Alistair Overeems tien seconden als UFC-kampioen

0
1515

Welgeteld tien seconden kon Alistair Overeem de UFC-wereldtitel proeven. Het begon met een linkerstoot op de kin van tegenstander Stipe Miocic die vervolgens duizelig op zijn bips belandde. Overeem vloog op zijn opponent af en kreeg hem in een mooie guillotine-greep. De seconden tikten weg terwijl Overeem zijn greep stevig aantrok.

Tik, tik….

Het was de kroon op Overeems carrière geweest, UFC-kampioen in het zwaargewicht. Een gordel die gelijk de titel “Baddest Man on the Planet” met zich meebrengt, wat Overeem op dat moment ook zou zijn. Zonder enige twijfel. Hij won titels in K-1, DREAM, Strikeforce en heeft in alle belangrijke organisaties gevochten tegen grote namen. Met een winst op Miocic zou hij in één keer de meest gedecoreerde vechtsporter aller tijden zijn.

Tik, tik…

Ook thuis in Nederland keken fans en media vol passie naar hun landgenoot die geschiedenis kon schrijven in een sportzomer die nogal tegenviel. Terwijl het Nederlands elftal in crisis verkeert en de Olympiërs niet voldeden aan de zeer hoge verwachtingen, werd Overeem onze nationale trots in verre oorden. Hij zou na Bas Rutten pas de tweede Nederlander worden die zich UFC-kampioen mocht noemen.

Tik, tik…

Snap! Miocic worstelde zich uit Overeems wurging. Na tien seconden dromen over de kampioensgordel en eeuwige roem kon de Nederlander weer bij nul beginnen. Gedisciplineerd volgde hij het strijdplan van zijn coaches en bewoog hij zich door de kooi erop lettend dat hij buiten Miocic’ bereik bleef. Dat resulteerde soms in vreemde renpartijen waarbij Overeem in een sprintje langs de kooi nipt een vuist of voet ontweek.

Naast veel boegeroep en hoongelach van de aanwezige fans, zorgde zijn ontwijkende stijl er ook voor dat Miocic wat feller en onvoorzichtiger werd. Hij liet zijn dekking af en toe zakken, wat al had geresulteerd in de eerste knockdown van de avond.

Maar Miocic is niet voor niets kampioen en langzaam maar zeker kreeg hij grip op Overeem, die zich steeds meer verschool achter zijn dekking met zijn rug tegen de kooi. Een mislukte trap van Overeem, een takedown van Miocic en wat ouderwetse ground-and-pound later stond Miocic op als onbetwiste kampioen. Het was een titelgevecht zoals deze horen te zijn. Beide vechters gaven en namen, de actie ging op en neer en het eindigde met een loepzuivere knockout.

Voor Overeem is het een zure appel. Tien seconden mocht hij zich in het gouden licht van een UFC-kampioenschap wanen om het uiteindelijk uit zijn handen te zien glippen. Maar hij zit niet bij de pakken neer. “Back to the drawing board”, twitterde hij. Als geen ander weet hij dat een tweede kans op goud niet is uitgesloten in deze doldwaze UFC-zwaargewichtdivisie. “We dust ourselves off and keep going”, laat hij zijn fans daarom weten.

Bij de zwaargewichten ben je namelijk vaak maar één welgemikte stoot en een paar tergende seconden verwijderd van de hoofdprijs.