De Driehoek: Overeems rematch en de jacht op Nederlands goud

0
509
Foto: Michael Hulstrom CC BY-SA 2.0

In ‘De Driehoek’ tackelen twee redacteuren van MMA Planet een paar actuele vragen over MMA, gesteld door een derde redacteur. Met deze tweewekelijkse rubriek willen wij bezoekers op een leuke manier op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen en onze meningen daarover met hen delen! In deze editie zullen we het hebben over Alistair Overeem en andere Nederlandse kanshebbers op goud. De vragen zijn bedacht door Oscar, de antwoorden komen van Kris en Thomas.

Heeft Overeem ‘het’ nog in zich?
We hebben met Germaine de Randamie heel even mogen genieten van een UFC-kampioen van Nederlandse bodem. Helaas was dit van korte duur. Heel veel Nederlanders zitten er niet in de UFC en nieuwe aanwas moet zich eerst nog bewijzen. Alistair Overeem is een van die vechters die af en toe dichtbij de titel komt en nu in de media zegt dat hij bij winst op Fabricio Werdum, zijn volgende tegenstander, de kampioen zal uitdagen. Laten we even aannemen dat hij voorbij Werdum komt en het opnieuw mag opnemen tegen Miocic, hoe groot is dan de kans dat Overeem goud wint?

Kris:
De eerste partij geeft voor mij weinig aanleiding om te geloven dat Overeem een mogelijke rematch wint. Natuurlijk, hij vloerde Miocic een keer in het eerste gevecht, maar voor de rest was Miocic de betere vechter die sindsdien alleen beter is geworden. Dat zagen we wel in het gevecht tegen Junior dos Santos. Het blijven zwaargewichten dus alles kan in een handomdraai anders zijn, maar los daarvan schat ik de kansen van Overeem momenteel op +/- 40 procent. Zelf zegt hij dat de kaarten anders geschud zullen zijn, wat misschien ook wel blijkt na Werdum. Eerst zien, dan geloven.

Thomas:
Als Overeem inderdaad langs Werdum komt, zal hij genoeg hype meenemen om het dan nog één laatste keer te proberen. Ik geloof dat, als we de rustige, geduldige Overeem (oftewel ‘Econoreem’) zien, dat hij een kans maakt tegen iedereen. Zelfs tegen Miocic. Maar het gaat er allemaal van afhangen of Overeem het koppie koel kan houden. Ik geef hem 30% kans in dat gevecht, met het oog op de vorige editie.

Zie ook: De Driehoek: De Randamie en Mayweather vs. McGregor
Zie ook: De Driehoek: TJ vs. DJ en Chuck Liddell vs. Tito Ortiz 3

Wie wordt de volgende Nederlandse MMA-kampioen?
Zoals gezegd, is de spoeling vrij dun als het gaat om Nederlands talent in de UFC. Naast Overeem en De Randamie moeten Nederlanders hun hoop vestigen op Gegard Mousasi, Stefan Struve, Siyar Bahadurzada en misschien wel op Gökhan Saki. De vechters daar buiten zullen zich eerst moeten vestigen als namen voordat ze mogelijk aan UFC-goud mogen denken. Welke landgenoot heeft op dit moment de grootste kans om Nederland een UFC-titel te bezorgen?

Kris:
Ik zie Overeem niet van Miocic winnen en dankzij Germaine de Randamie’s recente besluit zal de UFC haar waarschijnlijk nooit meer een titelgevecht gunnen. Op de korte termijn zie ik Gegard Mousasi als de enige kanshebber, mits hij in de UFC blijft. Als Robert Whittaker of Michael Bisping (of mogelijk zelfs Georges St-Pierre) de titel tegen hem verdedigt, denk ik dat Mousasi het kan flikken. De kansen schat ik niet zo hoog in tegen Luke Rockhold en Yoel Romero, dus als hij die kan ontwijken op weg naar de titel, zie ik het best gebeuren dat hij het doet.

Anders zal Nederland het waarschijnlijk moeten hebben van een huidig talent uit ‘onze’ befaamde kickbokswereld, zoals Robin van Roosmalen of Rico Verhoeven. Gökhan Saki heeft zijn weg naar de UFC al gevonden in een divisie waar weinig talent is, dus mogelijk kan hij ons versteld doen staan.

Thomas:
Ik zeg ook Gökhan Saki. Het is altijd even wennen als je van een andere vechtsport overstapt naar MMA, maar ik denk dat Saki zeker staand een heleboel mannen de baas is. Let wel, ik noem Saki alleen omdat ik iemand moet noemen. Eerlijk gezegd zie ik de toekomst voor Nederlandse UFC-vechters somber in, behalve als Overeem het genoemde koppie koel kan houden tegen Werdum en Miocic. Maar ik ben zeer benieuwd naar Saki’s prestaties. Hij zou vriend en vijand nog wel eens kunnen verrassen.