De Driehoek: G.O.A.T.-editie

0
1110
Foto: Michael Hulstrom CC BY-SA 2.0

In ‘De Driehoek; tackelen twee redacteuren van MMA Planet een paar actuele vragen over het huidige MMA-landschap, gesteld door een derde redacteur. Met deze tweewekelijkse rubriek willen we de bezoekers deze website op een leuke manier op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen en onze meningen daarover delen.

In deze editie hebben we het over Amanda Nunes en Jon Jones. De vragen zijn bedacht door Oscar, de antwoorden komen van Bart en Thomas.

Is Amanda Nunes de vrouwelijke G.O.A.T.?
Deze vraag is natuurlijk sinds haar knock-out op Cris Cyborg meermalen gesteld en beantwoord. Vriend en vijand zijn het erover eens dat Nunes een indrukwekkende staat van dienst heeft opgebouwd. Wat nog ontbreekt is sterrenstatus. Wellicht dat deze overwinning haar meer aanzien geeft, maar als het gaat om puur haar werk in de Octagon: is zij dan de vrouwelijke G.O.A.T.?

Bart:
Zonder enige twijfel zeg ik hier volmondig ‘ja’ op. Natuurlijk zijn de vrouwen in de UFC nu zo ver gekomen doordat Ronda Rousey de fakkel met verve heeft gedragen. Ze was de perfecte kandidaat om de vrouwendivisie op de kaart te zetten. Iedereen zat aan boord van de Rowdy hype train, totdat de halte van wereldklasse strikers bereikt was. Hier lieten Holly Holm en Amanda Nunes op dominante wijze zien dat er toch wat meer bij komt kijken.

De naam die net als Rousey vaak te horen is, omtrent een G.O.A.T. benoeming, is Cris Cyborg. Wat natuurlijk niet meer dan logisch is. Maar Rousey en Cyborg hebben beide iets gemeen en dat is dat ze beide kansloos ten onder zijn gegaan aan de krachtige vuisten van Nunes. Opgeteld had The Lioness slechts 99 seconden nodig om zowel Rousey als Cyborg te verslaan. Wat mij betreft mag je je dan zeker de ‘Greatest Of All Time’ noemen.

Thomas:
Naar mijn mening zou ze het in deze afweging opnemen tegen Ronda Rousey. Deze twee hebben elkaar op UFC 207 al eens gezien en dat eindigde vrij overtuigend in het voordeel van Nunes. Dit was natuurlijk al in de nadagen van Rousey’s carrière, maar ik denk dat als Nunes dit nog een paar partijen volhoudt, ze deze titel zeker verdient. De kanttekening die ik er bij wil plaatsen, is dat we niet weten hoe goed Cyborg nu nog is. Maar Nunes’ overwinning was overtuigend genoeg.

Zie ook: De Driehoek: Iaquinta vs. McGregor en Penn vs. Hall
Zie ook: De Driehoek: Anderson Silva’s toekomst en het afscheid van Mark Hunt

Kunnen we al juichen voor Jon Jones?
De meningen over het dopinggebruik van Jon Jones lopen uiteen. Achteraf gezien loopt Jones waarschijnlijk met een picogram substantie in zijn lijf wat hardnekkig zijn lichaam niet verlaat. Of hij ooit iets bewust heeft genomen wat een impact heeft gehad op zijn prestaties is niet 100% vast te stellen en dat maakt het dopingverhaal zo lastig.

Maar hoe nu verder? Met Nevada, andere commissies? Ervan uitgaande dat hij niet opnieuw ‘hete pis’ aflevert: mogen we dan al juichen?

Bart:
Eerlijk gezegd ben ik helemaal klaar met Jon Jones. Het blijft natuurlijk een onwijs goede vechter, maar ik heb genoeg van alle randzaken. Wat mij betreft had hij nooit mogen vechten op UFC 232. De vraag die bij mij het meest blijft hangen is; Waarom was de picogram in de tien voorgaande tests niet gezien, micro-dosing much? Natuurlijk zijn daar ook (nog) geen bewijzen voor maar het leek er wel sterk op dat de regels verbogen werden zodat Jones alsnog kon vechten.

Als het om een eerste vergrijp ging kon ik het nog door de vingers zien, maar we weten allemaal dat zijn lijst aan overtredingen bijna net zo lang is als zijn lijst aan prestaties. Het competitieve aspect steekt Jones er waarschijnlijk nog met kop en schouders (en picogram) bovenuit. Ik denk echter dat Daniel Cormier niet meer wil vechten tegen Jones. Wat mij betreft heeft Anthony Smith een titelgevecht dubbel en dwars verdiend.

Thomas:
Naar mijn mening kan je het nooit helemaal zeker weten, maar ik ben bereid Jones het voordeel van de twijfel te geven. Zijn optreden tegen Gustafsson was sterk, maar geen alarmbellen rinkelen. Daarnaast wil ik misschien gewoon graag geloven dat de echte Jon Jones terug is.

Het wordt uiteindelijk gewoon afwachten of er nog iets uit komt, maar tot die tijd wachten we geduldig af wat de UFC-matchmakers hem brengen (DC, DC, DC).