De Driehoek: Ruilen en Gegard Mousasi

0
563
Foto: Michael Hulstrom CC BY-SA 2.0

In ‘De Driehoek’ tackelen twee redacteuren van MMA Planet een paar actuele vragen over MMA, gesteld door een derde redacteur. Met deze tweewekelijkse rubriek willen wij bezoekers op een leuke manier op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen en onze meningen daarover met hen delen.

In deze editie hebben we het over Gegard Mousasi en de ruildeal van de UFC en ONE Championship. De vragen zijn bedacht door Kris, de antwoorden komen van Oscar en Thomas.

Van ruilen komt huilen?
De UFC en ONE Championship staan op het punt van een opvallende handeling: Demetrious Johnson zou naar de Aziatische organisatie ‘geruild’ worden voor Ben Askren. Niet alleen is het opvallend dat dit gedaan wordt, maar ook om degenen die in de ruil betrokken zijn: Johnson, die jarenlang kampioen was en voor sommigen de allerbeste ooit is, en Askren, die jarenlang in de clinch lag met de UFC en vorig jaar stopte met vechten. Wie zal de grote winnaar van deze ruil zijn?

Oscar:
Het is ontzettend lastig om een winnaar te kiezen. Om eerlijk te zijn vind ik vooral het verlies van Johnson groot. Hij heeft zijn kampioenschap met controverse verloren. In mijn optiek staat hij 2-0 voor op de huidige kampioen.

Ik denk dat zowel de UFC als het publiek niet massaal om Askren staan te springen. Maar als hij toch komt, en succesvol is, is hij de winnaar.

Thomas:
Zullen er winnaars zijn? Het lijkt me in ieder geval interessant voor de carrière van Johnson om een poule met andere uitdagers te zien. Voor Askren is het een ander verhaal. Ook hij was een hele tijd een van de beste MMA vechters, maar of dat nu nog zo is betwijfel ik ten zeerste.

Ik denk dat ONE Championship hier beter uitkomt dan de UFC. Daarmee ook de ONE-fans beter dan de UFC-fans. Ben je van allebei fan, dan wordt het een kwestie van rustig achterover leunen en kijken waar het schip strandt.

Zie ook: De Driehoek: UFC 229, Conor McGregor en Khabib Nurmagomedov
Zie ook: De Driehoek: Jon Jones’ terugkeer en Lil’ Nog

The Moose says tschüss
Waar Nederlandse vechtsportfans waarschijnlijk met minder plezier naar uitkijken is het pensioen van Gegard Mousasi. De Leidenaar heeft de afgelopen weken meerdere malen aangegeven dat hij na volgend jaar stopt als hij zijn Bellator-contract na drie gevechten voltooit (tenzij iemand een hele grote zak geld biedt). Er kan dus nog een hoop veranderen, maar als Mousasi na die drie gevechten stopt, gaat hij dan de boeken in als Nederlands meest succesvolle MMA-vechter?

Oscar:
In mijn beleving is Alistair Overeem nog steeds Nederlands meest succesvolle vechter. Daarbij weeg ik niet alleen de behaalde prestaties, maar ook de wijze waarop, de memorabele momenten.

Dat doet natuurlijk niets af aan de carrière van Mousasi. Hij is een aanwinst voor de sport en mag straks tevreden terugkijken, wanneer dat ook is. Het enige wat ik hoop is dat hij nog een keer in Nederland vecht voordat hij stopt.

Thomas:
Ik vind het lastig te beoordelen wie de beste MMA-vechter ooit uit Nederland is. Mousasi maakt wel kans, maar Overeem zeker ook. Ik heb het gevoel dat de beste Nederlandse MMA-vechter nog moet komen. Zonder dat ik meteen heel filosofisch over wil komen.

Overeem heeft naar mijn mening net iets meer indruk gemaakt, zonder naar cijfers te kijken. Maar goed, pensioenen in MMA zijn zo zeker als de weersvoorspelling, dus we zullen zien of dit allemaal zo uitwerkt…