De UFC en het virus van onzinnige rematches

1
1361

Aldo versus McGregor. Bijna een heel jaar moesten we wachten op deze epische clash. Sinds de aankondiging van het gevecht op 30 januari werd ons geduld op de proef gesteld. En toen de bel in de ochtend van 13 december eindelijk klonk en de twee vechtkunstenaars op elkaar afstoomden, was het in 13 seconden voorbij.

Zelfs het promofilmpje van Aldo vs McGregor duurde langer.

En, vroegen velen zich na afloop af, wat hebben we nou precies gezien? Is McGregor echt de betere vechter? Wat als het gevecht langer dan een ronde had geduurd? Wat als het op een beslissing aan was gekomen?

Vragen, vragen, vragen
Ondertussen maakte McGregor zich al op voor een stap naar een zwaardere gewichtsklasse en zegde UFC baas Dana White hem gelijk een gevecht voor de lichtgewichttitel toe. Voordat iedereen goed en wel doorhad wat er gebeurd was, vloog de Ierse superster met de snelheid van het licht door naar zijn volgende doel.

Toch gaat dat niet zo makkelijk. De roep om een instant-rematch voor Aldo wordt almaar sterker. Met name Aldo zelf maakt zich hard voor een tweede kans, maar ook andere vechters gunnen hem die.

En dat heeft uiteindelijk weinig met de 13 seconden tijdens UFC 194 te maken, maar des temeer met de beslissingen die leidinggevenden binnen de UFC de afgelopen jaren maakten.

Er waren de laatste tijd namelijk nogal wat discutabele rematches in de UFC. Zo vecht op 6 februari volgend jaar zwaargewichtkampioen Fabrizio Werdum een rematch tegen Cain Velasquez. In hun eerste gevecht in juni van dit jaar versloeg Werdum toenmalig kampioen Velasquez in drie rondes dankzij een submission.

Recenter nog trapte Holly Holm het gezicht van superster Ronda Rousey aan gort. Het hele gevecht stootte en trapte ze Rousey paars en blauw op weg naar een klinkende overwinning in de tweede ronde.

Toch hadden sommige mensen na afloop nog vragen. Had Velasquez last van het hoogteverschil in Mexico Stad? Was Rousey teveel afgeleid door haar acteerklusjes in Hollywood om voldoende te trainen? Had Rousey bokskampioen Holm, net als iedereen, onderschat?

Rematch!
De vragen leken te worden gebruikt als redenering dat een rematch op z’n plaats was. Toch begonnen de fans te morren. Velasquez was vaak geblesseerd, vocht weinig als kampioen en had gewoon duidelijk verloren. En Rousey is een grote ster, maar ook zij werd zonder al teveel moeite tegen het canvas getrapt.

Daar kwam nog bij dat men veel liever zag dat Werdum en Holm het zouden opnemen tegen andere, frisse tegenstanders. De Wit-Rus Arlovski die een ongelooflijke comeback maakt, zou perfect voor Werdum geweest zijn. Holm tegen Miesha Tate is een partij waar iedereen reikhalzend naar uit zou kijken.

Maar helaas. Beide divisies zitten nu muurvast. De zwaargewichtdivisie werd al geteisterd door een eerdere nodeloze rematch van Velasquez tegen uitdager Dos Santos. Volgens diezelfde Dos Santos is het dan ook heel simpel wat betreft Aldo en McGregor.

“We hebben erg veel rematches nu: Cain Velasquez en Fabricio Werdum, Ronda Rousey en Holly Holm”, zei Dos Santos tegen MMA Junkie. “Ik denk dat de rematch tussen McGregor en Aldo begrijpelijker is dan al die anderen omdat we geen echt gevecht hebben gezien.”

Daar komt nog bij dat Aldo tien jaar lang ongeslagen was. Een ware kampioen. Eerst binnen de WEC en later ook in de UFC. Kortom: Een tweede gevecht is op z’n plaats.

Een rematch tussen Aldo en McGregor zou betekenen dat Frankie Edgar wederom moet wachten. Iets dat zeer onterecht zou zijn, maar ook een logisch gevolg is van al deze rematches. Iets dat Edgar zelf als lichtgewichtkampioen al vaak genoeg heeft meegemaakt in zijn carrière.

En daar ligt het probleem: De UFC heeft rematches tot business as usual gebombardeerd. Uit gemakzucht of hebzucht werd telkens weer een herhaling geboekt die zij aan het publiek en de media verkochten als nodig om vragen te beantwoorden.

Nu hun gloednieuwe superkampioen McGregor wellicht binnenkort ook mag plaatsnemen in de rematch file zit de UFC in een lastig parket. Hopelijk verandert er nu iets en moet de gevallen champ zich straks weer ouderwets omhoog moet vechten om in aanmerking te komen voor een nieuw titelgevecht.

Want al deze rematches doen de UFC weinig goed. Hele divisies gevuld met hongerige vechters worden in de wacht gezet. En als uitdager kun je er tegenwoordig bijna op rekenen dat je de kampioen niet één maar twee of zelfs drie keer overtuigend moet verslaan om je kampioensgordel glans te geven.

En dat is grote onzin.

1 COMMENT

  1. sommige rematchen slaan nergens op. Een goed voorbeeld is Holm tegen Rousey. Nu moet Holm een extra half jaar wachten totdat ze weer de kooi in mag terwijl Nr.1 Tate geen shot krijgt. De rematch van Cain tegen Werdum slaat wel ergens op, maar graag zien nu veel fans Werdum vs. Arlovski 2 of Werdum vs Overeem 3. Ten slotte vind ik dat een rematch van Aldo vs McGregor niet op zijn plaats is. Zo zijn er partijen zoals Edgar op 145lbs en partijen zoals RDA en Nate Diaz op 155lbs voor McGregor intressanter.