Docu over BJJ in Japan

0
1160

Bij ons bezoek aan Yoseikan Ede zagen we de traditionelere kant van de japanse vechtsporten. Maar in Japan zijn ze ook al een hele lange tijd bezig met BJJ. De grote man van het BJJ in Japan is Yuki Nakai. Yuki Nakai stond eerst bekend om zijn optreden tijdens Vale Tudo Japan, waarbij hij in de finale uitkwam tegen Rickson Gracie. Deze verloor hij, maar de Japanner was vele kilos lichter en was in de voorgaande partij illegaal in zijn oog geprikt en gebeten (!) door de Nederlander Gerard Gordeaux. Yuki Nakai heeft na het toernooi nooit meer aan een MMA partij kunnen mee doen omdat hij niet meer met het oog kan zien. Sindsdien is hij zich gaan richten op BJJ en na het behalen van zijn zwarte band (als eerste Japanner) richtte hij zich vooral op het lesgeven en scheidsrechteren van BJJ alhoewel hij af en toe nog een wedstrijdje mee pakt. Een van zijn bekendste leerlingen is waarschijnlijk Shinya Aoki de submission wizzard uit Shooto, Pride en Dream.

In de onderstaande docu gaat de filmmaker langs bij Paraestra, zoals de eerste Japanse BJJ academy heet dus. En bij Tri-star een andere grote organisatie in Japan. Je ziet een combinatie van Japanse cultuur met handige technieken en interessante sparringssessies.

Grappling Dummies 2.0 BJJ in Japan from martial farts on Vimeo.

De partij van Yuki Nakai tegen Rickson Gracie (wie het hele toernooi wil zien, moet eens de documentaire “Choke” bekijken)