De Driehoek: Germaine de Randamie, Cyborg en de rest van de vedergewichtklasse

0
664
Foto: Michael Hulstrom CC BY-SA 2.0

In ‘De Driehoek’ tackelen twee redacteuren van MMAPlanet een paar actuele vragen over MMA, gesteld door een derde redacteur. Met De Driehoek willen wij bezoekers op een leuke manier op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen en onze meningen daarover met hen delen! In deze editie zullen we het hebben over Germaine de Randamie en de UFC-vedergewichtdivisie voor vrouwen. De vragen zijn bedacht door Kris, de antwoorden komen van Thomas en Oscar.

The Champ is here
Na achttien jaar heeft Nederland weer een UFC-kampioen: Germaine de Randamie. Het gevecht tegen Holly Holm was niet de beste partij ooit, maar daar maalt ‘The Iron Lady’ uiteraard niet om. Waar ook veel gesproken wordt is de arbitrage. Alle juryleden gaven drie ronden aan De Randamie, terwijl ook veel te doen is over de stoten van haar na de bel van ronden twee en drie. Hoe scoorden jullie het gevecht, inclusief potentieel puntaftrek?

Thomas:
Ik kan het eens zijn met de score 48-47, mits we geen punten aftrekken. In mijn optiek had er een punt afgetrokken moeten worden nadat het de tweede keer verkeerd ging. Of misschien direct de eerste keer, maar dan was het ook geen tweede keer gebeurd. Je zou in beide gevallen op een 47-47 uitkomen, wat een ongemakkelijke score is bij een vrije titel. Wat ik begrijp zou de uitkomst dan een normaal gelijkspel zijn en dat de vedergewichtdivisie dan nog steeds geen kampioene zou hebben. Dus misschien moeten we het vooral zo zien.

Oscar:
Het was geen mooie partij. De Randamie was afwachtend, ze bracht weinig volume. En Holm deed wat ze altijd deed maar probeerde te veel en clinchte te lang voor een takedown, zonder resultaat. Wat betreft de controverse: vooral die stoten na ronde drie waren ver na de bel. Maar toch, er gebeuren vaker overtredingen die niet worden bestraft. Ik had zelf meer moeite met de opmerking van De Randamie dat zij kwam om te vechten en Holm wilde clinchen. Als je per se staand wil vechten moet je kickboksen. Die opmerkingen kunnen anno 2017 echt niet meer. Dat gezegd hebbende vind ik het geweldig voor zowel De Randamie als Nederland dat zij kampioen is.

Zie ook: De Driehoek: Francis Ngannou en Jorge Masvidal 2.0
Zie ook: De Driehoek: BJ Penn en het mooiste dat 2017 te bieden heeft

En nu?
Met UFC 208 is de UFC-vedergewichtdivisie voor vrouwen afgetrapt. Mits Cris Cyborg haar obstakels met USADA doorstaat, lijkt zij de eerste uitdager voor De Randamie te worden, hoewel zij eerst een handoperatie zal ondergaan. Maar, wat nu? De talentenpool is niet groot en het was tekenend dat Dana White voor het titelgevecht zei dat er geen concreet plan is voor de gewichtsklasse, in tegenstelling tot de strogewichten. Hoe pakt de divisie zich de komende periode uit? Zal dit een succes worden?

Thomas:
Germaine de Randamie heeft laten weten volledig open te staan voor een rematch met Holly Holm om te bewijzen dat zij Holm ook overtuigend en zonder controverse kan verslaan. Dit lijkt me een prachtig plan voor het volgende event waar de vrouwen-vedergewichtklasse mag aantreden. Maar het klopt dat een divisie uit meer dan drie vechters hoort te bestaan. Ik kan op dit moment niet een dame noemen die ik als kandidaat voor de 145-pond divisie zou zien. Ik hoop dat de commotie rond dit gevecht zoveel stof opwerpt dat de dames in de 135-pond divisie wat gaan zien in het vechten op deze gewichtsklasse en dat we over een paar maanden een echte divisie hebben. Ik zie Ronda Rousey er nog wel voor aan om het te proberen.

Oscar:
De divisie komt vanzelf. Genoeg dames die tussen bantam- en vedergewicht willen en kunnen switchen. Het enige is, als Cyborg daar de troon bestijgt en dominant blijkt, wordt het misschien minder aantrekkelijk. Dan zien ze misschien meer kans op bantamgewicht. Ik hoop eigenlijk dat er genoeg dames al ergens in de rij staan om het grote UFC-toneel te betreden. Jonge vrouwen die sinds het succes van Rousey zijn begonnen met trainen en zich kwalificeren via het regionale circuit. Laat dat nieuwe talent maar komen.