De Driehoek: Conor McGregor’s streken en de titel van Khabib Nurmagomedov

0
533
Foto: Michael Hulstrom CC BY-SA 2.0

In ‘De Driehoek’ tackelen twee redacteuren van MMA Planet een paar actuele vragen over MMA, gesteld door een derde redacteur. Met deze tweewekelijkse rubriek willen wij bezoekers op een leuke manier op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen en onze meningen daarover met hen delen! In deze editie zullen we het hebben over Conor McGregor die van zich laat horen en de nieuwe UFC-lichtgewichtkampioen: Khabib Nurmagomedov. De vragen zijn bedacht door Thomas, de antwoorden komen van Oscar en Kris.

Boy oh boy…
Wat een week hebben we gehad. Mocht je het niet (compleet) meegekregen hebben of, net zoals ik het overzicht kwijtgeraakt zijn, is hier de samenvatting: Conor McGregor viel de bus waarin meerdere UFC-vechters van het Barclays Center naar hun hotel werden vervoerd aan met onder andere dranghekken, stoelen en steekwagens, waardoor hij achter de tralies belandde en Michael Chiesa en Ray Borg niet konden vechten op UFC 223.

Een mogelijke verklaring voor dit gedrag is dat McGregor het idee heeft gekregen dat hij alles kan maken, door zijn machtspositie binnen de UFC. Denken jullie dat dit klopt? Heeft de UFC dit aan zichzelf te danken door de manier waarop zij McGregor gepositioneerd hebben en wat is een passende straf voor de Ier?

Oscar:
Of de UFC debet is aan deze situatie? Ja, mogelijk. Dat McGregor in staat is om tot zulke acties over te gaan is waarschijnlijk zijn karakter en achtergrond. Het feit dat hij zich gesterkt voelt om dit bij een UFC-evenement uit te voeren zegt zeer mogelijk iets over het zelfvertrouwen van zijn positie. Je kunt dit natuurlijk niet zeker weten. Misschien had McGregor dezelfde keuze gemaakt, ook al was zijn machtspositie minder groot.

Toch denk ik dat het wel meespeelt. Maar dan niet alleen het feit dat hij veel speelruimte heeft in de UFC, maar zijn positie in het geheel. HIj heeft het geld en middelen om zijn actie makkelijk uit te voeren en als je zo’n grote fanbase hebt, is het niet ondenkelijk dat hij zich in de afgelopen tijd groter is gaan wanen dan wenselijk. Wat een passende straf is vind ik lastig. Ideaal gezien krijgt hij een straf die hem echt raakt. Een straf die hem met beide benen op de grond zet. Voor de geloofwaardigheid van de UFC zou ik hem minimaal een jaar schorsen en flinke boetes opleggen. Naast de rechtszaken die ongetwijfeld zullen volgen.

Kris:
Het is niet zozeer de positie waarin de UFC McGregor heeft gezet, maar dat hij altijd geprofiteerd heeft van de vrijheden die bij zo’n positie komen. Dankzij die vrijheid is hij de UFC ontgroeid (hoewel ze samen nog steeds sterker zijn dan als twee individuen) en dus enigszins onaantastbaar. Daardoor kan hij ook veel meer maken dan anderen zonder dat de UFC ernaar omkijkt, maar met deze actie is hij de grens overgegaan dat ze niet zomaar kunnen doen of hun neus bloedt.

Of dat ook resulteert in een straf? Ik denk het niet. In ieder geval geen echte. Misschien een voor de bühne wat eigenlijk geen straf is, zoals een schorsing van drie maanden en een boete waarvoor hij z’n bed niet eens uitkomt o.i.d. Dan kan de UFC zeggen dat ze er iets aan gedaan hebben en nog steeds vrolijk zakendoen met hem. Zo’n positie is enigszins begrijpelijk, aangezien hij de man is die Endeavor grotendeels uit miljardenschuld moet trekken. Dat gezegd hebbende, vind ik hem de laan uitsturen de enige toepasselijke straf. Dat zou namelijk wel het gevolg zijn bij een ‘gemiddelde UFC-vechter’.

Zie ook: De Driehoek: UFC-weltergewichtdivisie en MMA buiten UFC en Bellator
Zie ook: De Driehoek: Cro Cop naar Bellator en DJ vs. TJ

Nurmagomedov (eindelijk?) kampioen
Nadat het stof was neergedaald, kwam er een nieuwe onbetwiste lichtgewichtkampioen uit de kooi op UFC 223: Khabib Nurmagomedov. Schijnbaar ongeroerd door bovengenoemd incident gaf hij weinig kans late vervanger Al Iaquinta, die veel moed toonde door het gevecht aan te nemen. Nurmagomedov is hierdoor nu kampioen van “McGregor’s divisie”, iets wat een deel van de MMA-fans al tijden zag aankomen. Zien jullie iemand binnen korte tijd deze titel weghalen Nurmagomedov of blijft het voorlopig ‘Khabib Time’?

Oscar:
Ik zag het lichtgewicht absoluut niet als “McGregor’s divisie”. Zijn enige echte wapenfeit is de titel winnen van een geïntimeerde Eddie Alvarez. Dat is een noemenswaardige verdienste, maar het maakt hem geen volwaardig kampioen. In mijn optiek was Tony Ferguson de kampioen en die is door Khabib Nurmagomedov nog niet verslagen. Dat gevecht zal meer uitwijzen wie kans maakt om de dominante factor te kunnen zijn. Maar zelfs als Nurmagomedov wint van Ferguson geloof ik niet dat hij lang zal domineren. Daarvoor is hij niet compleet genoeg. Zeker na zijn gevecht met Al Iaquinta zal iemand een manier ontdekken hoe je het beste tegen hem kan vechten. Daarnaast verwacht ik nu al dat iemand met de juiste stijl en vaardigheden, zoals bijvoorbeeld Brian Ortega, heel gevaarlijk voor Nurmagomedov is.

Kris:
Ik vind Tony Ferguson de beste en meest complete vechter van de gewichtsklasse en na zaterdag is dat mij nogmaals bevestigd. Nurmagomedov’s verdediging was niet opperbest en ik denk dat Ferguson dat kan exploiteren met het risico om naar de grond gesmeten te worden. Die risico’s durft hij wel te nemen met zijn vaardigheden. Of hij dat binnenkort mag bewijzen is de vraag als je rekening moet houden met Conor McGregor, die overal mag voordringen, en de vloek die op het gevecht Nurmagomedov-Ferguson heerst. McGregor zie ik niet winnen van Nurmagomedov, zeker niet direct na lange tijd.