De Driehoek: DWTNCS en gevechten afslaan

0
399
Foto: Michael Hulstrom CC BY-SA 2.0

In ‘De Driehoek’ tackelen twee redacteuren van MMA Planet een paar actuele vragen over MMA, gesteld door een derde redacteur. Met deze tweewekelijkse rubriek willen wij bezoekers op een leuke manier op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen en onze meningen daarover met hen delen! In deze editie zullen we het hebben over De vragen zijn bedacht door Kris, de antwoorden komen van Oscar en Thomas.

DWTNCS
Dinsdag was de tweede aflevering van Dana White’s Tuesday Night Contender Series van dit seizoen en maar liefst vier van de vijf winnaars gingen naar huis met een UFC-contract. Iedereen lijkt positief over dit simpele concept: vijf gevechten per week in een uitzending van ongeveer twee uur om nieuw talent te vinden voor de UFC. Zijn jullie zo enthousiast zoals Dana White dat zelf ook is?

Oscar:
Ik heb het in alle eerlijkheid nog niet bekeken, maar ik snap de zoektocht naar talent wel. De UFC heeft geen talent nodig, maar sterren. Vechters die kijkcijfers weten te trekken en ik denk dat dit een instrument is om enerzijds goede vechters te vinden, maar tegelijkertijd te kijken of iemand ook een ‘needle mover’ is. Aangezien deze zeldzaam zijn snap ik het belang van zulke initiatieven.

Thomas:
Nee, ik heb op dit moment niet zoveel behoefte aan meer UFC-talent op de bühne. Ik heb het idee dat de subtop (en alles daaronder) al breed genoeg is en, op de vlieggewichtdivisie voor mannen na, alle divisies ook competitief genoeg zijn.

Zie ook: De Driehoek: Michael Bisping’s afscheid en Mousasi’s titel
Zie ook: De Driehoek: Alistair Overeem op UFC 225 en comebacks

Kiezen, kiezen, kiezen
De eeuwige machtsstrijd tussen promotor en vechter zorgt altijd ophef. Yair Rodriguez werd begin deze maand verrassend weer aangenomen nadat hij eerder ‘ontslagen’ werd omdat hij niet zonder loonsverhoging wilde vechten met Zabit Magomedsharipov op UFC 227. Ronaldo Souza doet nu iets soortgelijks door een gevecht met David Branch uit de weg te gaan omdat hij ‘niet geïnteresseerd’ is. “Als je handmatig gevechten wil kiezen, moet je niet tekenen bij de UFC”, zei Dana White nadat Rodriguez weer aangenomen was. Heeft White hierin gelijk? Moeten vechters die onder contract staan simpelweg elk gevecht aannemen dat ze krijgen, zoals Donald Cerrone? Of verdienen ze hier ook zelfspraak in en hoeveel?

Oscar:
Er bestaat geen goed of fout in deze kwesties. Het is maar waar je mee wegkomt bij de UFC. Testen hoever je kunt gaan. De een heeft daar meer geluk mee dan de ander. Er bestaan zover ik weet geen regels en de UFC is absoluut niet consequent op dit gebied, dus ik wens Souza al het succes in de wereld om de beste deal voor elkaar te krijgen. Bovendien hoop ik op de dag dat vechters collectief meer macht in handen krijgen om meer weerbaar te zijn tegen de grillen van de UFC.

Thomas:
Ik geloof in een gulden middenweg. Uiteindelijk is dit hun werk. Natuurlijk is het iets anders dan elke ochtend op kantoor aankomen, maar dan moet je ook maar doen wat er op je bureau ligt. Het mag niet zo zijn dat je zomaar elk gevecht moet aannemen, maar je mag wat mij betreft maar een aantal keer per jaar een gevecht afslaan. Anders vecht je een periode niet. De daardoor gemiste inkomsten gaan vanzelf pijn doen en ik denk dat veel vechters, vooral onderaan de top tien of daaronder, dan sneller een gevecht accepteren die ze liever niet zouden aanpakken.