De Driehoek: Ronda Rousey en de Vechter van het Jaar 2016

0
853
Foto: Michael Hulstrom CC BY-SA 2.0

In ‘De Driehoek’ tackelen twee redacteuren van MMAPlanet een paar actuele vragen over MMA, gesteld door een derde redacteur. Met De Driehoek willen wij bezoekers op een leuke manier op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen en onze meningen daarover met hen delen! In deze editie zullen we het hebben over Ronda Rousey, terwijl we ook de vechter van het jaar 2016 kiezen. De vragen zijn bedacht door Kris, de antwoorden komen van Oscar en Thomas.

Good bye or farewell?
Mocht je de afgelopen week onder een steen hebben geleefd: Ronda Rousey verloor hard van Amanda Nunes op UFC 207. Na 441 dagen afwezigheid stond ‘Rowdy’ precies 48 seconden tegenover ‘The Lioness’ tot scheidsrechter Herb Dean haar uit haar lijden verloste na 23 stoten tegen het hoofd. Waarschijnlijk kon het resultaat niet slechter voor Rousey, die de komende tijd zal reflecteren en haar mogelijkheden gaat overwegen. De vraag waar iedereen, inclusief Rousey zelf, op dit moment mee bezig is: was dit de laatste keer dat Rousey in de Octagon stond?

Oscar:
Dat lijkt mij een zeer aannemelijke conclusie. Tenzij, Rousey en de UFC nog iets kunnen bekokstoven in de zin van een supergevecht of een andere gewichtsklasse. Ik kan in ieder geval niet geloven dat zij bereid is om achter in de rij aan te sluiten. Het is natuurlijk niet uit te sluiten, maar wie weet. Het kan natuurlijk ook zijn dat ze haar op een of twee relatief makkelijke gevechten geven om met opgeheven hoofd de arena te verlaten. Want de grotere vraag is natuurlijk: schaadt dit laatste resultaat haar kansen in Hollywood?

Thomas:
Na de laatste twee partijen zie ik Rousey sowieso moeilijk winnen. De hype is compleet verdwenen. Ik weet niet of er nog een (mooie) toekomst voor Rowdy ligt in het MMA. Echter blijft haar merk bestaan. Er zijn genoeg tv-programma’s, series en films die haar willen hebben. Hollywood is gek genoeg. Als ik Rousey was, zou ik gouden eieren voor mijn geld kiezen en de media in duiken. Om nou een tune-up gevecht te krijgen om “trots” de Octagon te verlaten, lijkt mij niet de juiste keuze.

Zie ook: De Driehoek: Sage Northcutt, Paige VanZant en Ronda Rousey
Zie ook: De Driehoek: De MMAAA en Bjorn Rebney

McGregor? Miocic? Nunes? Garbrandt? Of toch Bisping?
Voor UFC 207 leken er drie definitieve kanshebbers voor de titel ‘Vechter van het Jaar’: Stipe Miocic, Michael Bisping en Conor McGregor. Amanda Nunes en Cody Garbrandt voegden zich vrijdag bij deze namen met sterke optredens. Nunes versloeg Miesha Tate op UFC 200 om UFC-bantamgewichtkampioene te worden en Rousey kansloos liet in het laatste UFC-gevecht van 2016, terwijl ‘No Love’ Dominick Cruz compleet domineerde in zijn vierde overwinning van 2016. Genoeg kandidaten dus, maar wie had het beste jaar?

Oscar:
Naar mijn mening zijn McGregor, Nunes en Gabrandt degenen die dit het meest verdienen. McGregor heeft iets bereikt wat nog niemand had gedaan. Tegelijkertijd heeft hij dat kunnen bereiken met medewerking van de UFC. Maar goed, hij heeft dit natuurlijk met zijn charisma, inzet en topprestaties bereikt. Garbrandt heeft een prachtig jaar gehad en een meester in Cruz verslagen. Datzelfde geldt voor Nunes, die daarbij een legende in 48 seconden helemaal suf slaat.

Mijn stem gaat naar Nunes. Zij heeft net iets meer significants gedaan dan Garbrandt en McGregor had de titel in het vedergewicht moeten verdedigen i.p.v. een rematch tegen Diaz. Dat zou voor mij doorslaggevend zijn geweest. Bisping heeft natuurlijk ook gewonnen van een legende, maar in mijn ogen had Silva dat gevecht gewonnen.

Thomas:
Ik had dit twee jaar geleden nooit zo gezegd, maar nu gaat het gebeuren: Bisping en Nunes hebben van “legendes” gewonnen die al lang geen levende legendes meer zijn. Silva en Rousey zaten bij die partijen al diep in de herfst van hun carrière. Het blijft knap, maar daar blijft het ook bij. Dat Bisping kampioen werd, vind ik een grotere prestatie. Garbrandt heeft zich razendsnel in the picture gevochten en mijns inziens zal hij daar lang blijven, na vrijdag.

Maar er is dit jaar maar een “vechter van het jaar”: Conor McGregor. Hate him or love him, je moet een van de twee kiezen. Iedereen vindt wat van deze man, iedereen wil wat van deze man. Hij is de reden dat miljoenen mensen in de wereld MMA zijn gaan bestuderen, waar ze dit zonder hem misschien nooit gedaan hadden. Het klopt dat hij hulp gehad heeft bij zijn dubbele titel, maar dat dwing je af. Dat heeft hij, als je het aan mij vraagt, tegen Jose Aldo gedaan. Gefeliciteerd McGregor.