Bas Rutten, BJ Penn, Hughes vs. Trigg 2, Jeff Blatnick in UFC Hall of Fame

0
1427

Bas Rutten

Bas Rutten gaat als eerste Nederlander de UFC Hall of Fame in. De voormalig UFC zwaargewichtkampioen zal samen met BJ Penn, Jeff Blatnick en Matt Hughes-Frank Trigg 2 als eerste de nieuwe stijl betreden. UFC-president Dana White verraste ‘El Guapo’ live tijdens een uitzending van Inside MMA.

Rutten vocht in zijn loopbaan twee keer in de UFC: op UFC 18 tegen Tsuyoshi Kohsaka en op UFC 20 tegen Kevin Randleman. In zijn eerste gevecht won hij via technische knock-out na bijna een kwartier vechten. Hiermee kreeg hij een titelgevecht voor de UFC zwaargewichttitel tegen Kevin Randleman. Tegen de Amerikaan kwam het tot een besluit van de jury na twintig minuten vechten. Rutten won via verdeeld besluit, hoewel deze erg controversieel was. Desondanks won Rutten de titel, die hij later opgaf om een gewichtsklasse lager op middengewicht (lichtzwaargewicht) te vechten. Hier kwam het nooit van want hij ging in datzelfde jaar nog met pensioen.

‘The Prodigy’ krijgt zijn plek
BJ Penn werd als laatste aangekondigd als introducee van de UFC Hall of Fame. De toetreding van ‘The Prodigy’ werd tijdens UFC 187 aangekondigd. Penn is, samen met Randy Couture, de enige vechter die ooit kampioen werd op twee gewichtsklassen in de UFC. Eerst werd hij weltergewichtkampioen door Matt Hughes te verslaan, waarna hij deze titel moest inleveren om in K-1 te vechten. Later kwam de Hawaiiaan terug in de organisatie en veroverde hij de lichtgewichttitel. In deze tijd was hij op z’n best en versloeg hij Jens Pulver, Joe Stevenson, Kenny Florian en Sean Sherk op dominante wijze.

Hughes vs. Trigg 2 tweede gevecht in Hall of Fame
De rematch tussen Matt Hughes, toen weltergewichtkampioen, en Frank Trigg staat bekend als het favoriete gevecht van UFC-president Dana White. De twee vechters konden elkaar niet uitstaan na het eerste gevecht en tijdens het vechten zelf liepen de gemoederen ook hoog op toen Trigg een knietje in het kruis van Hughes plaatste. De scheidsrechter zag het niet, waarna Trigg een verwurging kon inzetten. Hughes worstelde zich daar uit en won uiteindelijk op dezelfde manier als hij eerst deed: via rear-naked choke.

Naambedenker ‘MMA’ krijgt eeuwige roem
Olympisch kampioen Jeff Blatnick staat bekend als de bedenker van de term ‘Mixed Martial Arts’. Hij was commentator van UFC 4 tot UFC 32 en droeg enorm bij om de sport in Amerika te veranderen van spektakel naar sport. Daarna was hij ook jurylid en scheidrechter in New Jersey. Op 24 oktober 2012 overleed Blatnick aan de gevolgen van complicaties van een hartoperatie.