Californië steunt nieuwe regelgeving voor gewichtsmanagement

0
365
Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC via Getty Images

Er lijkt een groots nieuw regelsysteem ingevoerd te worden betreft gewichtsmanagement voor MMA-vechters. De California State Athletic Commission (CSAC) heeft dinsdag unaniem voor gestemd op een tienstappenplan om extreem afvallen en uitdroging in MMA tegen te gaan.

In het plan staan regels beschreven voor strengere boetes voor te zware vechters, gewichtsmetingen op wedstrijddagen en de toevoeging van nieuwe gewichtsklassen. Andy Foster, hoofdbestuurder van het CSAC, plant om het plan op 15 juni te presenteren, aldus MMA Fighting.

Maatregelen
Een vechter die gewicht mist zal bij aanname van het nieuwe systeem twintig procent van ‘alle bonussen’, zoals ‘winbonussen’, moeten inleveren aan hun tegenstander die wel op gewicht is. De boete van twintig procent van hun startgage, waarbij de helft naar de tegenstander en de helft naar de commissie zelf, blijft wel in stand.

Als vechters meerdere keren hun streefgewicht missen, worden ze aanbevolen om een gewichtsklasse omhoog te gaan.

Het wegen op wedstrijddagen wordt geïmplementeerd om te zien hoeveel gewicht vechters aankomen tussen weging en gevecht. Als een vechter meer dan tien procent van zijn of haar lichaamsgewicht terugkrijgt, zal hij of zij aanbevolen worden om een gewichtsklasse omhoog te gaan.

Daarnaast zullen extra gewichtsklassen toegevoegd worden: 165 pond, 175 pond, 195 pond en 225 pond. Hierbij zal de 170 pond-divisie niet verdwijnen vanwege de ‘iconische status’ in het MMA, aldus Foster.

UFC geeft steun
Op vrijdag gaf Jeff Novitzky ‘formeel’ zijn steun namens de UFC in een brief: “De UFC moedigt nieuwe stappen voor veilige gewichtsmanagement aan, zoals in het tienstappenplan van de CSAC staat beschreven, als het in extra gezondheids- en veiligheidsbevorderingen en positieve feedback van promotors, vechtsporters en hun trainingskampen resulteert.”

Het eerste UFC-evenement waarbij deze regels uitgevoerd zouden kunnen worden is UFC 214, dat op 29 juli in Anaheim plaatsvindt. Hierbij vecht UFC-lichtzwaargewichtkampioen Daniel Cormier voor de tweede keer tegen Jon Jones.