BJJ: Nooit het begin, vaak wel het einde

0
1085
Conor McGregor werd verslagen op de voeten, ging naar de grond waar Nate Diaz het kon afmaken.

Jiu-jitsu, bitch! Whut! Toen Nate Diaz en Miesha Tate ieder hun wedstrijd wonnen met een submission, leek het alsof er haast niets was veranderd tussen UFC 1 en UFC 196. Na al die jaren MMA bewijst het Braziliaanse jiujitsu zich nog altijd als de dominante vechtsport, die het gevecht nooit begint maar vaak wel eindigt. Toch was het dankzij andere vechtstijlen dat BJJ kon stralen.

Het zag er niet zo heel goed uit, die eerste ronde voor Diaz en de eerste paar rondes voor Tate. Beide lagen achter op punten en hadden moeite met hun tegenstander. Tate stond op het punt haar laatste kans op een UFC-titel te verspelen toen ze in de slotronde Holm in een ijzeren rear naked-choke in slaap wist te wurgen.

Het toetje voor de BJJ-fans moest toen nog komen. De grote mond en arrogantie van Conor McGregor zorgen voor haat en liefde, maar vooral veel kijkers en ‘butts in seats’. Ook in Nederland konden we live meegenieten van het evenement waarin McGregor tegen Diaz tot de realisatie kwam dat niet iedereen onder de indruk is van zijn stoottechnieken.

Het staande gevecht was en is McGregors kracht, maar toen hij merkte dat zijn stoten weinig uitrichtten tegen de scheldende en middelvinger-opstekende Nate Diaz, kreeg hij al snel een wanhopige blik in zijn ogen. Een blik die in de tweede ronde meerdere malen kortstondig helemaal wegdraaide toen Diaz hem met krachtige slagen aan het wankelen bracht.

Na de zoveelste stoot dook McGregor naar Diaz voor de takedown. Niet slim, maar McGregors hersenen functioneerden op dat moment al niet meer optimaal. Diaz vond het allemaal prima, zoals hij zelf zei: “Mijn jiujitsu is er altijd voor mij.” Daar kwam McGregor ook achter toen hij moest aftikken en al zijn grote woorden kon inslikken.

BJJ wins the day! Maar wie goed kijkt, ziet dat het meer is dan BJJ. MMA is gegroeid tot een volwaardige sport met vechters die alle facetten van het vechtspel beheersen. Zowel Tate als Diaz beëindigden hun gevecht dankzij BJJ. De één uit wanhoop de ander omdat hij aan de winnende hand was. Maar het was de combinatie met hun staande spel waardoor ze aan de winst kwamen.

Ondanks dat Holm meerdere kampioensgordels in het boksen en kickboksen bezit en in haar vorige gevecht Ronda Rousey nog kansloos tegen het canvas trapte, hield Tate zich staande tegen haar en kon ze het gevecht vervolgens naar de grond sturen voor de verlossende verwurging.

Dankzij Diaz’ superieure bokstechniek dwong hij tegenstander McGregor het gevecht naar een andere plek te brengen. Helaas voor de Ier was ook daar Diaz de baas.

Elk gevecht begint staand, maar wie een kampioen in MMA wil worden moet zich ook bekwamen in alles wat er daarna komt. Van een ‘Showtime Pettis’-trap vanaf de kooi en een suplex gooi uit het worstelen tot de submissions uit het BJJ: in het MMA kom je het allemaal tegen.

Kun je dat alles, dan ben je met recht de baddest man (of woman) on the planet.