De Driehoek: Terugkijken op 2017 en vooruitkijken naar 2018

0
467
Foto: Michael Hulstrom CC BY-SA 2.0

In ‘De Driehoek’ tackelen twee redacteuren van MMA Planet een paar actuele vragen over MMA, gesteld door een derde redacteur. Met deze tweewekelijkse rubriek willen wij bezoekers op een leuke manier op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen en onze meningen daarover met hen delen! In deze editie zullen we het hebben over 2017 & 2018. De vragen zijn bedacht door Kris, de antwoorden komen van Oscar en Thomas.

2017 was…
2017 zit erop en zal, voor de UFC tenminste, niet de boeken ingaan als het succesvolste jaar. Soms leek er meer actie buiten de kooi dan binnen te zijn en het meest besproken gevecht was notabene een bokspartij tussen een gepensioneerde bokslegende en een huidig UFC-kampioen. Daarbij zat het voor Nederlanders ook vol ups (De Randamie wint UFC-titel) en downs (Overeem gaat keihard knock-out tegen Ngannou). Hoe gaat 2017 de boeken in?

Oscar:
Eens. 2017 was niet het sterkste jaar voor MMA, voornamelijk door wat er gebeurt in de UFC. Ik vraag me af of het een down jaar is, of dat het huidige UFC-beleid een nieuwe trend voortzet waar we moeten wennen met een product voor een andere liefhebber. Het is maar net hoe je het bekijkt. Voor sommigen zal de genoemde bokswedstrijd een hoogtepunt zijn geweest, voor anderen een dieptepunt. Los van dit alles zijn er absoluut mooie partijen geweest en is er genoeg om naar uit te kijken. Dat laatste geldt vooralsnog niet voor Nederlands succes.

Thomas:
Het is dat er twee hoogte- en dieptepunten genoemd worden, ik had ze niet meer kunnen bedenken. Ik zal vast een paar partijen over het hoofd zien, maar ik kijk niet terug op 2017 zoals ik dat deed op 2016 en 2015. De bewuste bokspartij was natuurlijk heel spannend, maar mogen we inderdaad niet noemen als hoogtepunt voor MMA. Ook voor de Nederlandse vechters was dit niet een ideaal jaar, ondanks de gewonnen titel van De Randamie. De affaire die zich in de maanden na de titelwinst afspeelde liet toch een bittere nasmaak achter en verder zijn er geen noemenswaardige successen te noemen om dit recht te trekken.

Zie ook: De Driehoek: Robbie Lawler naar het einde en Francis Ngannou naar de top
Zie ook: De Driehoek: Overeem gaat knock-out en Holloway floreert

En 2018 wordt…
2018 is begonnen: nieuwe ronde, nieuwe kansen. Buiten de kooi een zeer belangrijk jaar voor de UFC, dat opnieuw gaat onderhandelen over een nieuwe thuisbasis omdat de uitzendovereenkomst met FOX Sports afloopt. Ook staan er al wat aardige gevechten gepland in de kooi, zoals de twee titelgevechten van UFC 220 (Miocic vs. Ngannou, Cormier vs. Oezdemir) en de hoofdpartij van UFC 221 (Whittaker vs. Rockhold). Daarnaast wordt het interessant om te zien of Georges St-Pierre en/of Conor McGregor ooit nog gaan vechten. Wat wordt de grootste verhaallijn van 2018?

Oscar:
De grootste verhaallijn wordt ongetwijfeld weer een capriool buiten de Octagon om. Of het nu om een bokswedstijd zal gaan of iets heel anders. Ik denk dat Ngannou in 2018 de meeste indruk gaat maken. Rockhold wordt weer kampioen en Cormier behoudt zijn status als kampioen, in ieder geval tot Jon Jones terug is. De aanloop naar een gevecht tussen Conor McGregor en Khabib Nurmagomedov kan weleens het grootste verhaallijn zijn in de media, als dat gevecht komt.

Thomas:
Gelukkig kunnen we altijd vooruitkijken. Er komen genoeg partijen aan met namen die het afgelopen (anderhalf) jaar opgestaan zijn. In die zin is 2017 wel positief geweest. Buiten het administratieve deel (FOX Sports etc.) denk ik dat het een veel beter jaar voor de UFC en MMA wordt. Namen als Oezdemir, Nurmagomedov, Ngannou (of toch Miocic weer?) gaan komend jaar in de geschiedenis vereeuwigd worden en over 365 dagen kijken wij ongetwijfeld heel anders terug.