De Driehoek: Georges St-Pierre weer aan de top en Rose Namajunas als kampioene

0
611
Foto: Michael Hulstrom CC BY-SA 2.0

In ‘De Driehoek’ tackelen twee redacteuren van MMA Planet een paar actuele vragen over MMA, gesteld door een derde redacteur. Met deze tweewekelijkse rubriek willen wij bezoekers op een leuke manier op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen en onze meningen daarover met hen delen! In deze editie zullen we het hebben over de terugkeer van Georges St-Pierre en de status van Rose Namajunas De vragen zijn bedacht door Oscar, de antwoorden komen van Thomas en Kris.

GSP is terug, toch?
George St-Pierre had het niet beter kunnen treffen met zijn comeback. Na een lange periode de koning van het weltergewicht te zijn geweest, is hij terug en gelijk UFC-kampioen op middengewicht. Hij vocht scherp, agressief en had het niet makkelijk tegen Michael Bisping, maar wist een winst binnen te slepen. Als zijn volgende gevecht tegen Robert Whitaker is, en hij wint, is zijn kampioenschap in mijn ogen legitiem. Maar de vraag is: is hij dan ook de beste MMA-vechter aller tijden?

Thomas:
Ik wil een beetje voorzichtig doen met het rondstrooien van de term “beste ooit”. Volgens mij roep ik dat al te vaak. Maar dat St-Pierre weer ontzettend overtuigend was, spreekt voor zich. Ik ben ook wel fan van GSP. Dat maakt het ook moeilijker om objectief commentaar te geven. Ik had het idee dat we weer een GSP zagen die we allemaal kennen van de tijd waarin hij de weltergewichtdivisie domineerde, alleen een stuk groter en intimiderender.

Maar of hij zich kan meten met namen als Anderson Silva is maar de vraag. Door GSP’s lange sabbatical, zijn we misschien allemaal weer een beetje vergeten hoe goed hij ooit was, want in de tijd dat zowel GSP als Sllva actief waren, schreeuwden wij met z’n allen om een gevecht tussen de twee. Ik weet niet of ik op dit moment zou zeggen dat hij de beste is, of wordt, maar als hij nu zijn titel nog een handvol keren verdedigt, word ik misschien wel zodanig meegesleept met de actualiteit dat ik daar anders over denk.

Kris:
Als hij Whittaker verslaat, dan wel. Nu nog niet. Iedereen wist dat dit gevecht niet ging tussen de twee beste middengewichten van de wereld, dus ondanks de gordel kan St-Pierre nog niet de beste middengewicht van het moment genoemd worden. Als hij Whittaker verslaat, dan heeft hij echt zich bewezen op 185 pond en is die titel als de beste vechter ooit misschien wel op z’n plaats. Het blijft subjectief, aangezien Demetrious Johnson, en Jon Jones, ook in de race zijn die op andere dingen een streepje voor hebben op Rush, maar iedereen kan begrijpen als iemand St-Pierre de allerbeste ooit noemt.

Zie ook: De Driehoek: UFC 217 en UFC-vlieggewichtdivisie
Zie ook: De Driehoek: De armklem van Demetrious Johnson en gewichtsproblemen bij Lee

Thug Rose aan de top
In alle eerlijkheid: ik zag het niet aankomen. Ik dacht dat Joanna Jedrzejczyk de partij zou winnen. Maar Rose Namajunas verraste iedereen met haar winst in New York. Wat vooral indruk heeft gemaakt is het feit dat ze het staande gevecht won. Met dat gegeven de vraag. Is Namajunas zover gegroeid dat zij nu een stabiele kampioen is, of had Jedrzejczyk een slechte avond en komt ze terug om de titel te veroveren?

Thomas:
Ik ben wel benieuwd hoe dit zich ontwikkelt. Lange tijd beschouwde ik deze divisie in een soortgelijke staat als de vlieggewichtdivisie van Demetrious Johnson of de middelgewichtdivisie toen Anderson Silva nog kampioen was; er is een kampioen en de rest vecht voor plaats twee. Maar Rose Namajunas heeft mij werkelijk verbaasd en met mij een groot deel van de MMA-community. Ik gun het haar, want zo ervaren is ze nog niet en ik denk dat het winnen van deze titel en opeens in “verdedigingsmodus” gaan, haar ook goed zou kunnen doen in haar ontwikkeling. Dat ligt er volledig aan of ze dit goed oppikt. Het is een gegeven dat er meer druk op komt, maar daarmee creëer je diamanten. We gaan zien of Namajunas een diamant wordt, of verpletterd.

Wat betreft Joanna Champion, die is nu gewoon weer Joanna Jedrzejczyk en moet weer even haar best doen. Ik zie een rematch tussen de twee wel zitten, want uiteindelijk is dat de enige manier om erachter te komen wat het antwoord op jouw vraag is.

Kris:
De huidige situatie is heel erg vergelijkbaar met de dagen na UFC 193, toen Holly Holm de MMA-wereld shockeerde met winst op Ronda Rousey. Namajunas is 25 jaar met tien profgevechten op haar cv (!), dus het plafond is waarschijnlijk nog niet in zicht. Dit in tegenstelling tot Holm, die toen al 34 was en haar titel een gevecht later verloor aan Miesha Tate met een compleet andere stijl dan die van Rousey.

Ik zou het niet gek vinden als Thug Rose zodanig gegroeid is dat ze iedereen aan kan, maar de beste manier om dat te bewijzen is een uitdager met een compleet andere stijl verslaan zoals Jessica Andrade of Cláudia Gadelha. Iets wat Holly Holm dus niet lukte. Dat gezegd hebbende, heeft Jedrzejczyk genoeg gedaan om een directe rematch te eisen en ik schat in dat ze deze wel zal aannemen, in tegenstelling tot Rousey.