De Driehoek: Michael Bisping’s afscheid en Mousasi’s titel

0
629
Foto: Michael Hulstrom CC BY-SA 2.0

In ‘De Driehoek’ tackelen twee redacteuren van MMA Planet een paar actuele vragen over MMA, gesteld door een derde redacteur. Met deze tweewekelijkse rubriek willen wij bezoekers op een leuke manier op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen en onze meningen daarover met hen delen! In deze editie zullen we het hebben over het afscheid van Michael Bisping en Gegard Mousasi’s overwinning op Bellator 200. De vragen zijn bedacht door Oscar, de antwoorden komen van Kris en Thomas.

Michael Bisping met pensioen
In plaats van nog één laatste pot, besloot Michael Bisping na het bekijken van de film Journeyman definitief te stoppen. Het was dat moment dat hij besefte dat hij zijn gezondheid niet verder op het spel wilde zetten. Voornamelijk de issues met zijn ogen. Omschrijf wat veertien jaar Michael Bisping betekent voor MMA. Wat is zijn erfenis?

Kris:
Michael Bisping is de definitie van volharding. Na het verlies tegen Tim Kennedy had ik definitief uitgesloten dat hij ooit nog een titelgevecht zou krijgen, laat staan kampioen zou worden. Ik denk dat er maar een iemand was die anders dacht: Michael Bisping zelf.

Na elk verlies klom hij toch weer uit het dal en begon hij over een nieuw titelgevecht te spuien, waarna hij een buitenkansje met beide handen aanpakte en zijn grootste rivaal knock-out sloeg met zijn handen die jarenlang vergeleken werden met kussens omdat hij nooit iemand knock-out sloeg. Dat is een script dat je niet kan schrijven. Dat is voor mij zijn erfenis, naast alles hij gedaan heeft voor de UFC in het VK en Europa.

Thomas:
Een vechter met een enorm doorzettingsvermogen. Om te zeggen dat hij zonder enig talent zichzelf naar de wereldtitel vocht is misschien een overstatement, maar hij heeft zich zeker vanuit meerdere verslagen posities teruggeknokt naar die titel die (bijna) niemand hem toegezegd had. Daarnaast is hij uiteraard de pionier van MMA in het Verenigd Koninkrijk, waar het nu (minstens) net zo populair is als boksen, de meest traditionele vechtsport in Verenigd Koninkrijk. We zullen hem nooit vergeten, laten we ook niet hopen dat iemand dat wel doet!

Zie ook: De Driehoek: Alistair Overeem op UFC 225 en comebacks
Zie ook: De Driehoek: Kyoji Horiguchi en UFC 224 vs. Bellator 199

Gegard Mousasi heeft er een titel bij
Het is natuurlijk een geweldige prestatie om nog een prestigieuze titel toe te voegen aan de al indrukwekkende collectie van Mousasi. De man heeft een geweldige staat van dienst. Misschien kan hij in Bellator nog een paar mooie partijen draaien, maar is het niet het meest slimme om zijn positie als kampioen in Bellator te gebruiken om straks weer terug te gaan naar de UFC voor een direct titelgevecht? Hij moet dan natuurlijk wel kampioen blijven tot zijn contract op is, maar als hij dit zo kan klaarspelen kan hij zijn collectie met titels wel compleet maken.

Kris:
Als hij kampioen kan blijven, zou het kunnen. Hiervoor moet hij de titel wel een paar keer verdedigen om zijn divisie echt ‘schoon te vegen’, hoewel ik daarbij geen problemen verwacht. Het hangt meer af van de staat van de UFC-middengewichtdivisie op het moment dat zijn contract afloopt. Als de gordel als een hete aardappel van vechter naar vechter gaat, heeft het geen zin. Dan zou hij direct weer in de positie komen die hij had voordat hij vertrok en dat wil hij waarschijnlijk niet (als hij tegen die tijd nog überhaupt wil vechten).

Is er een dominante kampioen die uitdager na uitdager verslaat, dan wordt de vraag naar vers bloed per gevecht groter en gaan fans traditioneel kijken naar potentiële uitdagers buiten de organisatie. Daarbij zou je maar bij één iemand kunnen uitkomen.

Thomas:
Je zou aan Mousasi zelf moeten vragen of hij het nu nog ziet zitten om een run in de UFC te doen. Langzaamaan begin ik Bellator als een steeds serieuzere organisatie en concurrent van de UFC te zien en Bellator 200 droeg daar aan bij. Af en toe neemt de organisatie een grotere gok, zie bijvoorbeeld reality tv-ster Aaron Chalmers, maar ook in dat specifieke voorbeeld lijkt zich dat uit te betalen in een goede vechter die een serieuze rol wil gaan spelen in zijn divisie. Het punt dat ik wil maken; het brengt tegenwoordig meer prestige met zich mee om de Bellator-titel te verdedigen dan een aantal jaar geleden.

Mousasi daagde na zijn partij weltergewichtkampioen Rory MacDonald uit voor een gevecht op middengewicht – een kampioen-tegen-kampioensgevecht die ik zelf graag zou willen zien. Laten we eerst afwachten hoe de komende twee-drie partijen voor hem uitpakken. Mocht hij daarna zijn titel nog hebben, zie ik misschien geen directe concurrenten meer bij Bellator en zou een stap naar de UFC logischer zijn.