Bellator 142 Dynamite: Davis wint toernooi en gaat vechten tegen kampioen McGeary

0
1563

Phil-Davis_Big

Liam McGeary heeft Tito Ortiz eenvoudig verslagen in de main event van Bellator 142. De Engelsman sloeg weer toe met een inverted triangle choke in de eerste ronde om zijn legendarische tegenstander te verslaan. Zijn volgende tegenstander: Phil Davis, die een viermanstoernooi wist te winnen om deze kans te verdienen.

McGeary slaat weer toe met inverted triangle en verslaat Tito Ortiz
Liam McGeary had weinig moeite met Tito Ortiz. Ortiz deed een snelle takedown om zijn bekende ground-and-pound te doen, maar de goede jiujitsuvaardigheden van McGeary wisten hem opnieuw een gevecht te winnen. Hij viel vele malen de arm aan van Ortiz, maar die verdedigde deze goed tegen armbars. Uiteindelijk wist de Engelsman met zijn lange benen Ortiz toch te pakken in het slot van de ronde. Eerst ging hij voor een armbar, maar schakelde daarna snel over op een inverted triangle. Ortiz wist dat hij niet kon ontsnappen en klopte snel af. De voormalig UFC-kampioen had geen excuses en was ook sportief genoeg om de gordel om McGeary’s middel te doen. Voor de tweede keer in zijn Bellator-loopbaan wist Liam McGeary iemand te verslaan met deze verwurging.

Phil Davis wint toernooi met knock-out op Francis Carmont
Het veelbelovende toernooi tussen lichtzwaargewichten ‘King’ Muhammed Lawal, Linton Vassell, Emanuel Newton en Phil Davis werd een vrij gemakkelijke prooi voor ‘Mr. Wonderful’. In zijn eerste gevecht had hij niet zo veel moeite met Newton. Davis ging vroeg naar de grond en bovenop had hij volledige controle over ‘The Hardcore Kid’ vanaf side controle om stoten te gooien. In de slotminuut van de eerste ronde maakte Davis het af met een diepe Kimura om zonder enige schade door te gaan naar de finale.

Oorspronkelijk moest Davis het tegen Muhammed Lawal opnemen, maar dat werd voormalig UFC-middengewicht Francis Carmont. Lawal versloeg Linton Vassell, die staand en op de grond geen gevaar was voor Lawal. Lawal bokste een overtuigende eerste ronde, waarna hij in de tweede ronde gas terugnam en Vassell beter in het gevecht kwam. Staand en op de grond bood de Engelsman goede tegenstand, maar Lawal wist hier goed mee om te gaan. De scores werden niet aangekondigd, maar mogelijk was de eerste ronde een 10-8 voor Lawal. Hierna moest ‘King Mo’ zich geblesseerd afmelden met een ribblessure, waardoor hij zijn arm niet boven zijn hoofd kon krijgen.

Carmont moest vroeg op het evenement vechten tegen Anthony Ruiz. Hij versloeg hem via unaniem besluit na twee ronden, waarna hij vijf uur moest wachten om te weten of hij nog in actie moest komen. Het antwoord kwam na de blessure van Lawal.

Zie ook: Bellator 141: Ortiz krijgt titelgevecht, Phil Davis in mini-toernooi en GLORY-kickboksers

De finale werd uiteindelijk een flinke domper voor de Fransman en trainingspartner van Georges St-Pierre. Het gevecht tegen Davis duurde iets langer dan twee minuten en daarin ging hij heel hard knock-out. Davis, die niet bekend staat om zijn knock-outs, sloeg Carmont hard buiten westen met een harde linkerstoot en de aansluitende stoten maakte het af. Hiervoor kreeg hij een eigen titelgordel en een kans op de gordel van lichtzwaargewichtkampioen Liam McGeary. Dit titelgevecht zal, waarschijnlijk, in februari plaatsvinden in Houston, hoewel er nog niets zeker is.

Kickbokspartijen nemen af van MMA-actie
Er stonden ook drie kickboksgevechten op de main card gepland, maar deze namen eigenlijk alleen af van de MMA-actie van het evenement en speelden niet meer dan een bijrol. Hoewel de drie gevechten officieel werden gebracht door GLORY, was er maar één gevecht dat bestond uit twee echte GLORY-vechters: het gevecht om de GLORY-lichtzwaargewichttitel stond tussen Saulo Cavalari en Zack Mwekassa.

Dat gevecht duurde de volle vijf ronden met Cavalari die aan het langste eind trok na vijftien minuten. De Braziliaan won via meerderheidsbeslissing (2x 48-46, 1x 47-47) dankzij aanhoudende druk en betere trappen en stoten. Mwekassa maakte het hem moeilijk met aanvallen naar het midrif en had een grotere kans op de overwinning toen Cavalari gestraft werd met een puntaftrek vanwege vasthouden (hoewel dit erg onduidelijk was op dat moment). Uiteindelijk had de Braziliaan de langere adem, die na afloop liet weten ook MMA te gaan trainen.

Zie ook: Bellator vanaf 1 oktober op Nederlandse televisie

Paul Daley nam het op tegen Bellator-collega Fernando Gonzalez en won via unaniem besluit. De Engelsman liet zien dat hij goed op de voeten is, maar de taaie Gonzalez gaf niet op en nam alles wat Daley te bieden had. Toch was het niet zo spannend en toen de score werd opgelezen (2x 29-28, 1x 30-27 voor Daley) waren er geluiden van joelende toeschouwers.

Keri Anne Taylor-Melendez, bekend als de echtgenote van voormalig Strikeforce-kampioen Gilbert Melendez, kickbokste tegen Hadley Griffith (1-4 in MMA) en wist drie ronden te domineren. Melendez won alle haar ronden en domineerde op alle facetten voor haar thuispubliek.

Josh Thomson wint Bellator-debuut
Josh Thomson maakte zijn debuut in Bellator voor zijn thuispubliek in San Jose. Hierin had hij niet zo veel moeite met Mike Bronzoulis (bekend van Fight Master). ‘The Punk’ won de eerste twee ronden van het gevecht op de grond, hoewel er niet veel schade werd uitgedeeld. Thomson had vooral goede posities waardoor Bronzoulis weinig schade kon uitdelen. Vroeg in de derde ronde deed Thomson opnieuw een takedown, waarna hij snel een arm-triangle choke kon doen die ‘The Greek’ deed afkloppen.