de zwakte op de grond van Barry duidelijk, maar “Hype or Die” had er wel een hoop fans en een nieuwe vriend bij.

Barry herpakt zich met een overwinning op Joey Beltran via unanieme beslissing op UFC Fight for the Troops 2. Deze overwinning is persoonlijk erg belangrijk voor hem aangezien zijn vader, die hij verloor op zes-jarige leeftijd, in het leger diende. De Amerikaan barst in tranen uit na zijn overwinning met het enige bezit die Barry nog had van hem: het naamplaatje.

Het gevecht waarop hij vroeg na UFC 104, krijgt hij uiteindelijk op UFC on Versus 4: Cheick Kongo. Wat hierin volgt is het bekendste moment van Barry’s loopbaan. De overwinning tegen Kongo lijkt binnen, maar de Fransman countert uit instinct en slaat, bijna buiten bewustzijn, Barry op wonderbaarlijke knock-out. Een counter is een counter, maar om op deze wijze alsnog iemand knock-out slaan blijft een wonder.

Vanaf dat moment kan Barry geen potten meer breken. Hij verliest van Stefan Struve via submission in de tweede ronde op UFC on Versus 6, wint van Christian Morecraft via knock-out in de eerste ronde en verliest weer van Lavar Johnson op UFC on FOX 3. Tegen Shane del Rosario kan Barry nog winnen, maar tegen Shawn Jordan gaat hij hard knock-out. Tegen Soa Palelei vecht Barry voor het laatst in het thuisland van “The Hulk” Australië. Het plan van Palelei is dan ook makkelijk en effectief: werkt Barry naar de grond en versla hem daar via ground-and-pound. Barry gaat opnieuw knock-out en lijkt te moeten vrezen voor zijn baan. Uiteindelijk neemt hij zelf de beslissing om voorlopig te stoppen met MMA.

Een carrière in het kickboksen lijkt is een weer mogelijkheid voor Barry aangezien GLORY erg in opkomst is. Het is dan ook geen geheim dat Barry’s voorkeur ligt bij het kickboksen, ook in het MMA. Doordat hij zich in MMA ook moet focussen op zijn vaardigheden op de grond is de lol er dus voor hem, voorlopig, af. Een UFC-record van 5-7 blijft staan, maar de manier waarop hij deze winst en verliespartijen boekt blijven memorabel. Is het niet door het gevecht zelf, dan komt het wel door een interview of quote in aanloop naar het gevecht toe. Veel vechters kunnen dat niet, maar Pat Barry wel.