De Driehoek: “Jacaré” Souza en Daniel Cormier

0
309
Foto: Michael Hulstrom CC BY-SA 2.0

In ‘De Driehoek’ tackelen twee redacteuren van MMA Planet een paar actuele vragen over MMA, gesteld door een derde redacteur. Met deze tweewekelijkse rubriek willen wij bezoekers op een leuke manier op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen en onze meningen daarover met hen delen.

In deze editie hebben we het over Ronaldo Jacaré Souza en Daniel Cormier. De vragen zijn bedacht door Thomas, de antwoorden komen van Oscar en Kris.

Jacaré door naar titelgevecht?
Wat een gave partij was het, tussen Ronaldo Souza en Chris Weidman op UFC 230. Beide grapplers besloten om het gevecht hoofdzakelijk staand te houden en na een aantal serieuze slagenwisselingen was het de Braziliaan die via TKO won, waardoor hij weer in de top drie van de divisie staat. De vorige keer dat deze twee in de kooi stonden, won Robert Whittaker op TKO, maar zouden jullie Souza op basis van deze partij een rematch met de huidige kampioen geven?

Oscar:
Er is geen andere vechter op dit moment die het heel veel meer verdient. Dus ja, ik zou Souza een keer die kans geven. Hij heeft het vaker verdiend en niet gekregen. Er bonkt straks verser bloed aan de deur en ik denk dat als Jacaré nog een keer een kans wil maken, dat hij deze nu wel moet krijgen.

In zijn partij tegen Weidman heb ik hem nog nooit zo agressief en initiatiefvol gezien. Als hij dat kan voortzetten dan denk ik ook dat hij zijn kansen vergroot tegen Whittaker en Gastelum.

Kris:
Het is fascinerend hoeveel verschil een partij, en in dit geval zelfs een ronde, kan maken op iemands loopbaan, want bij verlies waren de kansen op een titelgevecht voor Jacaré verkeken. Qua cv heeft hij het ongetwijfeld verdiend en het zou krankzinnig zijn als hij stopt zonder titelgevecht in zijn loopbaan.

Het probleem is dat hij dan tegen de winnaar van Whittaker tegen Gastelum moet, twee vechters van wie hij recent verloor. Tegen Gastelum was het nog gelijkopgaand, maar in de partij met Whittaker had hij niets in de melk te brokkelen. Een rematch met hem heeft geen zin. Kortom: Souza moet heel hard hopen dat Gastelum wint… en dan nog wil ik hem eerst zien winnen van Luke Rockhold, Israel Adesanya, Yoel Romero of Paulo Costa voordat hij voor de titel mag.

Zie ook: De Driehoek: Ruilen en Gegard Mousasi
Zie ook: De Driehoek: UFC 229, Conor McGregor en Khabib Nurmagomedov

DC zoekt zijn derde kampioensriem
Na de partij van Souza en Weidman volgde Daniel Cormiers eerste gevecht als UFC-kampioen op zwaargewicht en lichtzwaargewicht. Tegen Derrick Lewis maakte hij het snel af met een verwurging in de tweede ronde, zonder enige significante schade op te lopen. Dit past allemaal in Cormiers grote plan om nog voor zijn aangekondigde pensioen in maart 2019 tegen Brock Lesnar te vechten.

Lesnar is nu de ‘WWE Universal Champion’ en dat werd door “DC” gekscherend aangehaald door te roepen dat hij die titel ook wel wil hebben. Is Lesnar nu een verstandige optie voor “DC”, of kan hij misschien zijn titel beter tegen een laatste serieuze uitdager verdedigen om zijn nalatenschap in de sport te verzekeren?

Oscar:
Er is maar één tegenstander: Jon Jones. Als Cormier daarvan wint, draagt het bij aan zijn nalatenschap. Alle andere gevechten dragen alleen kwantitatief bij aan zijn record. Aan de andere kant is dat een verliespartij een smet is op zijn resume. Ik denk dat Lesnar een van de slimste opties is. Die is nog minder gevaarlijk dan Lewis, maar brengt tegelijkertijd wel meer kijkcijfers en dus geld.

Maar met een winst op Jones kan hij heel veel roem claimen. Hij kan nog zo hard roepen dat Jones aan de steroïden zat, maar dat is onzin. Jones heeft gewoon twee keer van hem gewonnen en een winst terugpakken is de ultieme kroon op zijn werk.

Kris:
Met een gevecht tegen Lesnar spelen andere motivaties dan zijn nalatenschap, roem en prestige, namelijk een dikke portemonnee. En daar is niets mis. Je ziet dat voetballers in hun nadagen nog in de zandbak voetballen voor een paar seizoenen voor wat extra nullen op hun bankrekening, waarom zou Cormier dat niet mogen doen als hij het kan afdwingen?

Qua prestige is een gevecht tegen Jon Jones of Stipe Miocic natuurlijk interessanter, ik hoef niet uit te leggen waarom. Financieel is een derde gevecht met Jones misschien ook iets lucratiever, maar het risico op een ongepast einde van zijn loopbaan is vele malen groter, net als de fysieke en mentale inspanning die hij in de voorbereiding daarvoor zou ondergaan.