Bellator 213: Macfarlane zet thuispubliek in vuur en vlam

0
264
Foto: Foto: Bellator/Lucas Noonan

Ilima-Lei Macfarlane is nog steeds Bellator-vlieggewichtkampioene. The Ilimanator won voor haar thuispubliek in Honolulu van Valérie Létourneau in de hoofdpartij van Bellator 213.

Na een grootse entree waarin de thuisvechter met veel gejuich ontvangen werd, was de eerste ronde vrij tam en veel aftasten. Vanaf de tweede ronde kwam Macfarlane in haar ritme met een takedown en kon ze haar grappling laten zien, tot de twee verdergingen op de voeten.

In de derde, en uiteindelijk laatste, ronde deed Macfarlane nog een takedown en kreeg ze controle over Létourneau’s rug. Vanaf daar werd een verwurgpoging omgezet in een armklem om te eindigen in een triangle choke.

Nadat Macfarlane ook nog bovenop de taaie Letourneau kwam met de verwurging, moest de Canadese afkloppen en ging het dak eraf in de uitverkochte Neal S. Blaisdell Arena.

Machida debuteert met krappe zege
In het co-main event won Lyoto Machida zijn Bellator-debuut van voormalig kampioen Rafael Carvalho. The Dragon versloeg zijn landgenoot via verdeeld jurybesluit: 2x 29-28, 1x 28-29.

De eerste twee ronden waren gelijkopgaand op de voeten. Machida gebruikte zijn bekende karatevaardigheden, terwijl Carvalho druk zette en krachtigere stoten gooide. Over de derde ronde was geen twijfel: die was voor Machida dankzij twee takedowns en zijn controle op de grond.

Mogelijk krijgt Machida een titelgevecht met deze zege. De titel op middengewicht staat 26 januari op het spel wanneer Gegard Mousasi, die in de UFC nog verloor van The Dragon, de titel verdedigt tegen Rafael Lovato Jr. op Bellator 214.

Neiman Gracie stroomt door en krijgt titelgevecht
Neiman Gracie heeft zich geplaatst voor de halve finale van het Bellator-weltergewichttoernooi. De Braziliaan maakte een einde aan de ongeslagen status van Ed Ruth, die hij in de vierde ronde liet afkloppen met een rear-naked choke.

Gracie was minder sterk op de voeten, maar dreigde in de eerste drie ronden met vele submissies waar Ruth veel moeite mee had. Hierdoor was de Amerikaan vermoeid in de vierde ronde, waardoor Gracie een takedown kon scoren en op Ruth’s rug de winnende verwurging inzette.

Gracie vecht in de halve finale tegen Rory MacDonald of Jon Fitch. Wanneer deze twee vechten is nog niet bekend. Aangezien MacDonald zijn Bellator-weltergewichttitel in elke partij van het toernooi op het spel zet, vecht Gracie in de halve finale ook om de titel.

McGeary slaat Lawal knock-out
In een gevecht op lichtzwaargewicht wist Liam McGeary zijn verliesreeks van twee gevechten te doorbreken tegen Muhammed Lawal. In het begin van de derde ronde sloeg de Engelsman zijn tegenstander knock-out.

Lawal gooide veel beentrappen, terwijl McGeary op zijn lengte leunde om op een hoger volume schade aan te richten met jabs. Lawal wilde in de tweede ronde counteren met een takedown, maar deze werd afgestraft met een barrage aan ellebogen. Lawal leek twee keer knock-out te zijn, maar dat gebeurde pas echt in de ronde die volgde.

Daarin ging Lawal het vuistgevecht aan, maar had hij nog steeds veel moeite met de lange jabs van de 1 meter 98 lange McGeary. De Engelsman raakte vervolgens een harde rechterstoot die King Mo op rolschaatsen zette en een tweede die de Amerikaan naar de vloer stuurde. Gevecht over.