Column: “Don’t leave it in the hands of the judges”

3
557

Unanimous decision, majority decision, split decision, unanimous draw, majority draw en split draw. In het hedendaagse MMA zijn dit de mogelijke uitkomsten wanneer een gevecht beslist moet worden door de 3-koppige jury. Het is de ‘minst slechte’ manier om een winnaar aan te wijzen in een gevecht waar een submission of (T)KO niet voor een vroegtijdig einde heeft gezorgd. Maar zoals in elke sport waarin gejureerd wordt, houden sommige beslissingen de gemoederen bezig. Zo ook het main event van UFC 143

Diaz en Condit gingen elkaar 5 ronden te lijf in een gevecht voor de UFC welterweight interim titel. Het verloop is vrij makkelijk te schetsen: gedurende 25 minuten was het Diaz die het gevecht dirigeerde, maar in zijn jacht stuitte hij keer op keer op het goede voetenwerk van ‘The Natural Born Killer’, die met sterke combinaties, spinning back fists en geplaatste low kicks buiten het bereik van de ‘Stockton slap’ wist te blijven. De juryleden riepen Condit unaniem tot winnaar uit. Diaz was het hier niet mee eens en gaf aan het volgens hem incestueuze MMA-wereldje de spreekwoordelijke rug toe te keren.

Meer lezen? Klik hier.

3 COMMENTS

  1. Het klopt dat je in ideale omstandigheden de wedstrijd niet naar de judges moet laten gaan. Als je zo erg domineert, moet je het ook af maken. MAAR, helaas is het niet altijd mogelijk het af te maken. Oftewel door tijd te kort, conditie die inzakt of gewoonweg omdat de atleten van zeer vergelijkbaar niveau zijn.

    Dan is het zaak dat er goede judges zitten. Als je ziet hoe sommige gevechten gescoord worden vraag je je echt af welk gevecht ze hebben zitten kijken. Die Cecil Peoples bijvoorbeeld, liet Shogun toenertijds van Machida verliezen omdat hij lowkicks niet als relevant zag. Nu laatie Condit winnen oa op basis van de lowkicks… wtf

    Het probleem is dat de judges uit het boksen of het worstelen komen en niet uit het MMA zelf. Het is dus zaak dat de Athletic Commision snel MMA judges opleidt en inzet.

    my two cents 😉