‘The Crippler’ houdt het voor gezien

1
1092

Chris ‘The Crippler’ Leben houdt het voor gezien en stopt met Mixed Martial Arts. De Amerikaan verloor zijn laatste vier gevechten en maakte er in zijn laatste gevecht voortijdig een einde aan tegen Uriah Hall. Hiermee eindigt een lange carrière in de UFC vol ups en downs, zoals hij ook op Facebook en op The MMA Hour van afgelopen maandag laat weten:

Dear fans:
man, it’s been a long couple weeks pondering this real big decision. My career was one hell of a roller coaster ride. Highs and lows and everything in between, but I wouldn’t change anything. It’s made me who I am today. And without all of you, there’s no way I could have got through it. The facebook, tweets, emails, all the people that stood behind me through the ups and downs, you were my motivation and my drive. Thank you. But I gotta say, I’ve had the most fights in the middleweight division, I’ve landed the most strikes in the UFC, certainly don’t have the best record, but my opponents always knew they were getting in a fight! The UFC is the cream of the crop. The UFC athletes are getting better every year. I survived almost 10 years in the gauntlet that we call the UFC. It’s my time to bow out from competing, certainly not from this sport. Time for me to make the switch over to coaching, cornering, and helping younger fighters in any way I can. If you’re in San Diego, I’ll be coaching the team at Victory, please stop in and drop by to say hi. Yeah, I’m not going to make this a tear jerker, I’m gonna miss it, I’m going to miss you guys, thank you so much! Peace i’m out! LOL

Leben kan beschreven worden als een van de favorieten van UFC-president Dana White. Tijdens het eerste seizoen van ‘The Ultimate Fighter’ was ‘The Crippler’ één van de hoofdrolspelers door zijn problemen met alcohol (waardoor hij het bed van Jason Thacker onder urineerde) en ruzie met Josh Koscheck en Bobby Southworth volledig uit de hand liep. Toch was hij een favoriet onder de fans met zijn gewelddadige vechtstijl en wil om staand te vechten. Velen noemden hem ook wel ‘The American Zombie omdat hij veel stoten opving om een mokerslag zelf terug te geven, zoals te zien in gevechten met Terry Martin en Wanderlei Silva, zijn grootste overwinning en tevens laatste overwinning in de Octagon.

Leben kwam tot de halve finale van TUF 1 waarin hij uitgeschakeld werd door Kenny Florian vanwege een snee. Hierna begon zijn UFC-loopbaan echt met een overwinningen op de eerder genoemde Jason Thatcher, voormalig number 1 contender Patrick Côté, Edwin Dewees, Jorge Rivera en Luigi Fioravanti. Met een record van 14-1 was een titelgevecht bijna binnen. Er was nog één obstakel: de debuterende Anderson Silva die weinig zin had in een vuurgevecht met Leben. Binnen 49 seconde lag ‘The Crippler’ op het canvas en werd hij het eerste slachtoffer van ‘The Spider’ in de UFC.

Dichterbij de titel zou de Amerikaan niet meer komen, maar het aantal fans nam wel in grote aantallen toe vanwege zijn vechtstijl. Dit liet hij meteen zien tegen Jorge Santiago door hem met een linker stoot knock-out te slaan aan het begin van de tweede ronde. Maar het werd nooit een wederopstanding richting de top door verliespartijen tegen Jason MacDonald en Kalib Starnes. De twee gevechten erna won hij van Terry Martin en Alessio Sakara via zijn harde mokerslagen (beide ‘Knockouts of the Night’).

Een grote test tegen Michael Bisping in de main event van UFC 89 in Manchester volgde, waarin Bisping de betere was via unaniem besluit. Toen volgde de eerste schorsing van negen maanden voor Leben vanwege het gebruik van Stanozolol. Zijn eerste gevecht na zijn schorsing was in zijn thuisstad Portland, maar dat werd ook geen succes. Tegenstander Jake Rosholt maakte korte metten met ‘The Crippler’ via submission via arm-triangle choke die Leben bewusteloos maakte.

