Pechvogel Dominick Cruz jaar aan de kant met schouderblessure

0
580
Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC via Getty Images

Een week geleden moest Dominick Cruz een streep zetten door zijn gevecht met John Lineker op UFC 233. De oorzaak daarvan is een schouderblessure die hem waarschijnlijk weer lange tijd buitenspel zet. ESPN meldt dat The Dominator een jaar aan de kant staat.

Cruz vertelde maandag over zijn meest recente kwetsuur bij Ariel Helwani’s MMA Show: “Ik heb alles erg voorzichtig aangedaan om ervoor te zorgen dat ik klaar ben voor deze. Tijdens het sparren aan het einde van de tweede ronde gooide ik een rechterstoot en terwijl ik die gooide, voelde ik een klik in mijn rechterschouder en werden mijn vingers gevoelloos.”

“Ik wist gelijk dat er iets loszat, omdat je geen bloedstroom en gevoelloosheid in je vingers hoort te krijgen tenzij het een erge blessure is. Ik stopte dus meteen en heb letterlijk de training verlaten om een MRI-scan te halen, wetende dat ik mijn schouder gescheurd had.”

“Mijn subscapularis is compleet afgescheurd en mijn bovendoornspier is 75 procent afgescheurd. Wat ik ervan begrijp, moeten ze mijn pees met een schroef terugzetten in een soort bot om alles weer te verbinden. […] Het is in feite een kruisbandscheur van de schouder.”

Blessureleed
Cruz vocht bijna twee jaar geleden zijn laatste partij op UFC 207. Toen verloor hij de UFC-bantamgewichttitel aan Cody Garbrandt. Dit was Cruz’ derde gevecht van 2016.

De laatste keer dat Cruz meer dan twee keer in een jaar vocht was 2011, waarin hij won van Demetrious Johnson en Urijah Faber. Sindsdien heeft de Amerikaan ontzettend veel blessureleed gehad, waardoor hij in de afgelopen acht jaar maar zes keer de Octagon betrad.

In mei 2012 liep Cruz een zware knieblessure op die hem drie knieoperaties en de UFC-bantamgewichttitel kostten. Op UFC 178 in september 2014 maakte de Amerikaan zijn terugkeer tegen Takeya Mizugaki, die hij in 61 seconden klopte via knock-out.

Hierna duurde het vijftien maanden tot zijn rentree op UFC Fight Night 81. Op dat evenement won hij de UFC-bantamgewichttitel terug door TJ Dillashaw te kloppen.

Een jaar na het verloren gevecht met Garbrandt, plande Cruz terug in de Octagon te stappen op UFC 219 tegen Jimmie Rivera, maar toen zat een gebroken arm hem dwars. Het gevecht met Lineker zou zijn eerste optreden sinds die blessure worden.

Desondanks denkt Cruz niet aan stoppen: “Het is alleen deel van mijn avontuur en het wordt deel van mijn nalatenschap. […] Het exacte moment dat je stopt met sporten, is het exacte moment dat je opgeeft in het leven.”