ONE Championship past regels voor wegingen aan

0
912

ONE Championship past de regels aan voor wegingen. De Aziatische organisatie gaat vechters streng controleren met een hoop nieuwe regels om uitdroging en dramatisch afvallen te voorkomen. Dit maakt de organisatie bekend.

Vechters zullen hierdoor op hun ‘loopgewicht’ vechten in plaats van een enorm gewichtsverschil van de dag ervoor. Uitdrogen zal niet meer worden toegestaan en er komen meer controlemomenten. Hiervoor zijn zeven hoofdregels opgesteld:

1. Atleten moeten hun loopgewicht en dagelijkse trainingsgewicht doorgeven. Atleten zullen input geven en hun dagelijkse gewicht online opgeven via een online web portaal. Atleten mogen wekelijks de data geven, maar moeten hun gewicht van elke dag opgeven.

2. Atleten zullen op gewichtsklassen aangewezen worden gebaseerd op gesorteerde data en willekeurige controles. Atleten zijn niet toegestaan om een gewichtsklassen naar beneden te gaan acht weken voor een evenement.

3. Tijdens de week van het gevecht wordt het gewicht dagelijks gecontroleerd. Urine dichtheid wordt ook gecontroleerd op de dag na aankomst en drie uur voor het evenement. Atleten moeten de hele week in hun gewichtsklasse blijven en gewicht hydratatie testen voltooien tot drie uur voor het evenement. Als een atleet buiten de gewichtsklasse valt of een controle faalt, zijn ze gediskwalificeerd van het evenement. Doktoren mogen aanvullende tests aanvragen.

4. Gevechten op ‘catch weight’ zijn toegestaan, maar de atleet met het zwaardere gewicht zal niet meer dan 105 procent van diens tegenstander wegen.

5. ONE zal willekeurige gewichtscontroles doen op eigen discretie.

6. Atleten mogen van gewichtsklasse veranderen, maar moeten dat meer dan acht weken voor de wedstrijd doen en binnen hun nieuwe gewenste gewicht wegen op dat moment. Daar bovenop moeten atleten een specifieke urine dichtheid-test voltooien als hun gewicht binnen de limieten van hun nieuwe gewichtsklasse zitten. ONE-doktoren kunnen aanvullende tests aanvragen om het hoeveelheid gewicht aan te geven dat afgevallen mag worden in een bepaalde tijd.

7. Het gebruik van infusen ter bevordering van rehydratie wordt niet goedgekeurd.

Zie ook: Barao flauwgevallen tijdens afvallen, Joe Soto krijgt titelgevecht in debuut
Zie ook: Johny Hendricks heeft nog steeds last van niersteen

ONE geeft daarnaast ook bepaalde limieten op dat vechters mogen wegen:
3 weken tot dag van het gevecht: vechters moeten op de contracteerde gewichtsklasse zitten
4 weken: 1,5 procent over de max. toegestaan
5 weken: 3 procent boven de max. toegestaan
6 weken: 4,5 procent boven de max. toegestaan
7 weken: 6 procent boven de max. toegestaan
8 weken: +6 procent boven de max. toegestaan

ONE-doktoren mogen hierbij +/- 0,5 procent speling geven in een wekelijkse controle.

UFC/Bellator uitgedaagd
ONE-voorzitter Victor Cui daagt hiermee ook Bellator en de UFC uit om dit programma te implementeren. “ONE Championship heeft de weg vrijgemaakt voor MMA in Azië en we hebben altijd voorop gestaan in de innovatie voor de sport geweest. Door het verbannen van afvallen door uitdroging, hebben we wereldwijd het voortouw genomen voor betere veiligheidsnormen voor professionele MMA-atleten.”

“Wij geloven dat door de uitvoering van dit nieuwe wegingprogramma, onze vechters een veiliger en gezonder leven zullen hebben binnen en buiten de kooi. Ik nodig de andere twee globale MMA-organisaties, Bellator en de UFC, uit om in onze voetsporen te treden om atleten te beschermen en het afvalproces via uitdroging weg te werken.”

Jianbing Yang
Dit nieuwe programma is ongetwijfeld een reactie op de dood van Jianbing Yang. De Chinese vechter stierf vorige week in het San Juan De Dios ziekenhuis in Pasay tijdens het afvallen. In aanloop naar ONE Championship 35 ging zijn afvalproces fout en werd hij met spoed naar het ziekenhuis afgevoerd vanwege uitdroging en een zonnesteek.