De Driehoek: Conor McGregors mentaliteit en de dopingfalen rond Bellator 149

0
1489
Foto: Michael Hulstrom CC BY-SA 2.0

In De Driehoek tackelen twee redacteuren van MMAPlanet een paar actuele vragen over MMA, gesteld door een derde redacteur. Met ‘De Driehoek’ willen wij bezoekers op een leuke manier op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen en onze meningen daarover met hen delen! In deze editie zullen we het hebben over Conor McGregor, alsook Bellator na Bellator 149. De vragen zijn bedacht door Kevin, de antwoorden komen van Ardin en Oscar.

McGregors mentaliteit
Afgelopen week verloor Conor McGregor van Nate Diaz op UFC 196. Conor is één van de grootste vechters, zo niet de grootste, van het moment binnen de UFC. Een onverslagen vechter in de UFC (zoals Jon Jones is en Conor was) brengt altijd wat mystiek en een grote ‘wat als’ met zich mee. Het is een groot onderdeel wat een hype kan stimuleren. Conor is deze nu kwijt door een uitstapje te maken met twee weken voorbereiding tegen een tegenstander twee gewichtsklassen hoger. Wat vinden jullie, was dit een domme zet van McGregor en had hij dit gevecht af moeten slaan of is het een frisse mentaliteit van het aangaan van uitdagingen zonder altijd de veilige weg te kiezen?

Ardin:
Allereerst wil ik even kwijt dat Conor McGregor in de persoon van Nate Diaz geen tegenstander trof die (qua postuur in het algemeen en dus niet alleen qua lengte) vele malen groter was dan hij – iets dat de veel gebruikte formulering ‘twee gewichtsklassen hoger’ wel doet vermoeden. Sterker nog, ik durf zelfs te stellen dat McGregor in het dagelijkse leven zwaarder en bonkiger is dan Diaz. Laatstgenoemde is helemaal geen prototype weltergewicht zoals Robbie Lawler, Johny Hendricks of Tyron Woodley, dat buiten gevechten om rondloopt op 90+ kilo. Het argument ‘McGregor stond tegenover een grotere en sterkere vechter’, vind ik dus onzin.

De langere armen en grotere reikwijdte van Diaz, gepaard met zijn welbekende sublieme bokstechniek en van graniet gemaakte kin, maakte uiteindelijk het verschil. Terugkomend op je vraag: McGregor blijft McGregor. Zoals hij al meerdere malen heeft aangegeven houdt hij van uitdagingen. Zijn beslissing om tegen Diaz te vechten kan niet onverstandig genoemd worden, als je nagaat dat ‘The Notorious’ het in eerste instantie wilde gaan opnemen tegen Rafael Dos Anjos, de man die op zijn beurt Nate Diaz kansloos liet in hun ontmoeting. McGregor heeft ballen, dat moet ik hem nageven. Collega’s zouden een voorbeeld kunnen nemen aan zijn bravoure en vechtlust.

Oscar:
Conor was natuurlijk niet geheel ongeslagen, maar hij bracht zeker een mysterie met zich mee. Dat is nu voor een deel wel weg. Elk gevecht brengt een risico met zich mee. Ik denk dat zijn originele partij tegen Dos Anjos een groter risico met zich meebracht, maar tegelijkertijd was er ook meer te winnen: een tweede kampioenschap. In antwoord op de vraag: ja, ik denk dat het een strategisch slechte zet was. Nate Diaz is iemand die zich niet laat intimideren door de act van McGregor en daarbij had hij niets te verliezen. Met de verandering in gewichtsklasse, de lengte van Diaz en superieure vaardigheden op de grond was dit een gevaarlijk gevecht. Ik geef toe dat ik dacht dat McGregor het zou winnen, maar het was een groot risico. Tegelijkertijd had een winst misschien wel een partij met Lawler opgeleverd, maar toch.

Zie ook: De Driehoek: Anderson Silva en Conor McGregor vs. Nate Diaz
Zie ook: De Driehoek: Bellator vs. UFC en Lawler vs. de rest

Kimbo en Shamrock gepakt met doping
Het event Bellator 149, wat het best bekeken was in de geschiedenis van de organisatie, heeft naast teleurstellende gevechten nog een bittere nasmaak gekregen. Namelijk dat Ken Shamrock en Kimbo Slice, beiden gefaald hebben bij een dopingcontrole voor het gevecht. Ken Shamrock verloor de hoofdpartij van Bellator 149 en Kimbo Slice won het co-main event. De grootst gepromote namen falen een dopingcontrole, wat betekent dit in jullie ogen voor Bellator en haar toekomst?

Ardin:
Bellator timmert stevig aan de weg, getuige de kijkcijfers en meest recente toevoegingen van vechters. Ik denk dat Bellator CEO Scott Coker voor nu gewoon zoveel mogelijk kijkers probeert te trekken door promootbare namen zoals Royce Gracie, Ken Shamrock en Kimbo Slice in te zetten, met als doel het bekender maken van Bellator onder de mainstream-fans. Vooralsnog lukt hem dat ook aardig – dus het feit dat er door doorgewinterde MMA-fans zeer kritisch op Bellator 149 werd gereageerd, neemt Coker gewoon maar op de koop toe. Het plan op de langere termijn is dan waarschijnlijk om met de grote namen die Bellator heeft weten te strikken, het niveau van de gevechten niet alleen te waarborgen maar ook te verhogen. Met vechters als Phil Davis, Ben Henderson, Josh Thomson, Matt Mitrione en binnenkort misschien zelfs Rory MacDonald (je weet maar nooit) in de gelederen, is er in ieder geval hoop op slagen. Ik ben geen expert op het gebied van marketing en kijkcijfers, maar mijn gevoel zegt dat dit de koers is die Bellator wil varen.

Oscar:
Dat is een goede vraag. Ik denk dat het niet veel uitmaakt. Ken Shamrock en Kimbo Slice trekken kijkers vanwege hun naam, nostalgie en het spektakel. Zij staan niet meer aan de top en zullen – in ieder geval geen legitieme – aanspraak meer maken op een kampioenschap.

Als een kampioen of iemand die zich naar het kampioenschap toewerkt wordt gepakt met doping doet dat af aan de prestatie. Het doet natuurlijk altijd af aan elke prestatie, maar op deze manier blijven we toch over deze vechters praten. In het geval van Bellator, in combinatie met deze heren, kun je stellen dat er geen goed of slecht nieuws bestaat, alleen nieuws.