2009 was een slecht jaar voor Leben met de schorsing en het verloren gevecht tegen Rosholt, maar 2010 was het tegenovergestelde hiervan. Het begon met een overwinning op Jay Silva en werd opgevolgd met een ‘Knockout of the Night’-bonus door een overwinning op Aaron Simpson. Twee weken na het gevecht met Simpson verving Leben Wanderlei Silva in de co-main event van UFC 116. Hierin vocht de Amerikaan tegen Yoshihiro Akiyama en won hij opnieuw met een bonus. Zijn tweede overwinning in twee weken (ditmaal via triangle choke in de derde ronde) en de ‘Fight of the Night’-bonus op zak was een grote opsteker voor Leben. Direct na zijn gevecht met “Sexyama” was het doel dan ook duidelijk: ‘Come on Wanderlei, I’ll take you out, too!’ schreeuwde Leben in de camera.

Nieuwjaarsdag 2011 kon echter niet slechter beginnen voor Leben. Silva moest een knieoperatie ondergaan en ‘The Crippler’ nam het in de co-main event van UFC 125 op tegen Brian Stann. Dit was een grote afstraffing en Leben. Hij verloor het gevecht via TKO in de eerste nadat hij werd overrompeld door stoten en knieën.

Zes maanden later was hij terug in de Octagon voor de co-main event UFC 132. Ditmaal kreeg hij zijn zin: Wanderlei Silva. Een eventueel titelgevecht leek ver weg, maar het gevecht op zich was genoeg om fans enthousiast te maken. In aanloop naar het gevecht toe sprak Leben veel bewondering uit voor ‘The Axe Murderer’ en velen hoopten op een gevecht met veel actie waarin iemand uiteindelijk bewusteloos op het canvas zou liggen. Dit gebeurde half. Het kostte Leben precies 27 seconden om Silva knock-out op de grond achter te laten na een paar harde stoten van Leben in de clinch.

http://youtu.be/W9CzrgFDo6k

Opnieuw volgde een groot gevecht: de main event van UFC 138 in Birmingham tegen Mark Munoz, wat tevens de eerste main event van vijf ronden was in de UFC waar geen titel op het spel stond. Leben verloor dit gevecht via TKO door een snee tussen de tweede en derde ronde in, en daarna kreeg hij opnieuw een schorsing. Toevallig opnieuw na een gevecht in Engeland. Dit keer werd hij betrapt op het gebruik van Oxymorphone en oxycodon. Hierdoor stond hij ruim een jaar aan de kant en kon hij geen gevecht meer winnen. Verliespartijen tegen Derek Brunson en Andrew Craig via jurybesluit volgden, maar Dana White liet duidelijk weten dat hij Leben niet wil ontslaan. Wel liet hij weten dat het beste er vanaf was bij Leben:

“Zijn vechtstijl is niet gezond voor hem. Hij wordt ook ouder en de grote onderbrekingen helpen hem ook niet. Ik moet bedenken wat het beste voor hem is, iets wat mensen haten als ik dat zeg en doe.”

Een laatste gevecht tegen Uriah Hall volgde. Een gevecht tussen twee strikers die het gevecht graag staand uitvechten. Hall zijn potentie zien en liet duidelijk het verschil zien tussen vechters van toen en nu. Leben ging in het slot van de eerste ronde neer, maar haalde het einde van de ronde wel. Toch was het al voorbij. ‘The Crippler’ besloot er zelf een einde te maken vanwege de schade die hij had ontvangen en, volgens zichzelf, al knock-out was. ‘I’m done’ zei hij en stapte de Octagon uit. De eens onverwoestbare vechter ging op eigen initiatief de kooi uit en de ooit onverwoestbare kin van ‘The American Zombie’ had duidelijk schade opgelopen.

http://youtu.be/A-s6-MpjaNc

Leben zal zich nu gaan focussen op coachen. Hij is de nieuwe hoofdcoach van Victory MMA en gaat daar les geven. Na twaalf jaar actief MMA en 22 gevechten (12-10) in de UFC houdt hij er op eigen initiatief mee op. Weinig vechters nemen zelf de beslissing om de handschoenen op te bergen en Chris Leben is waarschijnlijk de meest onwaarschijnlijke die dat ook zou doen. Toch deed hij dat. Wat overblijft zijn de herinneringen.

1 COMMENT