De Driehoek: Jon Jones en UFC 200

0
1099
Foto: Michael Hulstrom CC BY-SA 2.0

In ‘De Driehoek’ tackelen twee redacteuren van MMAPlanet een paar actuele vragen over MMA, gesteld door een derde redacteur. Met De Driehoek willen wij bezoekers op een leuke manier op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen en onze meningen daarover met hen delen! In deze editie zullen we het hebben over het Jon Jones-debacle en UFC 200. De vragen zijn bedacht door Oscar, de antwoorden komen van Kris en Thomas.

Jon Jones verwijderd van UFC 200
Schokkend nieuws: Jon Jones is verwijderd van UFC 200 vanwege een mogelijke overtreding op het anti-dopingbeleid. Dana White mag dan wel zeggen geen spijt te hebben van de samenwerking met USADA, maar daar twijfel ik aan. Jones was in een persconferentie over dit voorval zichtbaar aangeslagen. Hij beweert geen verboden middelen te hebben gebruikt. Hij zegt eigenlijk dat hij zich niet kan voorstellen dat iets is gevonden. Daarbij, het is op dit moment nog een mogelijke overtreding. Een B-Staal kan zijn onschuld nog bewijzen. Als Jones eerlijk is en achteraf blijkt dat hij toch ‘schoon’ was, hoe kunnen de UFC en vechters dit soort rampen voorkomen?

Thomas:
Ja, daar vraag je me wat. Hoe verban je doping uit een sport? Het is terecht dat de UFC (en USADA) zo streng zijn met de controle vooraf. Het is altijd beter voor de geloofwaardigheid van de sport dan wanneer er achteraf problemen geconstateerd worden. Maar stel dat Jones ‘schoon’ was. Dan zou de eerste respons zijn: laat hem in z’n waarde totdat onomstotelijk bewezen is dat hij doping gebruikt heeft. Maar zo lang kan de UFC niet wachten, wanneer dit onderzoek een paar dagen voor het bewuste evenement pas uitkomt. Ik hoop vooral dat dit een waarschuwing is voor alle MMA-vechters. Denk niet eens na over dopinggebruik: we pakken je toch wel. Liever een keer teveel dan een keer te weinig.

Kris:
Dit is een lastig verhaal. Ik heb sterke twijfels bij het anti-dopingbeleid dat is opgesteld door USADA. Begrijp me niet verkeerd, ik wil graag een dopingvrije sportwereld. Maar soms denk ik dat ze bij USADA veels te ver gaan, waardoor je mogelijk een angstcultuur creëert. Jones namelijk wordt waarschijnlijk geschorst door dezelfde organisatie die bijna elk huis-tuin en keukenmiddel op de plank van je lokale hypotheek verbiedt. Lorenzo Fertitta zei aan het begin van dit traject al dat het eerst slechter zou worden voordat het zou verbeteren, maar hoe lang moet dat nog duren?

Zie ook: De Driehoek: Mousasi – Santos en de titelkansen van Stephen Thompson
Zie ook: De Driehoek: Michael Bisping als kampioen en UFC 200 vs. UFC 202

Moet Jones vervangen worden, en door wie?
We blijven nog even bij Jon Jones. In de persconferentie gaf Malki Kawa, de manager van Jones, aan dat de resultaten van het B-Staal in theorie binnen een dag, in ieder geval voor zaterdag, terug kunnen zijn. Daarbij zei hij dat de kans dat deze negatief terugkomen klein is, maar er werd niet ingegaan op de mogelijkheid dat het gevecht alsnog doorgaat. Het is een droom die ik nog niet bereid ben om op te geven. Hunts vs Lesnar is aangekondigd als main event, wat ik persoonlijk niets vind. Cormier is de kampioen en kan gewoon vechten. Moet Jones niet gewoon worden vervangen? En wie is de beste kandidaat?

Thomas:
Ik heb al eerder gezegd dat ik geen fan ben van Hunt vs. Lesnar. Vooral als main event vind ik het onzin. Echter, bij gebrek aan beter is het inderdaad het terechte main event. Dit nieuws kwam donderdagochtend (Nederlandse tijd) binnen, zondagochtend (Nederlandse tijd) zouden Cormier en Jones vechten. 72 uur van tevoren een vervanger regelen voor een titelgevecht (tegen Daniel Cormier, niet te vergeten) is best een opgave. Ik denk niet dat iemand de ballen heeft om de uitdaging aan te gaan. Nate Diaz is nou eenmaal geen lichtzwaargewicht. Er vanuit gaande dat Jones out of the picture blijft, stem ik voor Glover Teixeira. Een sterke vechter, met 3 winstpartijen op rij (waarvan de laatste een Performance of the Night tegen Rashad Evans) en de volgende aan de beurt voor een titelgevecht, als we ‘Rumble’ Johnson niet wéér naar voren schuiven.

Kris:
Er zijn al vele vechters die zich al hebben aangeboden, wat bijna normaal te noemen is tegenwoordig. Alexander Gustafsson, Jimi Manuwa, Ilir Latifi, Michael Bisping, Donald Cerrone (waarschijnlijk voor de grap) en ‘onze’ Gegard Mousasi hebben hun naam in de hoed gegooid. Het zou heel logisch zijn om laatstgenoemde het gevecht te geven, gezien zijn status als oud-kampioen (van Strikeforce) en het feit dat hij zich al aan het voorbereiden was voor dit evenement. De partij tegen Thiago Santos vond ik sowieso al niets, dus waarom niet? Straks doet hij wat Bisping ook deed en spreken we over UFC-lichtzwaargewichtkampioen Gegard Mousasi, die eigenlijk niets te verliezen heeft. Op de Twitter-timeline van hem staat het ook vol met retweets, dus hij wil het ook echt wel. En als die ingemaakt wordt, joh, dan verliest hij van mogelijk wel de beste vechter op een gewichtsklasse hoger.