Betalen maar: Conor McGregor heeft de UFC en twee divisies in een wurggreep

1
1272
Foto: Al Bello/Zuffa LLC via Getty Images

Ze hadden klaar moeten liggen, “spitshined” en al, maar toen Conor McGregor het ondenkbare deed en als eerste UFC-vechter gelijktijdig kampioensgordels in twee verschillende gewichtsdivisies won, stond hij met máár een gordel om zijn middel. Terwijl Joe Rogan de microfoon omhooghield, zette McGregor Dana White op zijn plek voor deze onvergeeflijke fout: Hoe de “fook” konden ze dit nou vergeten?!

Als een schoothondje vloog White de Octagon uit wanhopig op zoek naar een gordel. Hij vond er eentje bij Tyron Woodley, de weltergewichtkampioen is de afgelopen dagen veelvuldig een “bitch” genoemd door McGregor en kon nu ook nog zijn gordel doneren aan zijn plaaggeest.

Seconden voordat Woodley’s gordel door White om McGregor werd gehangen, was deze in zijn interview na afloop net begonnen met de woorden: “Ik wil graag even de tijd nemen om mijn excuses aan te bieden… Aan helemaal niemand!”

In een tijdsbestek van tien minuten schoffeerde McGregor Eddie Alvarez, UFC-president Dana White, Tyron Woodley en een rooster aan naamloze vechters onwaardig voor een shout-out.

“We zijn hier niet alleen maar om mee te doen, we zijn hier om de boel over te nemen”, zei McGregor al in 2014 en die voorspelling is zaterdag definitief uitgekomen.

Voorafgaand aan het gevecht was McGregor overal, van CNN tot kwaliteitskrant The Guardian. De ticketverkoop voor Madison Square Garden, waar de grootste sterren hebben opgetreden en Muhammad Ali volle zalen trok, bracht de locatie een recordopbrengst van 17,7 miljoen dollar. “Het enige gevecht dat dit record kan breken, is als de duivel tegen Jezus vecht”, grapte White dan ook tegen de media over het record. Alhoewel op het moment van schrijven nog onbekend is hoeveel pay-per-views er zijn verkocht, heeft White al laten doorschemeren dat ook daar het record is verbroken.

Met een startsalaris van 3 miljoen dollar was het gevecht voor McGregor ook zeer lucratief. Daar komt een deel van de pay-per-view opbrengst nog bij, plus zijn bonus van 50.000 dollar voor “performance of the night” en een fooi van Reebok.

Het zal McGregor worst wezen. Verre van tevreden eist hij nieuwe contractbesprekingen. Dit keer wil hij meer. Veel meer. Hij wil een deel van de UFC. Of, beter gezegd, in ieder geval een flink aandeel. Net als de lange lijst celebs die voor tonnen aan UFC-aandelen in hun bezit hebben. En wat McGregor wil, krijgt hij.

Wat kan de UFC doen? Hun grootste ster aan de kant zetten? Zijn titels afpakken? Zelfs als ze dat doen, ziet men zijn opvolger niet als waardig. Huidig lichtzwaargewichtkampioen Daniel Cormier bokst nog altijd een verliezende partij tegen de feestende schaduw van Jon Jones. McGregor weet dat maar al te goed. Khabib Nurmagomedov tegen Tony Ferguson voor de legitieme lichtgewichttitel? Leuk hoor. Maar het is niet echt.

Het enige dat echt is, is wat Conor McGregor zegt en wat de Ier in de kooi laat zien. Het is zijn toneel, zijn Octagon, zijn wereld. Dana White, andere UFC-kampioenen en vechters, het publiek, wij allen zijn niet meer dan toeschouwers die het spektakel met grote ogen en open mond gadeslaan.

1 COMMENT