De Driehoek: De toekomst van Kelvin Gastelum en MMA-ambities van Robin van Roosmalen

0
588
Foto: Michael Hulstrom CC BY-SA 2.0

In ‘De Driehoek’ tackelen twee redacteuren van MMAPlanet een paar actuele vragen over MMA, gesteld door een derde redacteur. Met De Driehoek willen wij bezoekers op een leuke manier op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen en onze meningen daarover met hen delen! In deze editie zullen we het hebben over Kelvin Gastelum en Robin van Roosmalen. De vragen zijn bedacht door Thomas, de antwoorden komen van Oscar en Kris.

Gastelum vreet zich door Belfort
Waar Vitor Belfort op zoek was naar een grote winstpartij in Brazilië, besloot Kelvin Gastelum dat het nalatenschap van ‘The Phenom’ maar ergens anders gesmeed moest worden. De granieten vuisten van Gastelum vonden al snel hun doel en in de eerste ronde moest Belfort het via TKO afleggen tegen de verrassend winnaar van het zeventiende seizoen van The Ultimate Fighter. Gastelum zette hiermee wederom een grote stap in zijn ontwikkeling en krijgt Anderson Silva als volgende obstakel op zijn “Legend ass whuppin’ tour”. Zien jullie Kelvin Gastelum op welter-, of middengewicht doorvechten? En in hoeverre zal hij daar succes behalen?

Oscar:
Kelvin Gastelum lijkt voorbestemd voor de rol van gatekeeper. Hij is sinds TUF ver gekomen, maar dringt niet door tot de top. Ik denk niet dat het uitmaakt waar hij vecht. Hij maakt waarschijnlijk iets meer kans op de echte top in weltergewicht. Helaas lukt het hem niet om dat gewicht te maken. Misschien dat voor hem een gewichtsklasse tussen deze twee in soelaas zou bieden. Gastelum is succesvol, maar geen toekomstige kampioen in de UFC.

Kris:
Gastelum is nog jong en heeft veel potentie, maar is simpelweg te klein voor middengewicht. Tegen Belfort en Tim Kennedy, die met een been al buiten de deur stonden, zag hij er goed uit, maar tegen iemand uit de huidige top vijf maakt hij weinig kans. Een winst op Silva zal dan ook niets anders dan een mooie toevoeging zijn. Zijn lichaamsbouw is prima voor weltergewicht, maar dat lijkt nu uitgesloten. Hij heeft 170 pond nog niet uit z’n hoofd gezet en ik hoop dat hij dit gewicht kan halen. Dan zou hij binnen twee tot drie jaar vechten voor de titel. Drie keer eerder lukte het wel, dus mogelijk heeft het bij andere pogingen aan professionaliteit gelegen. Als het echt een brug te ver is, dan kan hij op middengewicht ook nog een grote speler worden. Alleen geen titelhouder.

Zie ook: De Driehoek: Bisping vs. GSP en de groei van Bellator
Zie ook: De Driehoek: Germaine de Randamie, Cyborg en de rest van de vedergewichtklasse

Robin van Roosmalens MMA-toekomst
Naast Kelvin Gastelum, was ook Robin van Roosmalen dit weekend succesvol met “de kleine handschoenen”. Na hij tegenstander Risto Dimitrov met zogenaamde ‘F**k you-kicks’ bewerkt had, moest Dimitrov zich na twee minuten in de eerste ronde al gewonnen geven. Nadat Van Roosmalen vorig jaar judoka Theo Michailidis knock-out sloeg, is hij nu 2-0 in MMA. Aanstaande mei trekt ‘Pokerface’ de grote handschoenen weer aan voor een kickbokspartij op GLORY 41, maar zien jullie een (serieuze) MMA-toekomst voor hem in het verschiet?

Oscar:
Het geld en de roem zit niet meer in het kickboksen. Als Van Roosmalen serieus in MMA iets wil bereiken moet hij het kickboksen per direct laten vallen. Het is een risico, maar aan de andere kant is er met kickboksen voor hem niets meer te bereiken. Als hij een goed plan heeft kan hij nog ruim tien jaar vooruit en de top bereiken. Maar dan moet de focus nu wel gericht zijn op MMA.

Kris:
Robin van Roosmalen zag er goed uit, hoewel dat relatief is gezien zijn tegenstander, en het is duidelijk dat hij de staande vaardigheden bezit. Dat wil niet zeggen dat elke kickbokser zomaar kan overstappen, maar heeft hij daar bovenop ook een zwarte band in judo. Als hij zich volledig op MMA stort zie ik hem ver komen. Van Roosmalen is 27 jaar, niet te oud, en heeft al kennis opgedaan bij The Blackzilians (dat onderhand opgeheven is). Het is wel noodzakelijk dat hij volledig de overstap maakt, want beide vechtkunsten jongleren is simpelweg geen geslaagd huwelijk. Hierdoor moet hij wel weer onderaan beginnen en ik kan me voorstellen dat een wereldtopper in een sport niet opnieuw de ladder vanaf de eerste tree wil beklimmen bij een andere.