The Expendables: UFC-vechters in opstand tegen wurgdeal

0
1809

Donald Cerrone Reebok

De exclusieve kledingdeal tussen de UFC en Reebok blijft maar voor negatieve publiciteit zorgen. De vechttenues zijn lelijk, personeel dat kritiek had werd zonder pardon aan de kant gezet, de vechters verdienen er weinig aan en kregen in veel gevallen zelfs gedwongen minder dan ze eerst verdienden.

Maar al met al keken de vechters het toch nog even aan, zo leek het. Iedereen hees zich elk evenement weer trouw in zijn Reebok outfit en incasseerde zijn afgeslankte loonstrookje.

Tot UFC on FOX 17.

Afgelopen week werd namelijk bekend dat drie vechters die tijdens dat evenement in actie kwamen, zijn beboet door de UFC wegens het overtreden van het fel bekritiseerde kledingbeleid. Onder deze drie bevinden zich publiekslievelingen Donald “Cowboy” Cerrone en Nate Diaz.

Diaz droeg vermoedelijk een verkeerde broek tijdens Fight Week, terwijl Cerrone tijdens zijn gevecht een embleem van de Amerikaanse vlag op zijn kleding droeg ter ere van zijn oma. Onder de zogeheten Athlete Outfitting Policy is het verboden om je kleding aan te passen of sponsors te dragen die niet zijn goedgekeurd door de UFC.

Beide vechters werden wegens hun overtredingen flink gekort op hun Reebokinkomsten. Cerrone zou tijdens zijn verloren titelgevecht normaliter $30.000 hebben gekregen. Gevraagd hoeveel hij moest inleveren, antwoordde hij op Twitter: “Laten we zeggen VEEL. Denk aan een nummer en verdubbel het.”

In een interview met FOX Sports gisteren riep Cerrone Reebok op om de boete aan een goed doel te schenken. “Laten we het doneren. Ik zal het verdubbelen”, zei de populaire UFC vechter. Voor Cerrone – en Diaz – gaat het dan ook niet om het geld. Het gaat om het principe. Ze stappen de Octagon in om hun eer te verdedigen. Om respect te verdienen. Maar de UFC eist eerst dat ze een deel van hun vrijheid opgeven en dat is moeilijk te verkroppen.

Cerrone zei tegen FOX Sports dat hij bij zijn volgende gevecht gewoon weer hetzelfde embleem op zijn shorts zal plakken. De UFC heeft al gewaarschuwd dat dit zal resulteren in een schorsing. Het zet een publiekstrekker als Cerrone gewoon op de bank. Of beter gezegd, in een donkere kleedkamer. Met een wurgcontract waar hij niet onderuit komt.

En de UFC komt ermee weg. Zolang de vechters niet gezamenlijk een vuist maken zal er niets veranderen. Helaas blijft vechtsport uiteindelijk toch een sport voor individuen. De UFC zal die paar opstandige “freelancers” gewoon aan de kant schuiven en hen vervangen met vers bloed. Want daaraan is geen tekort. De ene vechter z’n dood is de ander zijn brood.

Maar terwijl deze vechters overleven op droog brood, legt UFC president Dana White nog een extra sappige biefstuk op z’n meergranenvolkorenciabatta. Want White z’n geld moet rollen. Met kerst laat hij de oprit van zijn villa in Las Vegas bedekken met een dikke laag echte sneeuw en hij betaalde vijf jaar lang maandelijks $2,500 dollar aan boetes omdat zijn luxueuze zwembad met watervallen niet aan de wetgeving voldeed. Geld zat!

Zolang het maar niet naar de mannen en vrouwen gaat die elke week “literally” hun bloed, zweet en tranen geven in de Octagon. Mannen en vrouwen die zorgen voor zijn duur belegde broodjes waarvan hij de ware prijs maar niet lijkt te willen beseffen.