De Driehoek: Mousasi’s toekomst en de tactiek van Johnson

0
600
Foto: Michael Hulstrom CC BY-SA 2.0

In ‘De Driehoek’ tackelen twee redacteuren van MMA Planet een paar actuele vragen over MMA, gesteld door een derde redacteur. Met De Driehoek willen wij bezoekers op een leuke manier op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen en onze meningen daarover met hen delen! In deze editie zullen we het hebben over de toekomst van Gegard Mousasi en het optreden van Anthony Johnson. De vragen zijn bedacht door Oscar, de antwoorden komen van Kris en Thomas.

Mousasi’s naar Bellator?
Gegard Mousasi won zaterdag van voormalig UFC-kampioen Chris Weidman, zij het controversieel via knieën die wel of niet illegaal waren. Na de partij gaf Mousasi aan dat hij zijn tegenstander een herkansing gunt, maar voor het gevecht gaf hij dat er twee dingen zijn die hij nog liever wil (en naar eigen zeggen ook recht op heeft): een hoger salaris en een titelgevecht. Nu kampioen Michael Bisping waarschijnlijk deze zomer zijn titel tegen Georges St-Pierre verdedigt, is dat laatste de komende maanden nog ver te zoeken. Zou Mousasi moeten wachten op een titelgevecht in de UFC of eventueel verder kijken naar andere organisaties?

Kris:
Uiteraard ligt het eraan wat de UFC en andere organisaties bieden. Ik kan me voorstellen dat vechten in Bellator op de korte termijn meer geld oplevert met sponsoren, maar dat de top van de UFC, als kampioen, nog beter betaalt. Als Mousasi er dus zo van overtuigd is dat hij de middengewichttitel in de UFC binnen kan slepen, wat hij ook is, moet hij blijven. Als hij blijft winnen, moet hij eens aan de beurt komen. Ik kan me ook voorstellen dat het opkomende evenement in Rotterdam meespeelt.

Als hij zijn loopbaan wil afsluiten met een leuk centje door makkelijke overwinningen, moet hij naar Bellator gaan. De middengewichtdivisie van Bellator is erg zwak is. Mousasi is dan wel 31 jaar, na 49 gevechten kan ik me voorstellen dat je ‘makkelijk’ geld wil verdienen voor na het MMA. Als hij dat doet, moet hij niet raar opkijken als velen denken dat zijn carrière in de laatste fase zit en dat hij niet meer zomaar terug naar de UFC kan.

Thomas:
Ik vind het een lastige kwestie, maar ik ben helemaal vóór vechters die voorbij de UFC kijken. Eventueel ook voor een langere levensduur van je carrière. Het is algemeen bekend dat Bellator meer oog heeft voor oudere vechters, hoewel Mousasi met 31 jaar nog een leven voor zich heeft natuurlijk. Hij maakt zeker meer kans in Bellator. Wanneer hij een titelgevecht eist van Scott Coker, zou hij die waarschijnlijk ook krijgen. Dat gezegd hebbende, krijgt hij dit waarschijnlijk ook in de UFC met nog twee indrukwekkende overwinningen. En de UFC titel is mijns inziens nog steeds prestigieuzer, dus de keuze is lastig. Ik ga het niet voor hem beslissen.

Zie ook: De Driehoek: Bellator op pay-per-view en WME-IMG
Zie ook: De Driehoek: De toekomst van Kelvin Gastelum en MMA-ambities van Robin van Roosmalen

Wat gebeurde met Anthony Johnson?
Anthony Johnson had op UFC 210 een tweede kans om de UFC-lichtzwaargewichttitel van Daniel Cormier af te pakken. Hoewel hij Cormiers neus wel wist te breken, kon hij er geen winstpartij van maken. Nu is de kampioen een geduchte tegenstander, maar het is toch vreemd dat hij de clinch opzocht tegen de betere worstelaar. Stel, jij moest een tactiek uitstippelen voor ‘Rumble’, hoe had je dit gevecht aangepakt?

Kris:
Iedereen is (of beter gezegd was) bang voor de kracht van Johnson, en terecht. Daarnaast is Cormier ook klein voor de gewichtsklasse, dus had Johnson met zijn lengte vele fysieke voordelen. Combineer dat met een hele goede timing, wat Johnson ook altijd heeft gehad, en ik zou gezegd hebben dat Johnson als een countervechter moest vechten. Had Cormier maar laten komen om toe te slaan op het moment dat hij de afstand wilde verkleinen. Dat hij uiteindelijk precies het tegenovergestelde deed had niemand verwacht, misschien hijzelf ook niet vooraf. Mogelijk speelden er andere factoren mee. Het is natuurlijk lastig inschatten vanuit een ivoren toren.

Thomas:
‘Punch a f#*!ing hole in his chest.’ Waarom ook maar een seconde bij Cormier in de buurt komen met zijn kwaliteiten? Maak er een kickbokspartij van. Ik zou hebben gezegd dat hij geen enkele seconde naar de grond moest gaan met DC, zelfs niet na een knockdown. Had Cormier uitgeput, loop op hem af om hem, op schotsafstand, uit zijn comfort zone te dringen. Maar goed. Het is makkelijk praten achteraf, zeker als buitenstaander. Iedereen heeft een strategie tot hij in zijn gezicht geslagen wordt, zoals Mike Tyson dat zo mooi zei. Dit kan zo’n geval zijn geweest.